ΑΕΚ – Ριέκα 2-2: Δε νίκησε αλλά περνάει με «Χ»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017 00:33 ΑΕΚ – Ριέκα 2-2: Δε νίκησε αλλά περνάει με «Χ»

Η ΑΕΚ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει απόψε την πρόκρισή της στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά συνεχίζει να ορίζει την τύχη της μετά το ισόπαλο θρίλερ (2-2) με τη Ριέκα.

Πλέον στις 7 Δεκεμβρίου στη Βιέννη θα δώσει τον «τελικό» του ομίλου.  Αν δεν χάσει από την Αούστρια θα ακολουθήσει τη Μίλαν στην επόμενη φάση,  την στιγμή όμως όπου οι γηπεδούχοι έχουν επίσης κίνητρο. Σε ενδεχόμενη νίκη τους θα είναι εκείνοι που θα πάρουν τη 2η θέση, καθώς θα υπερτερούν στους 7 τόσο σε μονή ισοβαθμία με την Ενωση, όσο και σε τριπλή, σε περίπτωση που η Ριέκα επικρατήσει των αδιάφορων «ροσονέρι».

Το ματς

Πολύ σκληρή για να πεθάνει; Είναι. Εφτάψυχη με τόσους τραυματισμούς; Είναι κι από αυτό. Η ΑΕΚ βρήκε τρόπο να επιστρέψει σ' ένα παιχνίδι που όχι μόνο φαινόταν χαμένο αλλά φάνταζε και... καταστροφικό. Μέχρι το 26' η Ριέκα είχε πετύχει δύο γκολ (με τον Γκοργκόν στο 8' και στο 26') είχε δύο δοκάρια (Ζούπαριτς 16', Γκοργκόν 20΄) και χαμένο τετ-α-τετ. Οποιος δεν πίστευε τέτοιο ξεκίνημα, προφανώς και δεν θα πίστευε για κάποια νέα ανατροπή!

Κι όμως. Ο Μανόλο Χιμένεθ έκανε διορθωτική κίνηση από το 30' με τον Λιβάια να παίρνει την θέση του Γκάλο, το 3-5-2 να γίνεται 4-2-3-1, τον Κροάτη να «κολλάει» στον Αραούχο και την ΑΕΚ ν' αλλάζει την εικόνα της. Βρήκε γκολ στα... χασομέρια του πρώτου ημιχρόνου με τον Αραούχο (μετά από υπέροχη σέντρα του Μπακάκη), ισοφάρισε γρήγορα στο 55', έφτιαξε φάσεις για την απόλυτη ανατροπή και είχε την απίστευτη ευκαιρία του Αραούχο στο 89' με το πλασέ να σταματάει στο οριζόντιο δοκάρι.

Η ΑΕΚ έσωσε το ματς, δεν ολοκλήρωσε όμως την δουλειά με αποτέλεσμα να πηγαίνει στην Βιέννη που κόντρα στην Αούστρια θα κριθούν όλα. Εκεί όμως θα ψάχνει δύο αποτελέσματα...

Ένα μισάωρο σκέτος εφιάλτης

Η αλήθεια είναι ότι ουδείς περίμενε ένα τέτοιο ξεκίνημα από την ΑΕΚ. Πιθανότατα ούτε οι παίκτες της Ριέκα θα πίστευαν ότι στο 26' θα είχαν πετύχει δύο γκολ, θα είχαν δοκάρια κι ένα χαμένο τετ-α-τετ. Παίκτες, προπονητής και κόσμος είχαν σοκαριστεί από την εικόνα της «Ένωσης» που αιφνιδιάστηκε (μετά από καιρό) από στατική φάση. Στο 8' ο Γκοργκόν με δεύτερη κεφαλιά (μετά την πρώτη του Ακόστι σε κόρνερ) άνοιξε το σκορ και στο 16' πάλι από κόρνερ η κεφαλιά του Ζούπαριτς σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι.

Τίποτα δεν έδειχνε ικανό να αφυπνίσει την ΑΕΚ. Στο 20' ο Γκοργκόν είχε ξανά δοκάρι και στο 26' εκμεταλλεύτηκε την κεφαλιά του Βράνιες και την αδράνεια των Τσιγκρίνσκι, Γκάλο για να κάνει το 0-2!

