Ο κυκλώνας «Ζορμπάς» έρχεται με πλημμύρες, θυελλώδεις ανέμους και το Σ/Κ [γραφήματα]

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018 16:10 Ο κυκλώνας «Ζορμπάς» έρχεται με πλημμύρες, θυελλώδεις ανέμους και το Σ/Κ [γραφήματα]

Για σφοδρούς ανέμους και βροχοπτώσεις με αυξημένο τον κίνδυνο απειλητικών για τη ζωή πλημμυρών που θα φέρει ο μεσογειακός κυκλώνας στην Πελοπόννησο και την Κρήτη το Σάββατοκύριακο προειδοποιεί το Severe Weather Europe. 

Μετά τον «Ξενοφώντα» έρχεται ο «Ζορμπάς» για να πλήξει τη χώρα μας.

Επικαλούμενο επικαιροποιημένα μετεωρολογικά μοντέλα, το Severe Weather Europe αναφέρει ότι δεν ξεκάθαρη η πορεία του «Ζορμπά» στη νότια Μεσόγειο, φαίνεται, όμως ότι θα ακολουθήσει μια νοτιότερη απ’ό,τι προβλεπόταν χθες διαδρομή σαρώνοντας ενδεχομένως και την Κρήτη αργά το Σάββατο και τα δυτικά παράλια της Τουρκίας τη Κυριακή, αφού θα πλησιάσει νωρίτερα στην Πελοπόννησο. Τα μοντέλα επιβεβαιώνουν τον σχηματισμό κυκλώνα με σφοδρούς ανέμους και πιθανώς ξαφνικές πλημμύρες σε κάποιες περιοχές.

Ιδια και η εκτίμηση του Γιάννη Καλλιάνου. Ο μετεωρολόγος, μιλώντας στο iefimerida.gr είπε ότι ο κυκλώνας Ζορμπάς θα χτυπήσει τη χώρα το Σάββατο πιο έντονα και την Κυριακή ασθενέστερα. Συγκεκριμένα το Σάββατο ο κυκλώνας Ζορμπάς αναμένεται να χτυπήσει το Νότιο Ιόνιο, τα Κύθηρα και την Κρήτη, ενώ την Κυριακή ενδέχεται να περάσει από τα νότια Δωδεκάνησα.

Στην Αττική, μολονότι δεν θα χτυπήσει ο κυκλώνας, το Σάββατο θα πνέουν θυελλώδεις άνεμοι και θα εκδηλωθούν ισχυρές καταιγίδες. Ο Γιάννης Καλλιάνος μίλησε για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, το οποίο σχηματίζεται δυο φορές το χρόνο στη Μεσόγειο και το οποίο τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία δεν έχει χτυπήσει ξανά τη χώρα μας. 

H εκτιμώμενη πορεία που θα ακολουθήσει ο μεσογειακός κυκλώνας:

Πρωινή απεικόνιση υπέρυθρων δορυφορικών φωτογραφιών του αναπτυσσόμενου κυκλώνα στη νότια Μεσόγειο σήμερα:

Παρακάτω ακολουθεί μια αποτύπωση της προβλεπόμενης εξέλιξης του φαινομένου από απόψε μέχρι το βράδυ της Κυριακής βάσει μοντέλων ECMWF, ICON-EU και GFS

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου ώρα 03:00

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου, ώρα 15:00

Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου, ώρα 03:00

Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου, ώρα 15:00

Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου, ώρα 03:00

Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου, ώρα 15:00

Πηγή: iefimerida.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση