Επιτακτική ανάγκη η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας στην Λαμία

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 24 Ιουλίου 2018 17:09 Επιτακτική ανάγκη η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας στην Λαμία

(Του Παναγιώτη Στασινού)

Πως καταργήθηκε η Δημοτική Αστυνομία στην Λαμία και οι τεράστιες ευθύνες της Δημοτικής Αρχής

Με την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου του Κλεισθένη Ι εκτός των υπολοίπων αλλαγών που επέρχονται στην αυτοδιοίκηση ,με κυριότερο την καθιέρωση της απλής αναλογικής, ξαναχτίζεται ο απαραίτητος θεσμός της Δημοτικής Αστυνομίας  ο οποίος καταργήθηκε το 2013 με αδιανόητη απόφαση της τότε κυβέρνησης Σαμαρά.

Η απόφαση αυτή δημιούργησε αλυσιδωτές παρενέργειες στην εποπτεία και την τήρηση της νομιμότητας στις πόλεις αφού οι αρμοδιότητες των δημοτικών αστυνομικών μεταφέρθηκαν στην Αστυνομία η οποία λαβωμένη λόγω της υποστελέχωσης από τα μνημόνια αδυνατούσε να επιβάλει τη τάξη.

Σήμερα με το άρθρο 278 του νέου νόμου η Δημοτική Αστυνομία, όπου υπάρχει, ενισχύεται με προσωπικό από τα Καταστήματα Κράτησης δημιουργώντας μια καλά στελεχωμένη υπηρεσία-αρωγό του δημότη.

Στον Δήμο Λαμιέων η δημοτική αρχή Σταυρογιάννη με μια οπισθοδρομική απόφαση κατάργησε για δεύτερη φορά την Δημοτική Αστυνομία το 2015 

(οριακά με 21 ψήφους σε σύνολο 40) όταν από την τωρινή κυβέρνηση δόθηκε η δυνατότητα επανασύστασης της δομής σε όσους δήμους το επιθυμούσαν. Τα επιχειρήματα που τότε ακούστηκαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν πως ο αριθμός των 6 δημοτικών αστυνομικών ήταν μικρός για την επανασύσταση ενώ στο κενό έπεσαν οι παρατηρήσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης πως η επανασύσταση αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον ανεξάρτητα του αριθμού των δημοτικών αστυνομικών και οι πληροφορίες πως θα υπάρξει μελλοντική νομοθετική ρύθμιση για όσους είχαν μετακινηθεί σε άλλες μονάδες(κυρίως σε σωφρονιστικά καταστήματα).

Η Λαμία τα τελευταία χρόνια υποφέρει από την έλλειψη εποπτείας και ελέγχου στη κατάληψη των ελεύθερων χώρων και των τραπεζοκαθισμάτων, στη παράνομη στάθμευση, στην αντιμετώπιση της ηχορύπανσης, στην εφαρμογής του νόμου για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, στις λαϊκές αγορές, στο παρεμπόριο, στην απαράδεκτη κατάσταση στην Πλατεία Πάρκου κλπ. ενώ έχει ουσιαστικά ακυρωθεί κάθε προσπάθεια ελέγχου από τον Δήμο.

Σήμερα, που πλέον σε όλη την Ελλάδα οι δήμοι αναλαμβάνουν με αυξημένα καθήκοντα και προσωπικό την εποπτεία και την τήρηση των κανόνων ομαλής λειτουργίας της πόλης, η Λαμία αγκυλωμένη σε γραφειοκρατικές νοοτροπίες των παρελθόντων ετών αδυνατεί να προσφέρει στους δημότες λύση στα προβλήματα που τους ταλαιπωρούν καθημερινά ενώ παράλληλα τορπιλίζεται η ανεξαρτησία της απέναντι στο υδροκέφαλο κράτος.

Θεωρώντας πως η Δημοτική Αστυνομία είναι ένας απαραίτητος θεσμός για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που λείπει από την Λαμία καλούμε την Δημοτική Αρχή έστω και την ύστατη ώρα, αναγνωρίζοντας τα λάθη του παρελθόντος, να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να ασκηθεί πίεση στην πολιτεία και με νέα νομοθετική ρύθμιση να δοθεί η δυνατότητα και το χρονικό περιθώριο επανίδρυσης της δομής, με την δημιουργία νέου Ο.Υ.Ε.

Σχετικά:

Η απόφαση για την μη επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας από την Δημοτική Αρχή Λαμίας

Η απόφαση για δημιουργία εποπτικής υπηρεσίας ελέγχου στον Δήμο Λαμιέων που ποτέ δεν λειτούργησε

Μπορεί να επαναλειτουργήσει η Δημοτική Αστυνομία στο Δήμο Λαμίας!

Παναγιώτης Στασινός:''Απαραίτητη η Δημοτική Αστυνομία στην Λαμία''(βίντεο)

Παναγιώτης Στασινός

Δημοτικός Σύμβουλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

Προσαρμοσμένη αναζήτηση