Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ: Τι αποφασίσθηκε για την Συνταγματική Αναθεώρηση

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018 19:07 Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ: Τι αποφασίσθηκε για την Συνταγματική Αναθεώρηση

Ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας, ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και το όριο στις θητείες των βουλευτών κυριάρχησαν στην συζήτηση στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκαν πολύ σημαντικές λεπτομέρειες που θα περιλαμβάνονται στην Συνταγματική Αναθεώρηση την οποία προανήγγειλε με την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αποφασίσθηκε ότι πέρα από τις προβλεφθείσες τρείς ψηφοφορίες που είναι 200 ψήφοι στην πρώτη, 180 στην δεύτερη και 180 στην τρίτη, αν δεν επιτευχθούν να υπάρχει ένα διάστημα 6 μηνών όπου κάθε μήνα θα γίνεται ψηφοφορία προκειμένου να επιλεγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στην διαδικασία θα μπορούν να είναι οι ίδιοι υποψήφιοι ή και άλλοι. Αν μετά τους έξι μήνες δεν έχει επιλεγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τότε η εκλογή θα γίνεται από τον λαό!

Για τον διαχωρισμό Εκκλησίας – Πολιτείας, το άρθρο 3 δεν απαλείφεται αλλά αναδιαμορφώνεται. Εκεί, θα υπάρχει ρητή καταχώρηση περί θρησκευτικής ουδετερότητας του Ελληνικού Κράτους. Παράλληλα θα υπάρχει και ερμηνευτική δήλωση σύμφωνα με την οποία η αναγνώριση επικρατούσας θρησκείας δεν θα επιφέρει δυσμενείς συνέπειες έναντι των άλλων θρησκειών.

Όσον αφορά στις βουλευτικές θητείες, αποφασίστηκε ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση θα προβλέπει ότι θα είναι 3 αλλά εξαιρούνται οι αρχηγοί των κομμάτων και οι πρώην πρωθυπουργοί.

Τέλος, στο νόμο περί ευθύνης υπουργών τροποποιείται η διάταξη που προβλέπει την παραγραφή.

Τρεις βουλευτές, ανάμεσά τους και ο Νίκος Φίλης, ζήτησαν την απάλειψη του άρθρου 3 ζητώντας τον πλήρη διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας αλλά οι τόνοι δεν ανέβηκαν. Ζήτησαν επίσης σύμφωνα πάντα με πληροφορίες να μην υπάρχει στο προοίμιο αυτό που γράφει για Αγία Τριάδα.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν οι προτάσεις στον Πρόεδρο της Βουλής ο οποίος θα συγκροτήσει επιτροπή και θα ορίσει την διάρκεια του έργου της.

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση