Για έναν σύγχρονο Δήμο Λαμιέων! (του Χρ.Αλεξανδρή)

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014 20:45 Για έναν σύγχρονο Δήμο Λαμιέων! (του Χρ.Αλεξανδρή)


Διακομματική επιτροπή με τη βοήθεια ειδικών θα ελέγξουν σε βάθος τα οικονομικά του Δήμου, ενώ παράλληλα θα γίνει και λεπτομερής καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δήμου...

Την πρόταση κατέθεσε ο νέος Δήμαρχος στην προχθεσινή  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Νίκος Σταυρογιάννης ζήτησε τη δημιουργία μιας διακομματικής επιτροπής  η οποία θα ελέγξει τα οικονομικά του Δήμου.

Ο Νίκος Σταυρογιάννης είχε δεσμευτεί και προεκλογικά απέναντι στους δημότες για έλεγχο στα οικονομικά του Δήμου. Μιλώντας προχθές βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο τόνισε πως η οικονομική κατάσταση στο Δήμο δεν είναι όπως την παρουσίαζε η προηγούμενη δημοτική αρχή, αφού υπάρχουν πολλές απαιτήσεις τρίτων, που φτάνουν τα 12 εκατ. ευρώ.

Επίσης ο νέος Δήμαρχος άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να γίνουν περικοπές σε αρκετά έξοδα και να περιορισθούν κάποιες σπατάλες σε πολλούς τομείς. Ο Δήμαρχος ήταν πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις του. Σε καμία περίπτωση δεν μίλησε για καμένη γη. Δεν έκανε καμία νύξη για διαχειριστικές ανωμαλίες, ούτε φυσικά άφησε υπόνοιες για σκάνδαλα και άλλες ατασθαλίες.

Περιέγραψε την σημερινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος όπως αποτυπώνεται μέσα από την ψυχρή λογική των οικονομικών δεδομένων και στοιχείων που είναι στη διάθεση της νέας Δημοτικής Αρχής. Τόσα τα έξοδα, τόσα τα έσοδα. Με 12 εκατομμύρια οφειλές του Δήμου προς τρίτους και με 7-8 εκατομμύρια ανείσπρακτες οφειλές των δημοτών προς το Δήμο τα πράγματα όχι απλά είναι δύσκολα. Θα λέγαμε ότι είναι τραγικά. Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις η εισπραξιμότητα δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 2 εκ. ευρώ. Παραπάνω δεν πάει με τίποτα. Γιατί μην ξεχνάμε την κατάσταση της αγοράς με τα κλεισμένα μαγαζιά, και τους χιλιάδες ανέργους. Τι πρέπει να γίνει. Η μόνη λύση είναι περικοπές, περιορισμό εξόδων, οικονομία μέσων και πόρων, χτύπημα σπατάλης, οικονομίες κλίμακος.

Μπορεί οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν τον Φούχτελ γιατί τόλμησε να ζητήσει ο άνθρωπος καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων των Δήμων θεωρώντας ότι πρόκειται για πράξη υποδούλωσης, αλλά σε ό,τι αφορά το Δήμο Λαμίας δεν πρέπει να γνωρίζει ο Δήμος ποιά είναι η ακίνητη περιουσία του και αν υπάρχει δυνατότητα να αξιοποιηθεί κάτι από αυτή;  Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έγινε καμία τέτοια προσπάθεια σημαίνει ότι όλα πρέπει να μείνουν όπως έχουν έστω και αν αποδεδειγμένα πλέον το σύστημα έχει διαβρωθεί και δεν λειτουργεί σωστά.

Την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως πόρους ακόμη και από αδρανείς λογαριασμούς τραπεζικών καταθέσεων, ο Δήμος δεν πρέπει να ενδιαφερθεί για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του; Μέχρι τώρα και με ευθύνη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής υπήρχε ένας εφησυχασμός. Ένα καθεστώς αμεριμνησίας για όλα αυτά τα πράγματα που βόλευε τους πάντες. Κυρίως όμως βόλευε αυτούς που δεν ήθελαν καμία αλλαγή στις συνήθειες και στον τρόπο λειτουργίας του διοικητικού συστήματος του Δήμου. Διότι τα συμφέροντά τους είχαν ταυτιστεί με την αδράνεια και την ακινησία. Και αυτοί δεν ήταν μόνο οι εργαζόμενοι στο Δήμο. Ήταν και αυτοί που έκαναν τις δουλειές τους με το Δήμο εκμεταλλευόμενοι τις αδυναμίες και τις ανεπάρκειες του συστήματος. Τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία σ' αυτόν τον κόσμο.  Ακόμη και η χρεοκοπία ενός συστήματος συμφέροντα εξυπηρετεί. Κάποιοι κερδίζουν και κάποιοι χάνουν. Μέχρι σήμερα οι διοικούντες το Δήμο Λαμιέων επιδίδονταν στη λογική του εξωραϊσμού της κατάστασης. Όλα βαίνουν καλώς, ιδιαίτερα προβλήματα δεν υπάρχουν, όλα είναι υπό έλεγχο, ο Δήμος είναι εύρωστος οικονομικά. Περίπου αυτά μας έλεγαν όσοι μέχρι χθες ασκούσαν την εξουσία στο Δήμο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Σταυρογιάννης καθημερινά διαπιστώνει ότι υπήρχε μεγάλη "χαλαρότητα" έναντι των προμηθευτών και σε πολλές περιπτώσεις μηδενικός έλεγχος από πλευράς Δήμου, κάτι το όποιο έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά.

Για το λόγο αυτό έχει ζητήσει από τους Αντιδημάρχους και τους συνεργάτες του να συγκεντρώσουν συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία φυσικά θα μπουν στο μικροσκόπιο της διακομματική επιτροπής.

Για παράδειγμα ο τρόπος με τον οποίο γινόταν οι προμήθειες στο Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι ένα θέμα προς διερεύνηση. Τα περασμένα Χριστούγεννα ο Γιώργος Κοτρωνιάς έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο με την μορφή του κατεπείγοντος το θέμα με την απ΄ ευθείας ανάθεση για προμήθειες στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. Το ποσό της ανάθεσης ήταν κάτι παραπάνω από 68.000 ευρώ. Αναγκάστηκε να το πάρει πίσω μετά από την αντίδραση του Γιάννη Ρούλια, της Μαρίας Αντωνίου και του Παναγιώτη Στασινού. Αποφασίστηκε να γίνει νέος διαγωνισμός.  Σήμερα  ο νέος Αντιδήμαρχος Γιάννης Ρούλιας ανακοίνωσε ότι για τα ίδια προϊόντα ο Δήμος θα δώσει 49.000 ευρώ και όχι 68.000 ευρώ. Το διαγωνισμό φυσικά πήρε άλλος προμηθευτής.

Ενα ακόμη θέμα που ερευνάται είναι και οι μετακινήσεις δημοτικών υπαλλήλων από το Δήμο στο Περιφερειακό Ταμείο. Με ποιές διαδικασίες προσλήφθηκαν στο Δήμο και με ποιές διαδικασίες μετακινήθηκαν στην Περιφέρεια; Μήπως και στον τομέα των προσλήψεων λειτουργούσε ένα σύστημα πολιτικής πατρωνείας, πελατειακών σχέσεων και οικογενειοκρατίας προς όφελος κάποιων λίγων και σε βάρος των πολλών αφελών;

Αλήθεια για το ζήτημα αυτό που έχει να κάνει με τη συνολική λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου ποια είναι η θέση του Σωματείου εργαζομένων του Δήμου που κάνουν αντιμνημονιακό αγώνα τα τελευταία χρόνια αντιδρώντας στις απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων και  τι έχουν να απαντήσουν για αυτές τις μετακινήσεις η Περιφέρεια Στερεάς που θέλει να νοικοκυρέψει τη διοίκηση καθώς  και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση που υπερασπίζεται τις μνημονιακές πολιτικές για την εξυγίανση του δημόσιου τομέα;

Συμπερασματικά δεν μίλησε για καμένη γη ο νέος Δήμαρχος Νίκος Σταυρογιάννης. Την ανάγκη να ξεφύγει ο Δήμος από απαρχαιωμένα συστήματα διοίκησης και οικονομικούς αναχρονισμούς υπογραμμίζουν οι θέσεις που διατύπωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο και το θετικό είναι ότι οι προτάσεις του έτυχαν της καθολικής αποδοχής των δημοτικών παρατάξεων.


Χρήστος Αλεξανδρής


Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com