Το... ηλεκτροσόκ που χρειαζόταν η ΑΕΚ άκουγε στο όνομα Μάρκο Λιβάια. Ο Μανόλο Χιμένεθ δεν περίμενε το ημίχρονο για να κάνει διορθωτικές κινήσεις. Γκάλο έξω, Λιβάια μέσα και 4-2-3-1 από 3-5-2 που ξεκίνησε το ματς.

Το καθοριστικό γκολ του Αραούχο

Αλλο να πας στ' αποδυτήρια με 0-2 και θλιβερή εικόνα κι άλλο με 1-2. Και η ΑΕΚ βρήκε γκολ στις καθυστερήσεις του πρώτου ημίχρονου. Ο Χριστοδουλόπουλος εκτέλεσε δυνατά το φάουλ ο Πρσκάλο απομάκρυνε, ο Μπακάκης με ωραία σέντρα έφερε την μπάλα στην μικρή περιοχή κι εκεί με προβολή ο Αραούχο μείωσε για την ΑΕΚ.

Ένταση στο κόκκινο και γρήγορη ισοφάριση

Προφανώς και το momentum ήταν υπέρ της Ένωσης μετά την 15λεπτη διακοπή. Και με φουλ ένταση και τις μηχανές στο... τέρμα η ΑΕΚ βρήκε το γκολ της ισοφάρισης πολύ γρήγορα. Από στατική φάση εκμεταλλεύτηκε την κακή απομάκρυνση του Πρσκάλο και ο Χριστοδουλόπουλος με κεφαλιά σε κενή εστία έκανε το 2-2.

Σ' εκείνο ακριβώς το σημείο η «Ενωση» κόλλησε στα σχοινιά την Ριέκα. Μέσα σε επτά λεπτά έβγαλε τρεις καθαρές φάσεις για γκολ! Στο 61' ο Αραούχο σκόραρε αλλά σωστά ακυρώθηκε ως επιθετικό φάουλ, στο 64' ο Λιβάια έβγαλε την πάσα αλλά ο Αραούχο ήταν οφσάιντ και στο 65' Αραούχο και Λιβάια συνεργάστηκαν αλλά η τελική πάσα ήταν λίγο πιο δυνατή από τον Κροάτη.

Όμως η ένταση... κόπασε στη συνέχεια. Λογικό. Η ΑΕΚ των τόσων απουσιών δεν μπορούσε να συνεχίσει σε αυτό το ρυθμό. Ναι μεν είχε την κατοχή της μπάλας, μπορεί ο Ανέστης να είχε ένα ξεκούραστο δεύτερο ημίχρονο, ταυτόχρονα όμως η «Ένωση» δεν μπορούσε να βρει νέους τρόπους για να πετύχει το γκολ της νίκης και της πρόκρισης.

Το δοκάρι στο 89'

Η υπομονή και κυρίως η επιμονή της ΑΕΚ όμως μέχρι το τέλος για να βρει ένα γκολ της έβγαλαν φάση. Πατίτο, Λόπες και Αραούχο συνεργάστηκαν άψογα στο 89'. Η μπάλα στρώθηκε στον Αργεντίνο του οποίου το πρώτο σουτ κόντραρε αλλά πήρε το ριμπάουντ βρέθηκε στη μικρή περιοχή αλλά το πλασέ του σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι σε μια φάση που θα μπορούσε να κρίνει τα πάντα στον όμιλο!

Στο τέλος η ΑΕΚ μπορεί να είναι και δυσαρεστημένη από την ισοπαλία αλλά σίγουρα πάει στην Βιέννη τελευταία αγωνιστική παίζοντας για δύο αποτελέσματα για την πρόκριση. Και φυσικά έσωσε ένα ματς που στο 26' είχε βρεθεί πίσω με δύο γκολ...

Οι συνθέσεις:

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Γκάλο (30' Λιβάια), Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Λόπες, Σιμόες, Γαλανόπουλος (68' Κονέ), Μπακάκης, Μπακασέτας, Αραούχο, Χριστοδουλόπουλος (85' Πατίτο)

Ριέκα (Ματίας Κεκ): Πρσκάλο, Ζούτα, Ζούπαριτς, Ακόστι (70' Κβριτς), Γκαβράνοβιτς (81' Πούλιτς), Ελές, Γκοργκόν, Παβίσιτς (91' Τσρινιτς), Μάλες, Μπράνταριτς, Βέσοβιτς

gazetta

Προσαρμοσμένη αναζήτηση