Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν για συντάξεις: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται!

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018 15:28 Κομισιόν για συντάξεις: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται!

Από τη μια η φράση πως οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και από την άλλη η ουσιαστική διάψευση της φημολογούμενης συμφωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και θεσμούς για τις συντάξεις. Και η Κομισιόν διαψεύδει ότι η περικοπή, από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν θα γίνει.

Όλα ξεκίνησαν από το πρωινό τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, σύμφωνα με το οποίο οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του μέτρου για τις συντάξεις αλλά για ακύρωσή του. Η Κομισιόν, όμως, έχει άλλη άποψη.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ρωτήθηκε σχετικά το μεσημέρι της Παρασκευής (14.09.2018) και η απάντηση ήταν ξεκάθαρη. Το Αθηναϊκό Πρακτορείο στο τηλεγράφημά του επικαλούνταν ευρωπαϊκές πηγές. Αλλά σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η μοναδική ευρωπαϊκή πηγή που πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψη είναι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Σε ό,τι αφορά στην Κομισιόν, υπάρχει μόνο μια πηγή, ο πρόεδρος Γιούνκερ. Ήταν ξεκάθαρος την Τετάρτη, αυτή είναι η μόνη θέση μας σχετικά με τις συντάξεις», τόνισε. Ο Αλεξάντερ Βιντερστάιν χρησιμοποίησε και μια φράση στα Λατινικά για να στείλει το μήνυμα. «Pacta sunt servanda» (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», είπε.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Α. Βιντερστάιν δεν θέλησε να απαντήσει στην ερώτηση τι ακριβώς εννοούσε ο πρόεδρος Γιούνκερ με αυτή τη φράση, εάν δηλαδή αναφερόταν στο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% ή συγκεκριμένα στο μέτρο της περικοπής των συντάξεων.

Επίσης, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πληροφορίες ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις στο ζήτημα αυτό κατά τη διάρκεια της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα.

Ο Α. Βίντερστάιν ανέφερε, τέλος, ότι η πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή των θεσμών ολοκληρώθηκε και θα δημοσιευθεί σύντομα η σχετική δήλωσή τους.

Τι είχε πει ο Γιούνκερ για τις συντάξεις

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας στην «Καθημερινή» την περασμένη Τετάρτη (12.09.2018) λίγο μετά την ετήσια ομιλία που έκανε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Ελλάδα.

«Τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν», ήταν η λακωνική απάντηση του προέδρου της Επιτροπής σε ερώτηση της «Καθημερινής» για το κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης του νομοθετημένου μέτρου των περικοπών των συντάξεων το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2019.

Πηγλη: ΑΠΕ - ΜΠΕ