Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Basketball Champions League: Στη Λιθουανία για «τελικό» ο ΠΑΟΚ

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 07 Ιανουαρίου 2020 13:57 Basketball Champions League: Στη Λιθουανία για «τελικό» ο ΠΑΟΚ

Οι Θεσσαλονικείς θέλουν τη νίκη επί της Νεπτούνας για να μείνουν σε τροχιά πρόκρισης.

Λίγο πολύ, Νεπτούνας και ΠΑΟΚ βράζουν στο ίδιο ζουμί και ο σημερινός (07/01, 19:00, ΕΡΤ Sports) μεταξύ τους αγώνας θα δείξει ποιος από τους δύο θα έχει βάσιμες ελπίδες πρόκρισης στην επόμενη φάση του Basketball Champions League.

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να συγκριθεί ο αγώνας του πρώτου γύρου με τον αντίστοιχο σημερινό γιατί, τουλάχιστον στον «δικέφαλο» του Βορρά, άλλαξαν πολλά. Ξεκινώντας από τον Κώστα Χαραλαμπίδη στην τεχνική ηγεσία, τον Μπόμπι Μπράουν, ο οποίος πρόσφατα ενσωματώθηκε, αλλά και τον Σανόν Σόρτερ, ο οποίος προσφέρει πολλά περισσότερα σε σχέση με τον αντικαταστάτη του (Εγεκέζε). Επιδιώκει πλέον ένα στιλ μπάσκετ με αρκετές επιλογές στο ένας εναντίον ενός και ουσιαστικά επενδύει στα ατομικά χαρακτηριστικά των παικτών της.

Γενικώς, όμως, η ελληνική ομάδα δεν έχει καμία σχέση (σε επίπεδο απόδοσης) με αυτή που ξεκίνησε τις φετινές αγωνιστικές υποχρεώσεις της. Στον πρώτο αγώνα στη Θεσσαλονίκη, η Νεπτούνας είχε κάνει επίδειξη δύναμης με το εμφατικό 72-94, ήταν σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση, πλέον όμως προέρχεται από τρεις συνεχόμενες ήττες, οι οποίες οδήγησαν στην απώλειας της πλεονεκτικής θέσης που είχε. Γιατί στο τέλος του πρώτου γύρου είχε τέσσερις νίκες και δεν τις αύξησε. Ο δε ΠΑΟΚ έχει μία λιγότερη αλλά παραμένει στο παιχνίδι της πρόκρισης.

Ο αποψινός αγώνας θα δείξει πολλά, γιατί μετά από αυτόν οι δύο ομάδες θα έχουν μόλις τέσσερα παιχνίδια στη διάθεσή τους για να ενισχύσουν ή να αντιστρέψουν τα δεδομένα. Οι «ασπρόμαυροι» έχουν δύο δύσκολα ταξίδια σε Σαραγόσα και Μπρίντισι και θα υποδεχθούν τους πρωτοπόρους Ντιζόν και Τέλεκομ Βόννης. Η δε λιθουανική ομάδα θα φιλοξενήσει τους Βόννη, Φάλκο και θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας τους Σαραγόσα, Μπεσικτάς.

Οι αριθμοί έχουν αξία να αναφερθούν μόνο στην περίπτωση της Νεπτούνας, καθώς ο ΠΑΟΚ άλλαξε τους ηγέτες του και τα σχήματά του. Υπό την έννοια ότι με εξαίρεση τον Άνταμ Σμιθ, ο οποίος παραμένει σπουδαίο κεφάλαιο στην επιθετική λειτουργία του «δικεφάλου» με τους 16,4 πόντους που προσφέρει κατά μέσο όρο στο BCL, οι προσπάθειες των Άαρον Μπεστ (9,8 πόντοι), Αντουέιν Ουίγκινς (9 πόντοι), προφανώς θα περιοριστούν επειδή στο… παιχνίδι είναι πλέον και οι Σόρτερ, Μπράουν.

Αντιθέτως, οι Λιθουανοί δεν άλλαξαν σχεδόν τίποτα. Παραμένουν η ομάδα που βασίζεται σε γηγενείς παίκτες, συνεχίζουν να στηρίζονται στην μπασκετική σκέψη και εκτέλεση παικτών όπως οι Γκαΐλιους (14,1 πόντοι), Μασιούλις (12,4 πόντοι), Ντελινινικάιτις (9,3 πόντοι) και να παίζουν ένα μπάσκετ high tempo και πολλών συνεργασιών, στοιχείο το οποίο αποδεικνύεται μέσα από τις 19,4 τελικές πάσες που έχουν ανά αγώνα.

Συνηθίζουν, δε, να ανεβάζουν τον δείκτη του σκορ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σκοράρουν περί των 83 πόντων κατά μέσο όρο και αυτός συνδυάζεται με το 37,6% στο μακρινό σουτ στους εντός έδρας αγώνες. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι ευάλωτοι στην άμυνα, καθώς μετά βίας περιορίζουν τους αντιπάλους τους κάτω από τους 80 πόντους και ένα στοιχείο το οποίο σίγουρα διαθέτει ο ΠΑΟΚ είναι η ατομική ποιότητα και κατ’ επέκταση η εκτέλεση στην επίθεση. Η ελληνική ομάδα σκοράρει 79 πόντους ανά αγώνα στη διοργάνωση με ποσοστό ευστοχίας στο μακρινό σουτ 35,4%.

Πηγή: gazzetta.gr