FT: Το brain drain εμποδίζει την οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2018 15:14 FT: Το brain drain εμποδίζει την οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα

Φεύγουν και δεν επιστρέφουν. Ο λόγος για τους περισσότερους Έλληνες οι οποίοι αναχώρησαν για το εξωτερικό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Financial Times. Το ρεπορτάζ φέρει τον τίτλο «το brain drain εμποδίζει την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση».

«Καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει από το Μνημόνιο την επόμενη εβδομάδα, σε ένα δείγμα ότι η επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα είναι κοντά, ο αριθμός των μορφωμένων Ελλήνων που δεν βλέπουν μέλλον στη χώρα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη και σταθερότητα» γράφει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται στο φως και επικαλείται ο ερευνητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Μανώλης Πρατσινάκης, από το 2010 έχουν φύγει περίπου 350.000-400.000 Έλληνες 20-30 ετών, με τα 2/3 εξ αυτών να είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου και κάτοχοι μεταπτυχιακού.

«Κυρίως πρόκειται για αποφοίτους ιατρικής, μηχανικούς ή ειδικούς στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ενώ ζητούνται και μάνατζερ ξενοδοχείων και σεφ με εμπειρία» λέει ο κ. Πρατσινάκης.

Μεταξύ άλλων στο ρεπορτάζ των FT αναφέρει και έρευνα που διεξήχθη το 2017 σε Λονδίνο και Ολλανδία, έρευνα που έδειξε ότι λιγότερο από το 10% των Ελλήνων μεταναστών σχεδιάζουν να επιστρέψουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Ακόμη, μόνο το 20% σχεδιάζουν να κάνουν μια τέτοια κίνηση μακροπρόθεσμα.

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται επίσης πως μέχρι και πριν το 2000 η φυγή στο εξωτερικό αφορούσε κυρίως ανθρώπους που πήγαιναν για σπουδές. Όμως, μετά το 2000 οι Έλληνες έγιναν οι λιγότερο κινητικοί σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

«Η κρίση διέλυσε τις ελπίδες ότι η εγχώρια αγορά εργασίας θα συνεχίσει να επεκτείνεται. "Η μετανάστευση έγινε μια υπαρκτή επιλογή και οι συγγενείς και φίλοι αντιδρούν πιο θετικά σε όσους εκφράζουν την επιθυμία τους να φύγουν" λέει ο κ. Πρατσινάκης».

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση