Σχετικά με τις επετειακές παρελάσεις (του Γιώργου Καλλιώρα)

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015 12:23 Σχετικά με τις επετειακές παρελάσεις (του Γιώργου Καλλιώρα)

Γεγονός είναι ότι η φετινή παρέλαση της 25 Μαρτίου όπως και η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Λαμία ήταν πολύ ποιο διαφορετικές από τις παρελάσεις των προηγουμένως ετών. Κάποιοι αποφάσισαν να τις πάρουν στα σοβαρά και προσπαθούν να δώσουν μια διαφορετική υπόσταση στον θεσμό των παρελάσεων.

Πρέπει να τονίσουμε ότι ο θεσμός των παρελάσεων έχει κάποιον συγκεκριμένο σκοπό και αναφέρονται σε κάποια συγκεκριμένα επετειακά γεγονότα της πατρίδος μας τα οποία όλοι οφείλουμε να σεβαστούμε. Η παρέλαση της 25 Μαρτίου συμβολίζει η τουλάχιστον θα πρέπει να συμβολίζει την εξέγερση των Ελλήνων εναντίων του Οθωμανικού ζυγού.

Η παρέλαση είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής απέναντι στον αγώνα και το πάθος των Ελλήνων για την ελευθερία. Έναν απελευθερωτικό αγώνα ο οποίος ενέπνευσε χιλιάδες ποιητές, συγγράφεις, ζωγράφους, αγωνιστές , πολιτικούς κλπ απ όλο τον κόσμο. Χιλιάδες φιλέλληνες απ όλα τα μήκη και πλάτη της γης άφησαν τις πατρίδες τους , τις δουλειές τους ,τις οικογένειες τους για να έρθουν να πολεμήσουν και να θυσιαστούν για την ελευθερία της Ελλάδος και το ελληνικό πνεύμα.

Παρατηρώντας τον τρόπο που παρελαύνουν οι μαθητές τόσα χρόνια αντιλαμβανόμαστε ότι μάλλον δεν έχουν καταλάβει την βαθύτερη έννοια των παρελάσεων . Δεν έχουν καταλάβει η δεν τους έδωσαν κάποιοι να καταλάβουν το μέγεθος και την έννοια της ελληνικού ξεσηκωμού. Δεν έχουν καταλάβει τον τιτάνιο αγώνα των προγόνων τους άλλα ούτε και τις επιπτώσεις του ξεσηκωμού ακόμη και στην δίκη τους ζωή 193 χρόνια αργότερα. Εδώ το ερώτημα είναι αν και πόσο ευθύνονται οι μαθητές για αυτή τους την άγνοια που προσωπικά εκτιμώ ότι δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη. Φέτος στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην πόλη μας είδαμε με καμάρι τα ελληνόπουλα να παρελαύνουν κάτω από την βροχή.

Σήμερα είδαμε επίσης τους σημαιοφόρους και τους παραστάτες των σχολείων, των γυμνασίων και των λυκείων να παρελαύνουν πάλι κάτω από την βροχή .Οι νέοι μας έδειξαν ότι είχαν το ίδιο ψυχικό σθένος με τους στρατιώτες ,τους αστυνομικούς , τους πυροσβέστες και όλους τους άλλους ενήλικες που παρέλασαν δίπλα τους. Το μόνο μελανό σημείο των νέων μας ήταν ο βηματισμός κατά την ώρα της παρέλασης. Αλλά και για αυτό οι μόνοι που δεν φταίνε είναι οι μαθητές ,άλλα δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο.

Ανακεφαλαιώνοντας θέλω να τονίσω ότι οι παρελάσεις αν είναι να συνεχιστούν θα πρέπει να ανταποκρίνονται στον σκοπό για τον οποίον δημιουργήθηκαν. Σε αυτό πρέπει να συμβάλουν άλλοι οι εμπλεκόμενοι για να έχουν την σωστή απήχηση πρώτα στους νέους μας και έπειτα στον υπόλοιπο λαό αλλιώς ας μην γίνονται καθόλου . Αυτοί που διοικούν τον τόπο μας έδειξαν ότι έχουν κάνει στην άκρη την παθητικότητα των προκατόχων τους σε ότι είχε σχέση με τους νέους μας.

Τα παιδιά της πόλης έδειξαν ότι έχουν θέληση άλλα και αποφασιστικότητα. Το έδειξαν σήμερα στην παρέλαση της 25 Μαρτίου όπως και στην παρέλαση της 28 Οκτωβρίου. Το μόνο που απομένει είναι η σωστή και επίμονη εκπαίδευση των μαθητικών τμημάτων που παρελαύνουν στις μεγάλες εθνικές εορτές .

Γιώργος Καλλιώρας

Προσαρμοσμένη αναζήτηση