Τσίπρας: Οι βουλευτές να αποφασίσουν αν θα εκλέγεται απευθείας από τον λαό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018 14:18 Τσίπρας: Οι βουλευτές να αποφασίσουν αν θα εκλέγεται απευθείας από τον λαό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασίσουν για το αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται απ ευθείας από τον λαό, εφόσον δεν επιτευχθούν οι αυξημένες πλειοψηφίες των 200 και των 180 βουλευτών που προβλέπονται στις πρώτες 2 ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι η πρόταση έχει ισχυρά επιχειρήματα, όπως έχει όμως και η άλλη πρόταση, να ακολουθεί τρίτη ψηφοφορία που να αρκούν 151 βουλευτές ώστε να μην πέφτει η Κυβέρνηση και να μην οδηγείται η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα πρέπει να καταλήξει στην τελική πρόταση δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Στο ίδιο πλαίσιο της ανάγκης για σταθερότητα της κυβέρνησης αλλά και σεβασμού της λαϊκης βούλησης σε συνθήκες διάχυσης των πολιτικών εξουσιών, εντάσσεται και η πρόταση που αποτρέπει τη διάλυση του Κοινοβουλίου με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με αυξημένη πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, επισήμανε ότι εδώ έχουν κατατεθεί προβληματισμοί για τον τρόπο εκλογής του ΠτΔ, εφόσον δεν επιτευχθούν οι αυξημένες πλειοψηφίες των 200 και των 180 βουλευτών. Σχολίασε ότι μία λύση είναι η διενέργεια μίας τελευταίας ψηφοφορίας που θα απαιτεί απλώς 151 βουλευτές, ενώ μία άλλη η απευθείας εκλογή από τον λαό με αναμέτρηση μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων στην τελευταία άγονη ψηφοφορία της Βουλής.

Όπως είπε, υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα και για τις δύο προτάσεις και «σήμερα, μετά από διάλογο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα μας θα πρέπει να καταλήξει στην τελική μας απόφαση».

«Προτείνουμε την καθιέρωση, παγίως, αναλογικού εκλογικού συστήματος, καθιέρωση που θα προβλέπεται στο Σύνταγμα, αλλά και την ταυτόχρονη καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει ακόμα και αλλαγές στην ψήφο δυσπιστίας:

«Η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας αποτελεί το θεσμό, σύμφωνα με τον οποίο πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το Κοινοβούλιο, παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερψηφίζεται ταυτόχρονα και άλλος πρωθυπουργός» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Και τούτο, φυσικά, δεν δημιουργεί μόνο συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, καθώς δυσκολεύει την πρόωρη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου. Ταυτόχρονα δημιουργεί τους όρους για τετραετείς πολιτικούς κύκλους πέρα και έξω από τακτικισμούς και σχεδιασμούς εξωθεσμικών πολιτικών κέντρων».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτό το μέτρο ισχυροποιεί την εκάστοτε κυβέρνηση και πρόσθεσε πως είναι γι' αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να νοηθεί και να λειτουργήσει παρά μόνο σε συνδυασμό με την υποχρέωση για εφαρμογή ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος, ενός εσωτερικού, δηλαδή, στον κοινοβουλευτισμό εξισορροπητικού μηχανισμού.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση