ΠΑΟΚ – ΑΕΚ: Αρχηγική… εκτέλεση! Το ντέρμπι “βάφτηκε” ασπρόμαυρο από τη βούλα!

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2020 21:47 ΠΑΟΚ – ΑΕΚ: Αρχηγική… εκτέλεση! Το ντέρμπι “βάφτηκε” ασπρόμαυρο από τη βούλα!

Την πρώτη του φετινή νίκη σε ντέρμπι πήρε ο ΠΑΟΚ του Άμπελ Φερέιρα. Οι Θεσσαλονικείς επικράτησαν της ΑΕΚ με 1-0 με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Βιεϊρίνια και παρέμειναν στο -1 από τον Ολυμπιακό. Μένει πολύ πίσω η Ένωση στην “κούρσα” για τον τίτλο. Αποβλήθηκαν στις καθυστερήσεις Χουλτ και Λιβάγια. Το VAR δεν έδωσε δύο πέναλτι που ζήτησαν οι “κιτρινόμαυροι” - Είχαν και δοκάρι με Μάνταλο στο 71'.

Δεν αφήνει τον Ολυμπιακό να.. απομακρυνθεί. Έστω κι αν δεν έπιασε “μεγάλη” απόδοση, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να πάρει το ντέρμπι της Τούμπας με την ΑΕΚ (1-0) με την εύσρτοχη εκτέλεση πέναλτι του Σιμόες. Στο -1 οι Θεσσαλονικείς από τους “ερυθρόλευκους”, την ώρα που η Ένωση έμεινε 12 βαθμούς πίσω από το “δικέφαλο του Βορρά”.

Εκπλήξεις στις ενδεκάδες των δύο ομάδων

Άμπελ Φερέιρα και Μάσιμο καρέρα ανακοίνωσαν 11άδες με εκπλήξεις. Ο Πορτογάλος τεχνικός επέλεξε να εμπιστευτεί τον Ζίφκοβιτς, βάζοντας τον στην εστία του ΠΑΟΚ, ενώ χρησιμοποίησε στο κέντρο τον Εσίτι. Όσον αφορά τον Ιταλό τεχνικό της Ένωσης, άφησε στον πάγκο τον Ολιβέιρα και χρησιμοποίησε τριάδα στο κέντρο με τους Σιμόες, Σαμπανάτζοβιτς και Κρίστιτσιτς.

ΠΑΟΚ: Ζίφκοβιτς, Μάτος, Ίνγκασον, Βαρέλα, Γιαννούλης, Μίσιτς, Εσίτι, Λημνιός, Βιεϊρίνια, Μπίσεσβαρ, Σβιντέρσκι.

ΑΕΚ: Μπάρκας – Μπακάκης, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ – Σιμόες, Σαμπανάτζοβιτς, Κρίστιτσιτς, Βέρντε, Λιβάγια, Μάνταλος

Το ματς…

Η ΑΕΚ “πάτησε” καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο στα δέκα πρώτα λεπτά του ματς, έχοντας πιεστική και αποτελεσματική παρουσία στο χώρο του κέντρου. Η πρώτη φάση του ματς όμως ήρθε από τον ΠΑΟΚ. Ο Μπίσεσβαρ έβγαλε όμορφη μπαλιά στο 16′ για τον Σφιντέρσκι, ο επιθετικός του των γηπεδούχων έπιασε το σουτ μέσα από τη μικρή περιοχή και από πλάγια θέση δεξιά, αλλά ο Μπάρκας έκανε αποτελεσματική έξοδο (η μπάλα βρήκε στο στήθος του).

Το ματς κύλησε σε… ρυθμούς ΑΕΚ μέχρι το 30′, με την Ένωση να διατηρεί την υποδειγματική της αμυντική λειτουργία. Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να κυκλοφορήσει πιο γρήγορα την μπάλα και να απειλήσει, αλλά και πάλι ο Μπάρκας ήταν σε ετοιμότητα. Στο 31′ ο διεθνής πορτιέρε της Ένωσης πρόλαβε και έκοψε με τάκλιν τον Μπίσεσβαρ μέσα στη μικρή του περιοχή. Το ημίχρονο κύλησε χωρίς να δούμε άλλη φάση, με τον “δικέφαλο του Βορρά” να έχει μια ελαφρά υπεροχή, να μην δέχεται φάση, αλλά να είναι κακός μπροστά.

Ο ΠΑΟΚ έδειξε την ίδια δυσκολία στην ανάπτυξη του και στην επανάληψη. αλλά κατάφερε να ανοίξει το σκορ μετά από μια λανθασμένη αντίδραση του Σιμόες στο 55′. Ο Μπάρκας έκανε τεράστια επέμβαση σε κοντινό γυριστό σουτ του Σφιντέρσκι, αλλά στην εξέλιξη της φάσης ο Σιμόες τράβηξε και έριξε εντός περιοχής τον Βιεϊρίνια. Οι Θεσσαλονικείς πήραν το πέναλτι και ο αρχηγός των γηπεδούχων εκτέλεσε δυνατά για το 1-0. (στη φάση υπήρξε υποψία φάουλ του Πολωνού στον Βράνιες, αλλά από το ένα ριπλέι που παίχτηκε, δεν έγινε κάτι ξεκάθαρο).

Η ΑΕΚ κέρδισε μέτρα στον αγωνιστικό χώρο στη συνέχεια, ενώ ο Καρέρα πέρασε τον Ολιβέιρα στη θέση του. Ο ΠΑΟΚ έχασε μεγάλη ευκαιρία στο 69′ με τον Μπίσεσβαρ να πλασάρει άσχημα από πλεονεκτική θέση, για να ακολουθήσει -δύο λεπτά αργότερα- το δοκάρι του Πέτρου Μάνταλου.

Οι “κιτρινόμαυροι” έδειξαν πιο δραστήριοι και λειτουργικοί στη συνέχεια, έβγαλαν… νεύρο στις κινήσεις τους, στο 74′ ζήτησαν πέναλτι σε μαρκάρισμα στον Κρίστιτσιτς (το VAR δεν το έδωσε) ενώ στο 80′ είδαν τον Ζίφκοβιτς να διώχνει το κοντινό σουτ του Ολιβέιρα. Η ΑΕΚ “κατασκήνωσε” στην περιοχή του “δικέφαλου του Βορρά” έχοντας αρκετές “στημένες” φάσεις. Στο 83′ είχαμε νέο έλεγχο VAR για πέναλτι που ζήτησαν οι φιλοξενούμενοι, κάτι όμως που δεν δόθηκε και πάλι.

Ο Καρέρα έριξε και τον Γιακουμάκη στο ματς, το ματς είχε τρελό ρυθμό, ο Μπάρκας είπε μεγάλο “όχι” σε τετ-α-τετ με τον Λημνιό (88′), αλλά η αποβολή του Χουλτ στο 90+3′ έκοψε τη φόρα της ΑΕΚ και “έσπρωξε” το ματς προς τη λήξη του, χωρίς αλλαγή του σκορ. Οι “κιτρινόμαυροι” ολοκλήρωσαν το ματς με εννέα παίκτες, μετά τις αποβολές των Χουλτ (ανέτρεψε τον Άκπομ, που έβγαινε τετ-α-τετ και είδε κόκκινη κάρτα) και Λιβάγια (δεύτερη κίτρινη) στις καθυστερήσεις.

Οι συνθέσεις των ομάδων

ΠΑΟΚ (4-4-1-1): Ζίβκοβιτς, Μάτος, Ίνγκασον, Βαρέλα, Γιαννούλης, Εσίτι, Μίσιτς, Λημνιός, Βιεϊρίνια (74’ Πέλκας), Μπίσεσβαρ (87΄Μαουρίσιο), Σφιντέρσκι (74’ Άκπομ)

Στον πάγκο έμειναν οι: Πασχαλάκης, Ροντρίγκο, Κρέσπο, Ντάγκλας Αουγκούστο

ΑΕΚ (4-3-3): Μπάρκας, Μπακάκης, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ, Σιμόες, Σαμπανάτζοβιτς (64’ Ολιβέιρα), Κρίστιτσιτς, Βέρντε (83’ Γιακουμάκης), Μάνταλος, Λιβάια

Στον πάγκο έμειναν οι: Τσιντώτας, Λόπες, Οικονόμου, Παουλίνιο, Γιακουμάκης, Μπότος,

Προσαρμοσμένη αναζήτηση