Πότε και πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018 10:37 Πότε και πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός

Μέσα στις επόμενες μέρες η σχετική τροπολογία στη Βουλή.

Την κατάθεση, εντός της εβδομάδας, τροπολογίας στη Βουλή με την οποία επιταχύνεται η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού, ανακοίνωσε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

«Εντός της εβδομάδας θα φέρω τροπολογία στη Βουλή, η οποία λέει ότι η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού επιταχύνεται. Θα ξεκινήσει άμεσα, τέλη Σεπτεμβρίου, και θα καταλήξει στις αρχές Ιανουαρίου. Δηλαδή, θα κρατήσει περίπου 4 μήνες», δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι «η διαδικασία προβλέπει μία σειρά από εκθέσεις από διάφορους επιστημονικούς φορείς, διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, εισήγηση από επιτροπή εμπειρογνωμόνων και στο τέλος απόφαση του Υπουργού Εργασίας και έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει τον Ιανουάριο του 2019».

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε, επίσης, ότι σήμερα υπέγραψε την επέκταση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, «της έβδομης κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που επεκτείνεται, μετά την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων την 21η Αυγούστου» και υπογράμμισε ότι «είναι η μεγαλύτερη εν ισχύ κλαδική σύμβαση στη χώρα, καθώς αφορά περίπου 114.000 εργαζόμενους».

Το οριστικό ποσό αύξησης του κατώτατου μισθού δεν είναι γνωστό καθώς θα προκύψει μετά τη σχετική διαβούλευση. Ωστόσο οι αυξήσεις θα δίνονται σταδιακά.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για αύξηση 20 έως 25 ευρώ μηνιαίως και έτσι ο κατώτατος μισθός υπολογίζεται να διαμορφωθεί στις αρχές του 2019 στα 606 έως 610 ευρώ από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα. Η αύξηση θα είναι υψηλότερη για τους νέους κάτω των 25 ετών αφού αναμένεται να καταργηθεί ο λεγόμενος υποκατώτατος μισθός.

Κατά τον νόμο, χρειάζεται μία περίοδος περίπου τεσσάρων μηνών για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, που είναι η συμβολή από τους επιστημονικούς φορείς για την επίπτωση της αύξησης του μισθού σε διάφορα μεγέθη της οικονομίας και ο αναγκαίος εκτεταμένος κοινωνικός διάλογος.

«Θα καταλήξουμε, μετά από αυτούς τους τέσσερις μήνες, σε μία υπουργική απόφαση που θα αυξάνει τον κατώτατο μισθό, ταυτόχρονα με την κατάργηση του υποκατώτατου» σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου, τονίζοντας ότι ο νέος, αυξημένος ενιαίος κατώτατος μισθός θα ισχύσει, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, από τις αρχές του 2019.

Για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού, διευκρίνισε ότι θα αποφασιστεί αφού τελειώσει η τετράμηνη διαδικασία, σκοπός της οποίας είναι να καταλήξει σε μία εισήγηση προς την υπουργό Εργασίας από την Επιτροπή Εμπειρογνωμώνων.

Μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού στις αρχές του 2019 κάθε χρονιά θα ακολουθείται αντίστοιχη διαδικασία και θα υπάρχει νεότερη αύξηση, ανάλογα με τα δεδομένα. Αντίστοιχη διαδικασία εφαρμόζεται στην Πορτογαλία με μόνιμο μηχανισμό εξέτασης των οικονομικών δεικτών που σχετίζονται με τον κατώτατο μισθό και αναπροσαρμογής του κάθε χρονιά.

Πηγή: newsbeast.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση