Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 1-0: Ο Μάτος τον έβγαλε από το αδιέξοδο στις... καθυστερήσεις

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2016 22:05 ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 1-0: Ο Μάτος τον έβγαλε από το αδιέξοδο στις... καθυστερήσεις
Στο 95' ο Μάτος... έσπασε (από ανύπαρκτο κόρνερ) την άμυνα της ψυχωμένης ΑΕΚ των απουσιών κι έδωσε την νίκη στον ΠΑΟΚ (1-0), κρατώντας τον ζωντανό στο πρωτάθλημα! Δοκάρι για την Ένωση ο Χριστοδουλόπουλος!

Ο ΠΑΟΚ μίλησε στο τέλος! Ο Λέο Μάτος… μάτωσε την ΑΕΚ. Για την ακρίβεια, της πήρε την μπουκιά (και το βαθμό) από το στόμα και εκεί που όλα έδειχναν ότι η αετομαχία των δύο Δικεφάλων θα έληγε δίχως νικητή, η μπίλια κάθισε στο… μαύρο! Του… ΠΑΟΚ.

Η ομάδα του Βλάνταν Ίβιτς δεν ήταν το ίδιο καλή με προηγούμενα εντός έδρας παιχνίδια. Είχε τον έλεγχο του αγώνα, την κατοχή (61%-39%) αλλά η υπεροχή της δεν είχε αντίκρισμα στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης. Αν κάτι μπορεί να κρατήσει είναι τα πάθος και την προσπάθεια μέχρι το τελευταίο λεπτό.  

Η Ένωση για 94 λεπτά έδειχνε ικανή να φύγει με τον βαθμό από την Τούμπα. Μια ψυχωμένη ΑΕΚ, που μπήκε στο ντέρμπι της Τούμπας, με πολλά προβλήματα και την σημαντική απουσία του Τσιγκρίνσκι, αλλά παρόλα αυτά στάθηκε καλά, έπαιξε ξεκάθαρα για να πάρει βαθμό ή βαθμούς, είχε τις δύο καλές στιγμές της με Αλμέιδα και Χριστοδουλόπουλο, αλλά στο τέλος την «πλήγωσε» ο Μάτος, με το δεύτερο γκολ του με την ασπρόμαυρη φανέλα.  



Με μια μόνο αλλαγή ο ΠΑΟΚ
Ο Βλάνταν Ίβιτς ακολούθησε την πεπατημένη και με εξαίρεση την αλλαγή στο κεντρικό δίδυμο (επέλεξε Κρέσπο-Μαλεζά αντί Βαρέλα-Μαλεζά), ξεκίνησε με την ίδια ακριβώς ενδεκάδα, που αγωνίστηκε ο ΠΑΟΚ και στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» απέναντι στον Ολυμπιακό.  

Ο Σέρβος έδειξε για ακόμη μια φορά εμπιστοσύνη στον Τζάλμα Κάμπος, αφήνοντας εκτός τον Μυστακίδη, αλλά και στον Σάχοφ με τον Μπίσεσβαρ να ξεκινάει από τον πάγκο. Όπως και στο Καραϊσκάκη, έτσι και απέναντι στο μέσους της ΑΕΚ, ο Σάχοφ και ο Τσίμιροτ έπαιξαν πιο μπροστά σε ρόλο «οκταριού» από τον Κάνιας.



Πρόβλημα από το ξενοδοχείο για ΑΕΚ
Η ΑΕΚ έφτασε στην Τούμπα συντροφιά με το μεγάλο πρόβλημα, που άκουγε στο όνομα: Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι. Ο Ουκρανός  βγήκε off, λόγω γαστρεντερίτιδας, από το ντέρμπι της Τούμπας και η Ένωση ξεκίνησε με κεντρικό δίδυμο στην άμυνα τους Λαμπρόπουλο και Κολοβέτσιο. Ο Μοράις υποχρεώθηκε να κατεβάσει την ομάδα του μ’ ένα 4-4-2, με ξεκάθαρο αμυντικό προσανατολισμό, αλλά χωρίς όμως τον κορυφαίο της αμυντικό και έναν από τους καλύτερους παίκτες της. Ο Πορτογάλος πόνταρε (και πάλι) πολλά στον Μάνταλο, αλλά και στον Αλμέιδα.



Από τα άκρα ο ΠΑΟΚ χωρίς επιτελικό μέσο
Μετά το πρώτο 10λεπτο του ντέρμπι, ο ΠΑΟΚ απέκτησε τον έλεγχο, κέρδισε μέτρα στο γήπεδο και προσπάθησε από τα άκρα, να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα των Κάμπος και Ροντρίγκες τους οποίους «σημάδευαν» με κάθε τρόπο οι συμπαίκτες τους.

Η πρωτοβουλία των γηπεδούχων ήταν άκαρπη και ανούσια, στο πρώτο μισό του ημιχρόνου, χωρίς την παραμικρή «καθαρή» ευκαιρία μπροστά από την εστία του Ανέστη. Ήταν εμφανέστατη η απουσία ενός επιτελικού μέσου, του Μπίσεσβαρ δηλαδή, από το χορτάρι της Τούμπας. Την ίδια ώρα η ΑΕΚ έδειχνε να είναι ικανοποιημένη με το 0-0

Έπρεπε να φτάσουμε στο 28ο λεπτό για να ζεσταθεί η κερκίδα, με τον πορτιέρο της Ένωσης να πετάγεται και να διώχνει σε κόρνερ την πολύ καλή εκτέλεση φάουλ του Λέοβατς. Στο 41’ ο Τσίμιροτ βγήκε σωστά στο χώρο, βρήκε την μπάλα στην κίνηση από την σέντρα του Κάμπος, αλλά την έστειλε πάνω από τα δοκάρια της εστίας του Ανέστη.

Η εξαφανισμένη επιθετικά (χωρίς τελική μέχρι τότε) ΑΕΚ έφτασε μια ανάσα από το 0-1 στην τελευταία φάση του ημιχρόνου. Με τον Αλμέιδα να χάνει την ευκαιρία του αγώνα! Ο Γκάλο σέντραρε από τα δεξιά, ο Πορτογάλος πετάχτηκε ανάμεσα από τα στόπερ του ΠΑΟΚ, αλλά έστειλε την μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Γλύκου.  



Με ευκαιρία ξεκίνησε το β’ μέρος
Το β’ μέρος ξεκίνησε με ευκαιρία για τους γηπεδούχους, με το γύρισμα του Κάμπος στο πρώτο δοκάρι και το εξ επαφής πλασέ του Ροντρίγκες, που μπλόκαρε ο σταθερός Ανέστης. Αυτό ήταν. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» ξαναφάνηκε στο γήπεδο, μετά την είσοδο του Μπίσεσβαρ (αντί του Σάχοφ) στο παιχνίδι, με την ΑΕΚ να απειλεί στο στημένο του 62’ και την κεφαλιά του Λαμπρόπουλου.   

Στο 67’ ο Λέο Μάτος έκανε την παράλληλη σέντρα στην καρδιά της κιτρινόμαυρης άμυνας, αλλά δεν βρέθηκε κανένας συμπαίκτης του στο χώρο για να απειλήσει τον Ανέστη.

Ο Χριστοδουλόπουλος απάντησε στις αποδοκιμασίες της κερκίδας, με τη βολίδα στο 73ο λεπτό, που βρήκε το δοκάρι του Γλύκου, ενώ στην αμέσως επόμενη φάση ο Ροντρίγκες απείλησε με δυνατό σουτ, που εξουδετέρωσε και πάλι ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ. Στο 84’ ήταν η σειρά του Γλύκου να απομακρύνει σε κόρνερ το δυνατό σουτ του Μάνταλου έξω από τη μεγάλη περιοχή.

Η προτελευταία προσπάθεια του ΠΑΟΚ καταγράφηκε στο 89’ με την κεφαλιά του Λέο Μάτος, να κάνει ένα εντυπωσιακό άλμα, αλλά να στέλνει την μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Κι ενώ όλα έδειχναν ότι το ντέρμπι θα έληγε δίχως νικητή στην τελευταία φάση του αγώνα ο Μάτος λύτρωσε τον ΠΑΟΚ. Ο Περέιρα σέντραρε στην καρδιά της άμυνας της ΑΕΚ, ο Μαλεζάς έπιασε την κεφαλιά και η μπάλα κατέληξε στα πόδια του Βραζιλιάνου αμυντικού, που την έστειλε στα δίχτυα.  

