Γιατί το ΚΙΝΑΛ μιλάει για μεγάλο συνασπισμό με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 09:46 Γιατί το ΚΙΝΑΛ μιλάει για μεγάλο συνασπισμό με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

«Έχω πει πολλές φορές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά, δεν πρέπει να μπορεί να ελέγξει το σχηματισμό κυβέρνησης, δεν πρέπει να μπορεί να ελέγξει την αναθεώρηση του Συντάγματος, δεν πρέπει να μπορεί να ελέγξει τα σχετικά με το εκλογικό σύστημα και δεν πρέπει να μπορεί να παρεμποδίσει την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα κληθεί να πει την άποψή του, συμφωνεί με το πρόγραμμα, θέλει να πάρει μέρος και να βάλει πλάτη; Αν θέλει, καλώς, εάν δεν θέλει, θα μείνει έξω, εμείς πρέπει να έχουμε την προγραμματική πρωτοβουλία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η Χαριλάου Τρικούπη επαναφέρει με τον τρόπο της, το σενάριο για τον μεγάλο συνασπισμό που είχε προβάλει κατά κόρον η Φώφη Γεννηματά το 2015 με σκοπό το ΚΙΝΑΛ να διεμβολίσει το κλίμα πόλωσης που υπάρχει ανάμεσα στα δυο κόμματα και το οποίο θα γίνεται όλο και πιο έντονο πηγαίνοντας προς τις εκλογές. Ένα κλίμα που προφανώς θα «σβήσει» από τον χάρτη τα μικρότερα κόμματα και θα δημιουργήσει σοβαρούς τριγμούς σε αυτά που κινούνται σε ποσοστά πάνω από 5%.

Οι εκλογολόγοι του κυβερνώντος κόμματος οι οποίοι μελετούν τις δημοσκοπήσεις θεωρούν ότι στον δρόμο για τις εκλογές το ΚΙΝΑΛ θα πιεστεί πάρα πολύ καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα ρίξουν όλα τους τα χαρτιά στην μάχη για την εκλογική επικράτηση.

Σημείωναν ακόμα, ότι το γεγονός ,ότι τόσο η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ όσο και κορυφαία στελέχη του κινήματος έχουν ταχθεί κατ’ επανάληψη υπέρ της μετεκλογικής συνεργασίας του κόμματος τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει δυσαρεστήσει όσους ψηφοφόρους παραμένουν στο ΚΙΝΑΛ και έχουν αντιδεξιά αισθήματα.

Δεν θεωρείται καθόλου τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα η Φώφη Γεννηματά άρχισε να ασκεί κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ μέχρι πρότινος στο στόχαστρο της ήταν μόνο η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας.
Οι ίδιοι άνθρωποι πρόσθεταν μάλιστα ότι με βάση κάποια ευρήματα των δημοσκοπήσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα έχει αυτοδυναμία. Άρα το τρίτο κόμμα, δηλαδή το ΚΙΝΑΛ θα κληθεί και πάλι να στηρίξει μια κυβέρνηση της ΝΔ παγιώνοντας τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ την εντύπωση ότι πολιτικός σύμμαχος τους είναι το κόμμα της δεξιάς.

Το γεγονός μάλιστα ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι εθνικές εκλογές θα γίνουν μαζί με τις αυτοδιοικητικές περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα καθώς παραδοσιακά το ΠΑΣΟΚ συνεργαζόταν σε πολλούς δήμους και περιφέρειες με τον ΣΥΡΙΖΑ στην βάση ενός προοδευτικού πόλου.
Θα είναι τουλάχιστον παράδοξο λοιπόν από την μία το ΚΙΝΑΛ να επιδιώκει συνεργασίες σε αυτοδιοικητικό επίπεδο με το κυβερνών κόμμα και από την άλλη η Φώφη Γεννηματά να συνεχίζει να τοποθετεί απέναντι της ως μοναδικό πολιτικό αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα σε αυτό το τοπίο έρχονται να προστεθούν και οι πιέσεις που δέχεται από την Ευρώπη η Φώφη Γεννηματά από τους ευρωσοσιαλιστές. Ακόμα και στελέχη του κόμματος της αναγνωρίζουν ότι σήμερα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είναι απομονωμένη από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι πριν από δέκα μέρες στην ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο από τους 189 ευρωσοσιαλιστές βουλευτές παραβρέθηκαν μόνο οι 11 από τους οποίους οι δυο ανήκουν στην ευρωπαϊκή ομάδα του κόμματος της (Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή).

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση