Καβάλα: Αλαλούμ μετά την κατάρρευση της γέφυρας – Η αυτοψία της Κατερίνας Νοτοπούλου και οι εικόνες που δύσκολα θα ξεχαστούν [pics]

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018 12:34 Καβάλα: Αλαλούμ μετά την κατάρρευση της γέφυρας – Η αυτοψία της Κατερίνας Νοτοπούλου και οι εικόνες που δύσκολα θα ξεχαστούν [pics]

Η Κατερίνα Νοτοπούλου βρίσκεται από το πρωί στην Καβάλα, όπου συνεχίζει να επικρατεί αναστάτωση μετά την κατάρρευση γέφυρας, σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία. Μαζί της ήταν η δήμαρχος της πόλης, Δήμητρα Τσανάκα και ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Α.Ε, Απόστολος Αντωνούδης.

Ο κυρία Νοτοπούλου διαβεβαίωσε ότι τα κονδύλια για να αποκατασταθεί η ζημιά θα βρεθούν «Είτε υπάρχει έλλειμμα στη συντήρηση, που είναι στην ευθύνη των δήμων και της Περιφέρειας, είτε υπάρχουν σοβαρά κατασκευαστικά λάθη – και είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε τι ακριβώς συμβαίνει και να αποδοθούν ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν. Από εκεί και πέρα η αντίδραση της κυβέρνησης είναι άμεση και θα κάνουμε ό,τι πρέπει», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης.

Η αυτοψία της Κατερίνας Νοτοπούλου

Η γέφυρα κατέρρευσε χτες το απόγευμα και παρέσυρε έναν γερανό και ένα ΙΧ αυτοκίνητο, με τους οδηγούς τους να είναι καλά στην υγεία τους, ενώ από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν τραυματισμοί διερχόμενων οδηγών.

Κάτοικοι αλλά και εκπρόσωποι τοπικών αρχών κάνουν λόγο για πλημμελή συντήρηση, ενώ από την πλευρά του, ο δήμος Καβάλας, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η διέλευση γερανού βάρους περίπου 50 τόνων, είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση τμήματος του οδοστρώματος της γέφυρας».

Η κυκλοφορική συμφόρηση που προκλήθηκε από το ατύχημα ήταν πολύ μεγάλη μέχρι να επέμβει η Τροχαία και να ρυθμίσει την εκτροπή της κυκλοφορίας σε ένα τμήμα του οδικού δικτύου που καθημερινά συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό αυτοκίνητων όλων των τύπων, καθώς αποτελεί βασική οδική αρτηρία της ανατολικής εισόδου και εξόδου της πόλης της Καβάλας.

Οι εικόνες μετά την κατάρρευση της γέφυρας
Αλαλούμ μετά την κατάρρευση της γέφυρας στην Καβάλα

Πολλά ερωτήματα γεννά η πτώση της γέφυρας στην Καβάλα, αλλά ακόμα περισσότερα, οι απαντήσεις των αρμοδίων για το τι έφταιξε.

 

Μάλιστα, η δήμαρχος της Καβάλας, ούτε λίγο ούτε πολύ, παραδέχεται μιλώντας στο newsIT.gr ότι… «εμείς δεν ξέρουμε από γέφυρες». Διευκρινίζει ότι από το 1990 δεν είχε γίνει καμία συντήρηση!

Συγκεκριμένα, η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα αναφέρει: «Υποχώρησε το οδόστρωμα και όχι οι κολόνες από κάτω. Είναι μία γέφυρα που είναι φτιαγμένη πάνω στη θάλασσα σχεδόν… Υποχώρησε το οδόστρωμα μετά τη διέλευση πολύ βαρέως οχήματος… Τώρα θα περιμένουμε πραγματογνωμοσύνες, θα κάνουμε συσκέψεις, θα δούμε μελέτες, να δούμε τι φταίει… Δε νομίζω να είχε συντηρηθεί τελευταία. Δεν έχει συντηρηθεί καθόλου! Είναι μία γέφυρα φτιαγμένη την εποχή του 90 και δεν είναι φτιαγμένη να περνούν τόσο βαριά οχήματα. Είναι το τρίτο οδόστρωμα στο δήμο Καβάλας που υποχωρεί μετά από διέλευση βαρέων οχημάτων«.

Για το ποιος έχει αρμοδιότητα για τη συγκεκριμένη γέφυρα, η δήμαρχος λέει στο newsIT.gr :

«Η γέφυρα είναι εθνικό δίκτυο και αμφισβητούμενο, στην γκρίζα ζώνη. Η συντήρηση του εθνικού δικτύου μέσα στον αστικό ιστό είναι του Δήμου. Άλλο όμως συντηρώ δρόμους και άλλο συντηρώ γέφυρες. Εμείς από γέφυρες δε γνωρίζουμε όπως καταλαβαίνετε.

Εφόσον είναι εθνικό δίκτυο, υποτίθεται ότι ανήκει στο Δήμο Καβάλα. Αλλά δεν ξέρουμε από γέφυρες. Πριν δύο χρόνια είχαμε καλέσει την Εγνατία Οδό να το δει από κάτω να κάνει μία αυτοψία… στις κολόνες της γέφυρας. Άντεχαν ακόμα όπως άντεξαν και τώρα, οι κολόνες δεν έπαθαν τίποτα, το οδόστρωμα άνοιξε».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος από την άλλη, κάνει το σταυρό του που δεν υπήρχαν τραυματίες… «Ευτυχώς δε θρηνήσαμε θύματα… Εμείς δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα και καμία ευθύνη για το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου. Αλλά αν μας ζητηθεί θα από το Δήμο, θα συνδράμουμε με κάθε μέσο. Είναι ευθύνη του Δήμου οι γέφυρες του δρόμου».

Πηγή: seleo.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, kavalapost

Προσαρμοσμένη αναζήτηση