MAN OF THE MATCH: Να πάμε με τη λογική του χρυσού σκόρερ και να «ψηφίσουμε» Λέο Μάτος. Ένα γκολ, τρεις βαθμοί από τα πόδια του Βραζιλιάνου αμυντικού, ενός ποιοτικού ποδοσφαιριστή, που δεν τα πήγε άριστα απέναντι στον Πατίτο, όχι τα ίδιο καλά και με τον Χριστοδουλόπουλο.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Ο Ανέστης θα ήταν ο MVP της αναμέτρησης, αλλά νικήθηκε στο 94ο λεπτό από τον Μάτος.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ:  Εκτός κλίματος και αγώνα ο Στέφανος Αθανασιάδης δεν φάνηκε καθόλου, ενώ η ΑΕΚ είχε σε πολύ κακή βραδιά τον Πατίτο και σχεδόν εξαφανισμένο τον Μπακασέτα.

Η ΓΚΑΦΑ: Αυτός ο ανεγκέφαλος οπαδός του ΠΑΟΚ, που έριξε την ευθείας βολής φωτοβολίδα εντός αγωνιστικού χώρου και έβαλε σε μπελάδες την ομάδα του, δεν πρέπει να ξαναπατήσει το πόδι του στο γήπεδο. Τόσο απλά.

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Ο Σιδηρόπουλος στο πρώτο ημίχρονο είχε μια δύσκολη φάση αυτή του 28ου λεπτού, με τον Κολοβέτσιο να μαρκάρει τον Ροντρίγκες. Το φάουλ ήταν καθαρά εκτός περιοχής και σωστά ο διαιτητής δεν έδωσε το πέναλτι που ζήτησε ο ΠΑΟΚ. Το ίδιο και πιο εύκολη ήταν η φάση με το πέσιμο του Μάνταλου στην περιοχή του «Δικεφάλου του Βορρά» στο β’ ημίχρονο.   

Στη φάση που ξεκινάει το γκολ του ΠΑΟΚ ο βοηθός Ευθυμιάδης είδε κόρνερ στην παρέμβαση του Ντίντακ, ενώ οι κιτρινόμαυροι υποστηρίζουν ότι η μπάλα είχε βγει εκτός αγωνιστικού χώρου.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA.GR: Ο ΠΑΟΚ προερχόταν από την ήττα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», ήθελε πάση θυσία τη νίκη στο γήπεδο του, ήταν η ομάδα που είχε την μπάλα στα πόδια, όμως το γκολ δεν ερχόταν μέχρι να πεταχτεί ως Απομηχανής Θεός ο Μάτος και να τον λυτρώσει. Πάντως, οι παίκτες του πάλεψαν και έψαξαν το γκολ μέχρι το τέλος, Η ΑΕΚ μπορεί να κρατήσει την πολύ καλή αμυντική συμπεριφορά της, και το καλό επιθετικά διάστημα από την στιγμή, που πέρασε στον αγωνιστικό χώρο ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος.  

Οι συνθέσεις:
ΠΑΟΚ (Βλάνταν Ίβιτς): Γλύκος, Μάτος, Κρέσπο, Μαλεζάς, Λέοβατς, Κάνιας, Τσίμιροτ, Σάχοφ (63’ Μπίσεσβαρ), Ροντρίγκεζ, Κάμπος (76’ Μυστακίδης), Αθανασιάδης (87’ Περέιρα).
ΑΕΚ (Ζοζέ Μοράις): Ανέστης, Βίγια, Κολοβέτσιος, Λαμπρόπουλος, Γκάλο, Γιόχανσον, Σιμόες (84’ Γαλανόπουλος), Πατίτο (69’ Χριστοδουλόπουλος), Μπακασέτας, Μάνταλος, Αλμέιδα (90’ Αραβίδης).
 

Πηγή:www.gazzetta.gr