Πιο Αριστερά πεθαίνεις! (του Χρ. Αλεξανδρή)

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2014 11:41 Πιο Αριστερά πεθαίνεις! (του Χρ. Αλεξανδρή)

Οι δημοσκοπήσεις λένε οτι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας του.

Την προοπτική διακυβέρνησης της χώρας με στόχο την εξοδο της οικονομίας απο την κρίση και την επιστροφή στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας .Η προοπτική αυτή ενισχύθηκε μάλιστα σημαντικά μετά την εμφάνιση του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και την εξαγγελία ενός πακέτου παροχών προς τους ελληνες πολίτες που πλήττονται σήμερα απο την υφεση και την ανεργία .

Το ερώτημα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει και μπορεί να κυβερνήσει .Δεν χωράει καμία αμφιβολία οτι ο ΣΥΡΙΖΑ ηταν το κόμμα και ο Αλέξης Τσίπρας ο πολιτικός αρχηγός που κατάφεραν να βγούν κερδισμένοι πολιτικά απο την οικονομική κρίση και τα δεινά που εφερε στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ,πείθοντας ενα σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος οτι οι υπεύθυνοι για την καταστασή του είναι το μνημόνιο και η Τρόικα . Για να σωθεί επομένως η χώρα αρκεί να διαγράψουμε μονομερώς το μνημόνιο και να διώξουμε τους τροικανούς απο την Ελλάδα .

Οσο ομως αναπτύσσονται επικίνδυνες και ανεύθυνες απόψεις οτι δηλαδή η σωτηρία της χώρας περνά μέσα απο μια απλή κατάργηση του αντιλαικού μνημονίου ,τόσο μεγαλύτερες αμφιβολίες θα δημιουργούνται για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και θέλει να κυβερνήσει . Διότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που τα οικονομικά του κομματικού σωλήνα δεν συγκινούν πλέον κανέναν .Σε μια περίοδο που οι πάντες γνωρίζουν ,εστω και αν πολλοί δεν θέλουν να το ομολογούν ,πως εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν . Ουτε φυσικά εχει κανένας στο τσεπάκι του τη μαγική συνταγή για τη σωτηρία της χώρας .Και αυτό είναι κατά τη γνώμη μας το μεγάλο λάθος που κάνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ .

Καλλιεργούν στο λαό προσδοκίες και ψευδαισθήσεις για το τί μπορούν να πετύχουν οταν ερθει η ωρα και αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας αποφεύγοντας στο ονομα του πολιτικού κόστους να πούν τις ωμές αλήθειες.Μας εχουν πάρει χαμπάρι ολοι ,απλά το πολιτικό μας σύστημα στρουθοκαμηλίζει και εχει συμφέρον να αποσιωπά τη σκληρή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα .Προσποιούνται η μεν κυβέρνηση οτι μας εβγαλε απο την κρίση ,η δε αντιπολίτευση οτι μόνο αυτή μπορεί να μας σώσει απο την καταστροφή που μας οδήγησε το μνημόνιο και η αντιλαική πολιτική της κυβέρνησης .Οι πάντες αποκρύπτουν την αλήθεια . Δεν εχουν το θάρρος να ομολογήσουν τα χάλια μας .

Οτι η ελληνική οικονομία δεν παράγει ,ζεί με δανεικά ,δεν προσελκύει επενδύσεις ,εχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη ,οι πολιτικοί και οικονομικοί θεσμοί αναπαράγουν το κλεπτοκρατικό σύστημα της μαύρης οικονομίας , η δημόσια διοίκηση λειτουργεί σαν ενα μεγάλο αντικίνητρο για οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα ,ενω μέσα σε ολα αυτά εχουμε και ενα ασφαλιστικό σύστημα που σε λίγο θα αδυνατεί να καλύπτει τις συνταξιοδοτικές δαπάνες . Με αυτή την κατάσταση διαμορφωμένη δεν θα ανακαλύψουμε εμείς το ζεστό νερό για το τι πρέπει να γίνει προκειμένου να βγεί η χώρα απο την κρίση .Στην Ελλάδα δεν απέτυχαν οι αγορές . Χρεοκόπησε το κράτος κάτω απο το βάρος των χρεών του σε ξένους κυρίως δανειστές . Αν πέσαμε εξω ηταν γιατί οι πολιτικοί που μας κυβερνούσαν εκαναν παροχές πολύ πάνω απο τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας με λεφτά που δεν είχαν και δανειζόταν για να τα βρούν .

Το να υποστηρίζει η Αριστερά σήμερα οτι δεν είναι ο ασφυκτικός κρατισμός που επνιξε την πραγματική οικονομία και χρεοκόπησε το δημόσιο αλλά το φάντασμα του νεοφιλελευθερισμού μάλλον προσπαθεί να συσκοτίσει την αλήθεια και να συντηρήσει διαβρωμένες αντιλήψεις . Πολύ φοβάμαι επομένως πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση για να γίνει χρήσιμος και αποτελεσματικός , μάλλον θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει πολλές απο τις αριστερές του θέσεις και να ασπαστεί τις αρχές μιας φιλελεύθερης θεωρίας και πράξης με στήριγμα την ιδιωτική οικονομία . Γιατί βασική προυπόθεση για να σωθεί η χώρα δεν είναι να υπόσχεσαι κατώτατο μισθό 750 ευρώ και 300.000 θέσεις εργασίας . Βασική προυπόθεση για να σωθεί η χώρα είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων μέσα απο μια παραγωγική και ανταγωνιστική οικονομία . Μόνο ετσι οι ανεργοι θα καταφέρουν να βρούν δουλειές και εισοδήματα .
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com