Δεβετζή: Πώς βρέθηκε ντοπέ οκτώ χρόνια μετά - Οι Ελληνες που... πιάστηκαν στη "φάκα"!

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015 13:45 Δεβετζή: Πώς βρέθηκε ντοπέ οκτώ χρόνια μετά - Οι Ελληνες που... πιάστηκαν στη "φάκα"!

Η υπόθεση ντόπινγκ της Πηγής Δεβετζή σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως στα social media. Πολλοί στάθηκαν στο γεγονός ότι βρέθηκε θετικό ένα δείγμα της, όχι πρόσφατο, αλλά ενός ντόπινγκ κοντρόλ, στο οποίο είχε υποβληθεί το 2007... Αυτή ήταν χρονιά μεταλλίου για την πρωταθλήτρια του τριπλούν, καθώς είχε ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Οζάκα.

Σε κάθε δειγματοληψία το δείγμα του αθλητή μοιράζεται σε δύο δοχεία. Το πρώτο ελέγχεται απ' ευθείας από το εργαστήριο, στο οποίο θα σταλεί και το δεύτερο καταψύχεται. Τα εργαστήρια τσεκάρουν κάθε δείγμα για μια σειρά από ουσίες. Τα δείγματα διατηρούνται στην κατάψυξη και το δεύτερο δοχείο είναι αυτό που χρησιμοποιείται στους επανελέγχους ή στην περίπτωση που προκύψει το πρώτο θετικό και ο αθλητής το αμφισβητήσει, ανοίγεται και το δεύτερο για επιβεβαίωση. Στον επανέλεγχο, μπορούν να δοθούν προς ανίχνευση κώδικες ουσιών που δεν υπήρχαν τότε ή που δεν είχαν αναζητηθεί από το εργαστήριο.

Η Δεβετζή δεν είναι η μόνη Ελληνίδα αθλήτρια που έχει βρεθεί θετική σε επανέλεγχο δείγματος. Απλά η χρονική απόσταση από τη δειγματοληψία έως και τον έλεγχο του δεύτερου δείγματος είναι μεγάλη και όσοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει και αυτή η διαδικασία ως μέσο καταπολέμησης του ντόπινγκ προβληματίστηκαν.

Σε επανέλεγχο είχε βρεθεί θετικός και ο κολυμβητής, Γιάννης Δρυμωνάκος... Το πρώτο δείγμα του είχε ανοιχθεί την 1η Απριλίου του 2008 και ήταν "καθαρό". Ωστόσο, δεν είχε αναζητηθεί σε αυτό η ουσία m3, η οποία έγινε γνωστή από το μεγάλο σκάνδαλο ντόπινγκ της Εθνικής ομάδας άρσης βαρών, που "ξέσπασε" την ίδια εποχή. Τότε, έγινε επανέλεγχος σε πολλά δείγματα Ελλήνων αθλητών. Το δεύτερο δείγμα του Δρυμωνάκου είχε αναλυθεί για την πιθανότητα ύπαρξης της m3 (μεθυλτριενολόνη) σε αυτό στις 13 Μαΐου του 2008 και ήταν θετικό. Γεγονός, που απέφερε την τιμωρία του αθλητή και την αφαίρεση μεταλλίων του.

Ενα χρόνο μετά, το 2009 έγινε γνωστό ότι και η Αθανασία Τσουμελέκα ήταν θετική στην ουσία ερυθροποιητίνη (δείγμα αίματος και όχι ούρων). Ωστόσο, η ουσία είχε ανιχνευθεί σε ντόπινγκ κοντρόλ, από το οποίο είχε περάσει στις 20 Αυγούστου, στο Πεκίνο.

Και αυτό το δείγμα αρχικά είχε φανεί "καθαρό". Ομως, μετά την ανακάλυψη της εξελιγμένης μορφής ερυθροποιητίνης (CΕRΑ) η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε τον Ιανουάριο του 2009 να επανεξετασθούν δείγματα αθλητών από τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου. Ετσι, βρέθηκε θετική σε επανέλεγχο και η Τσουμελέκα.

Θυμίζουμε ότι φέτος τον Αύγουστο η Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου είχε ενημερώσει πως βρέθηκαν δείγματα από τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 2005 και του 2007, μέσω επανέλεγχου. Επίσης, αυτή είναι η δεύτερη φορά που προκαλείται ζήτημα με τη Δεβετζή, καθώς έχει τιμωρηθεί με δύο χρόνια αποκλεισμό για αποτυχημένο έλεγχο (δεν έδωσε δείγμα).

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση