Ενημερώνει την FIFA η ΕΠΟ για το νέο αθλητικό νόμο!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014 15:10 Ενημερώνει την FIFA η ΕΠΟ για το νέο αθλητικό νόμο!

Το προσχέδιο του νέου αθλητικού νόμου που δόθηκε προς δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο χώρο του ποδοσφαίρου...

Αίσθηση, αλλά και αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο χώρο του ποδοσφαίρου -και όχι μόνο- το περιεχόμενο του νέου αθλητικού νόμου που δόθηκε στη διαβούλευση. Ο νέος νόμος - αν τελικά ψηφιστεί - θα φέρει τα πάνω κάτω όχι μόνο στα θέματα της ΕΠΟ αλλά και σε αυτά της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, στην αναγνώριση των ομοσπονδιών από τη ΓΓΑ και στη θητεία των μελών του Δ.Σ. των ομοσπονδιών.

Για την αντιμετώπιση της βίας δε, καταργείται πλήρως η οργανωμένη μετακίνηση οπαδών και η χορήγηση εισιτηρίων σε συνδέσμους. Σε περίπτωση παράβασης των ανωτέρω, προβλέπονται ποινικές ευθύνες για τις ΠΑΕ!

Μεταξύ άλλων, ο νέος νόμος προσπαθεί να... ντριμπλάρει το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, βάζοντας νομικό πλαίσιο στην προσφυγή στο CAS εφόσον κάποιος νόμος ή διάταξη προσκρούει στους κανονισμούς της όποιας διεθνούς Ομοσπονδίας.

“Για θέματα ανάδειξης, συγκρότησης, θητείας οργάνων διοίκησης των αθλητικών φορέων, διαιτησίας και αθλητικών δικαιοδοτικών οργάνων, ισχύουν τα προβλεπόμενα στον παρόντα νόμο με την επιφύλαξη τυχόν ρητών αντίθετων καταστατικών διατάξεων της οικείας διεθνούς ομοσπονδίας κάθε αθλήματος. Οι ρητές αντίθετες καταστατικές διατάξεις των οικείων διεθνών ομοσπονδιών, βεβαιώνονται μόνο με γνωμοδότηση του CAS” αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο 113, που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Goal”, στην ΕΠΟ είναι έξαλλοι με το προσχέδιο του νέου αθλητικού νόμου, χαρακτηρίζοντας το ως “ απίστευτο συνονθύλευμα του 2725/99 και του νόμου Ορφανού”, τονίζοντας πως “... διαλύει τα πάντα σε σχέση με το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου”.

Οι ιθύνοντες της ομοσπονδίας έχουν ήδη δώσει το προσχέδιο για μετάφραση προκειμένου να το στείλουν στα γραφεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. “Τι να γνωμοδοτήσει το CAS; Είναι η κορωνίδα του αυτοδιοίκητου” ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Άξιο αναφοράς, πως το 2006, το νομοσχέδιο που πήγε να περάσει το 2006 ο Γιώργος Ορφανός είχε προκαλέσει την τιμωρία -για πολύ μικρό διάστημα- των ελληνικών ομάδων και της Εθνικής, μέχρις ότου έγιναν οι απαραίτητες αλλαγές.

Το πλήρες κείμενο του προσχεδίου του νέου αθλητικού νόμου βρίσκεται ΕΔΩ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση