Φόροι στο... φώτο φίνις: Τι πληρώνουμε τις επόμενες 60 ημέρες

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 03 Νοεμβρίου 2018 14:48 Φόροι στο... φώτο φίνις: Τι πληρώνουμε τις επόμενες 60 ημέρες

Με το που μπήκε ο Νοέμβριος οι φορολογούμενοι είναι βέβαιο ότι σκέπτονται από τώρα το… τέλος του καθώς αυτός είναι ο πιο δύσκολος μήνας του χρόνου.

Καλό μήνα και… καλό κουράγιο. Με το που μπήκε ο Νοέμβριος οι φορολογούμενοι είναι βέβαιο ότι σκέπτονται από τώρα το… τέλος του καθώς αυτός είναι ο πιο δύσκολος μήνας του χρόνου. Οι φορολογικές υποχρεώσεις ξεπερνούν τα πέντε δις. ευρώ. Το ότι συμπίπτει χρονικά ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων (σ.σ η  τελευταία από τις τρεις δόσεις για φέτος) με τον ΕΝΦΙΑ, δεν αποτελεί πρωτοτυπία καθώς συνέβη ακριβώς το ίδιο και τον Σεπτέμβριο. Η διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά, οι επαγγελματίες θα έχουν να πληρώσουν και τη δεύτερη δόση του ΦΠΑ ενώ η ΑΑΔΕ θα μας έχει στείλει και τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την… πίεση.

Το οικονομικό επιτελείο έχει προεξοφλήσει την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018 και έχει ήδη κάνει και τα σχέδια για την διανομή του. Το βέβαιο είναι ότι αυτοί που θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα, δεν είναι οι ίδιοι με αυτούς που έχουν την αγωνία για το που θα βρουν τα πέντε και πλέον δις. ευρώ καθώς για μια ακόμη φορά θα φανεί ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού θα καταβληθεί από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες που δηλώνουν τα υψηλότερα εισοδήματα.

Για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, είναι προγραμματισμένο να εισπραχθούν φόροι της τάξεως των 14,5 δις. ευρώ τουλάχιστον προκειμένου να στηριχθεί και η παραγωγή του πρωτογενούς υπερπλεονάσματος. Τα στοιχεία για τον Οκτώβριο, αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις 10 Νοεμβρίου αλλά σε κάθε περίπτωση ο Νοέμβριος είναι αυτός που θα κρίνει και τις τελικές εισπρακτικές επιδόσεις. Δεδομένου ότι τα τέλη κυκλοφορίας είναι φόρος με μεγάλο συντελεστή εισπραξιμότητας, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν θα επαναληφθεί και τον Νοέμβριο, το φαινόμενο να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος μόνο οι επτά στους 10. Στο οικονομικό επιτελείο δεν ανησυχούν εκτιμώντας ότι τα φορολογικά έσοδα θα κλείσουν εντός των προβλέψεων παρά τα έντονα σημάδια κόπωσης που παρατηρήθηκαν τον Ιούνιο ειδικά όσον αφορά στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Εκτός από την τελική είσπραξη, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πορεία του αριθμούς των οφειλετών του δημοσίου. Τα στοιχεία του Οκτωβρίου και (ειδικά) του Νοεμβρίου, αναμένεται να αποτυπώσουν πολύ μεγάλη αύξηση με τον αριθμό να επανέρχεται και πάλι πάνω από  το φράγμα των τεσσάρων εκατομμυρίων. 

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση