«Φωτιά» στο ελληνικό ποδόσφαιρο: Απειλές από ΠΑΟΚ και Ζαγοράκη

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020 09:23 «Φωτιά» στο ελληνικό ποδόσφαιρο: Απειλές από ΠΑΟΚ και Ζαγοράκη

Η απόφαση της ΕΕΑ για αποβολή του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης από το πρωτάθλημα, μετά την υπόθεση της σχέσης τους που διερευνήθηκε, έχει βάλει φωτιά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και στη Θεσσαλονίκη είναι έξαλλοι για την απόφαση, κατηγορώντας τον Λευτέρη Αυγενάκη και τον Ολυμπιακό ανοιχτά.

Η σχετική ανακοίνωση απειλή αποχώρησης από τη ΝΔ από πλευράς του πρώην προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και νυν Ευρωβουλευτή Θοδωρή Ζαγοράκη, είναι η κορωνίδα των μέχρι στιγμής αντιδράσεων κατά της κυβέρνησης. Χθες το απόγευμα στην Τούμπα οπαδοί ανάρτησαν πανό κατά του Αυγενάκη, ενώ φώναζαν συνθήματα εις βάρος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Εν συνεχεία πορεία οπαδών έφτασε μέχρι τα γραφεία της ΝΔ στην πόλη.

Η δήλωση του Θοδωρή Ζαγοράκη: «Η σημερινή εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού είναι εξοργιστική, καταδικαστέα και πρωτοφανής στα αθλητικά χρονικά. Αποτελεί προϊόν σκοπιμοτήτων που εξυπηρετούν συγκεκριμένες ΠΑΕ και αδικούν κατάφωρα τόσο τον ΠΑΟΚ όσο και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πόρισμα της Επιτροπής είναι νομικά αβάσιμο. Δυστυχώς και η ίδια η σύνθεση της Επιτροπής εγείρει σοβαρά ηθικά ερωτήματα για την όλη διαδικασία. Η κατάσταση που διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα υποτιμά τη νοημοσύνη των Ελλήνων φιλάθλων και εξευτελίζει όσους υπηρετήσαμε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Επειδή δεν έχω μάθει στη ζωή μου να μασάω τα λόγια μου και να κρύβομαι, δηλώνω ευθαρσώς:

Το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία. Υπαίτιοι για τη σημερινή κατάσταση που διαμορφώθηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι αυτοί που όρισαν την συγκεκριμένη Επιτροπή. Το μείζον αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσει άμεσα η συγκεκριμένη φαρσοκωμωδία. Εάν αυτό δεν γίνει, εάν ο ΠΑΟΚ δεν δικαιωθεί, εγώ δεν μπορώ να συνευρίσκομαι στην ίδια πολιτική στέγη με όλους αυτούς που βάλλουν καθ΄ υπόδειξη τρίτων εναντίον του ΠΑΟΚ και του ίδιου του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεσμεύομαι ότι θα δώσω τον αγώνα μου με όλες τις δυνάμεις που έχω για την δικαίωση του ΠΑΟΚ, απ’ όπου και όπου χρειαστεί. Θ. Ζαγοράκης».

Η ανακοίνωση του ΠΑΟΚ

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ με ανακοίνωση του γνωστοποίησε τις απειλές του, ενώ ο Ερασιτέχνης αποσύρει όλες τις ομάδες του από τα όλα τα αθλήματα. Ο ΠΑΟΚ στην ανακοίνωση του χαρακτηρίζει τον κ.Αυγενάκη εντολοδόχο του Ολυμπιακού και επικίνδυνο και καλεί την κυβέρνηση να τον απομακρύνει. Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ: «Η εισήγηση της ΕΕΑ είναι ένα μνημείο υποδούλωσης των -υποτίθεται- λειτουργών της στις εντολές του πολιτικού της προϊσταμένου. Ο κ. Αυγενάκης αποδείχθηκε εντολοδόχος του γραφείου τύπου του Ολυμπιακού στήνοντας μια υπόθεση που ως μόνο στόχο είχε την κηλίδωση της ιστορίας του ΠΑΟΚ, της ομάδας που έβαλε τέλος οριστικά στην ασυδοσία του Ολυμπιακού. Από σήμερα σηκώνουμε το γάντι που έριξε ο Λευτέρης Αυγενάκης και απαιτούμε από τον Πρωθυπουργό την άμεση απομάκρυνσή του. Είναι επικίνδυνος για τον αθλητισμό, την συνοχή της χώρας και επίορκος. Η φούσκα, που έστησε με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, θα σκάσει στο δικό τους πρόσωπο. Να μην ξεχνάνε ότι προσπάθησαν αρκετές φορές να εξοντώσουν τον ΠΑΟΚ και σε κάθε τους απόπειρα βρέθηκαν οι ίδιοι πιο βαθιά χωμένοι στο βούρκο. Σύντομα το όνειρό σας να δείτε τον ΠΑΟΚ στο έδαφος θα γίνει εφιάλτης»!

Οι απειλές του Γκαγκάτση

Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΠΑΟΚ Μάκης Γκαγκάτσης είπε χθες βράδυ στο Open «Κατά πρώτον, μιλάμε για μια πολιτική απόφαση από τους διορισθέντες του Λευτέρη Αυγενάκη. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού λειτουργεί ως υπάλληλος του Βαγγέλη Μαρινάκη. Είναι εντολοδόχος του. Η μόνη λογική για να δημοσιευτεί η απόφαση εκείνη την ώρα ήταν διότι ο Λευτέρης Αυγενάκης ήθελε να χυθεί αίμα. Ας μας εξηγήσουν πώς κατάφεραν από το απόγευμα της Πέμπτης μέχρι το πρωί της Δευτέρας να διάβασαν όλα τα υπομνήματα, και από το μεσημέρι μέχρι τις 6:00 το απόγευμα της Δευτέρας, έβγαλαν απόφαση. Δεν ήταν απόφαση, ήταν εντολή. Υπάρχουν υπόνοιες μεροληψίας. Όσο για τα μέλη της επιτροπής, ο κ. Τζουλάκης τοποθετήθηκε από τον Λευτέρη Αυγενάκη. Είχε στο παρελθόν εμπλακεί στο παραδικαστικό κύκλωμα, και απαλλάχθηκε. Τοποθετήθηκαν μέλη από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, εν μέσω εκκρεμοδικίας. Σκεφτείτε να γινόταν αυτό με μέλη του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μιλάει ο Ολυμπιακός για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη. Αυτό, με ξεπερνάει. Έρχεται η δική για τα στημένα. Σε αυτή τη δική, υπάρχουν μάρτυρες, εν ζωή. Ας το τονίσουμε αυτό... Ας περιμένουμε να δούμε το τι θα καταθέσουν οι μάρτυρες. Από τον κ. Αυγενάκη, από τη στιγμή που ακολουθεί τη γραμμή του κ. Μαρινάκη, το περιμέναμε. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί πως θα πρέπει να πάρει θέση για μια απόφαση που απειλεί την εθνική συνοχή. Δεν υφίσταται πολυϊδιοκτησία. Ο κ. Μαρινάκης και ο Ολυμπιακός βλέπουν και στον ύπνο τους τον κ. Σαββίδη. Εχουμε ένα πρωτάθλημα που αρχίζει να παίζεται στα ίσια. Ο κ. Σαββίδης έσπασε ένα απόστημα τόσων ετών και αυτό τους οδηγεί να βρίσκουν τρόπους να μας κρατούν όμηρο ώστε να χάσει ο ΠΑΟΚ την αγωνιστική του συνοχή. Η εισήγηση της ΕΕΑ έχει συμβουλευτικό αλλά όχι δεσμευτικό χαρακτήρα. Υπάρχει απόφαση του 2016, όταν και η εισήγηση της ΕΕΑ ανετράπη. Εμείς θα προσφύγουμε και στα διοικητικά και στα αθλητικά δικαστήρια. Υπάρχει ένα θέμα που δεν υφίσταται. Έρχεται ο κ. Αυγενάκης με εντολή του κ. Μαρινάκη και θέλει να υποβιβάσουν μια ομάδα με ιστορία 94 ετών. Το θέμα είναι πολιτικό και εθνικό. Ο άνθρωπος είναι επικίνδυνος για την εθνική συνοχή της χώρας. Είναι ντροπή της Ελλάδας. Είναι ντροπή της Κρήτης. Αντί να μας μιλήσει για την υπόθεση του Τζήλου ασχολούνται με το εάν ένας συγγενής του Ιβάν Σαββίδη αγόρασε ένα ξενοδοχείο. Ο ΠΑΟΚ είναι η μόνη ομάδα που γεννά οπαδούς από τους οπαδούς της. Κανέναν δεν ενδιαφέρει ένα πρωτάθλημα. Αυτό είναι που πονά το Μαρινάκη είναι ο Σαββίδης».

Τα επόμενα βήματα

Η ΕΕΑ εισηγήθηκε τον υποβιβασμό των δυο ομάδων, λόγω πολυιδιοκτησίας (ενώ στην περίπτωση της ακριτικής ΠΑΕ αποδίδεται παράβαση και όσον αφορά στη μετοχική σύνθεση). Το σχετικό πόρισμα προέκυψε από ψηφοφορία 4-1 ως προς το αν υπήρχαν παραπτώματα και 3-2 ως την εισήγηση των ποινών (ένας δηλαδή απ’ αυτούς που ψήφισαν ότι όντως υπάρχουν παραβάσεις διαφώνησε ότι πρέπει να επιβληθεί η συγκεκριμένη ποινή). Τι θα γίνει πλέον από εδώ και πέρα: ο Πειθαρχικός Κώδικας της ΕΠΟ ορίζει ξεκάθαρα τη διαδικασία που πρέπει ν’ ακολουθηθεί.
Ετσι, όλο το βάρος πλέον πέφτει στον αθλητικό δικαστή. Σε αυτόν θα διαβιβαστεί το πόρισμα της ΕΕΑ (το οποίο η επιτροπή θεωρεί δεσμευτικό), ούτως ώστε να ελέγξει την ουσιαστική βασιμότητά του. Εφόσον κρίνει λοιπόν ότι όσα αποδίδονται στις δυο ομάδες είναι πλήρως αιτιολογημένα, θα αποφασίσει την εκτέλεση της ποινής που έχει εισηγηθεί η ΕΕΑ και προβλέπει υποβιβασμό.

Η απάντηση του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός απάντησε στις ανακοινώσεις του ΠΑΟΚ, που επιτέθηκε στους «ερυθρόλευκους» και τον Λευτέρη Αυγενάκη. Η εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για υποβιβασμό σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Θεσσαλονίκη, με τους περσινούς νταμπλούχους να επιτίθεται στον Ολυμπιακό και τον υφυπουργό Αθλητισμού. Ο Ολυμπιακός απάντησε με ανακοίνωση, τονίζοντας πως ο μόνος υπαίτιος για τα όσα συμβαίνουν γύρω από αυτή την απόφαση, είναι ο Ιβάν Σαββίδης. Παράλληλα, έβαλαν κατά του κ. Αυγενάκη με αφορμή την τοποθέτησή του, όπου ανέφερε ότι δεν θα ήθελε να δει τις δύο ομάδες να υποβιβάζονται χωρίς να υπάρχει «απόλυτη τεκμηρίωση».
Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός: «Αυτός που κηλιδώνει την ιστορία του ΠΑΟΚ και τον έχει φέρει σε αυτή την τραγική θέση λέγεται Ιβάν Σαββίδης. Ο πραγματικός ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ δεν έχει αντιληφθεί ότι οι πρακτικές που ακολούθησε και ακολουθεί στην επιχειρηματική του διαδρομή, γνωστές σε όλους, δεν είναι δυνατό να εφαρμοστούν στην Ελλάδα μόνο και μόνο γιατί έγινε ιδιοκτήτης του ιστορικού ΠΑΟΚ. Ο κ. Σαββίδης πιστεύει ότι με χρήματα μπορεί να αγοράζει ΠΑΕ της Super League και με αυτό τον τρόπο να κερδίζει το πρωτάθλημα, παίζοντας φιλικά παιχνίδια μαζί τους… (όπως γίνεται με την Ξάνθη) και απαιτεί ενώ αυτό τιμωρείται για τους άλλους ιδιοκτήτες με υποβιβασμό, αυτός να παραμένει ατιμώρητος. Εκφράζουμε τη λύπη μας γιατί ο Υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Αυγενάκης για λογαριασμό της κυβέρνησης, φοβούμενος το δήθεν πολιτικό κόστος από τις αστείες απειλές και εκβιασμούς των μέσων και των ανθρώπων του Ιβάν Σαββίδη, ζήτησε ουσιαστικά από τους Έλληνες δικαστές να μην εφαρμόσουν το νόμο, μεταβαλλόμενος ο ίδιος σε δικαστή, επιχειρώντας να ακυρώσει τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της αρμόδιας Επιτροπής (4-1), χωρίς να γνωρίζει τα στοιχεία που αποδεικνύουν με απόλυτο τρόπο την ενοχή του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Ελπίζουμε η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς να αφήσουν τη δικαιοσύνη να κάνει με νηφαλιότητα τη δουλειά της, χωρίς παρεμβάσεις στο έργο της και λαμβάνοντας υπόψη της όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν την πολυϊδιοκτησία και την παράνομη συμπεριφορά του Ιβάν Σαββίδη και των συνενόχων του».

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση