Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κώστας Σημίτης: Δεν έχω τίποτα να κρύψω – Η επιχείρηση δίωξης δεν με αγγίζει

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018 12:25 Κώστας Σημίτης: Δεν έχω τίποτα να κρύψω – Η επιχείρηση δίωξης δεν με αγγίζει

Με 49 λέξεις επέλεξε να απαντήσει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην αποκάλυψη (που ξεκίνησε από την εφημερίδα Τα Νέα και επιβεβαιώθηκε από τραπεζικές πηγές) πως η Δικαιοσύνη ερευνά του τραπεζικούς λογαριασμούς του ίδιου, της συζύγου του, του αδερφού του και δυο πρώην υπουργών του.

Ο Κώστας Σημίτης δηλώνει πως δεν τον αγγίζει η “προαναγγελθείσα επιχείρηση δίωξής μου», όπως τη χαρακτηρίζει. Σημειώνει, “καρφώνοντας” την κυβέρνηση, πως “η Ιστορία δεν γράφεται από τους περιστασιακούς ένοικους της εκτελεστικής εξουσίας». Η έρευνα, τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός, είναι ευπρόσδεκτη καθώς δεν έχει τίποτα να κρύψει. Και καταλήγει λέγοντας πως θα απαντήσει στις «συκοφαντίες», αφού πρώτα «διαπιστώσω ποιοι εμπλέκονται».

Όλη η δήλωση του Κώστα Σημίτη

Η προαναγγελθείσα επιχείρηση δίωξής μου δεν με αγγίζει. Η Ιστορία δεν γράφεται από τους περιστασιακούς ένοικους της εκτελεστικής εξουσίας.

Είναι προφανές, ότι η έρευνα στους λογαριασμούς μου είναι ευπρόσδεκτη. Δεν έχω τίποτα να κρύψω.

Τα σχετικά δημοσιεύματα εστιάζονται σε συκοφαντίες. Και στις συκοφαντίες θα απαντήσω, αφού διαπιστώσω ποιοι εμπλέκονται“.

Η έρευνα τους λογαριασμούς

Η Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες ζήτησε να ανοιχθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και μελών της οικογενείας του, καθώς και δύο μελών της κυβέρνησης του το 2003, για την υπόθεση εκσυγχρονισμού των φρεγατών το 2003, ανέφεραν τραπεζικές πηγές.

Το έγγραφο με το οποίο η Αρχή ζητά να ερευνηθούν οι λογαριασμοί που διατηρούν σε πέντε ελληνικές τράπεζες ο Κώστας Σημίτης, η σύζυγός του Δάφνη, ο αδερφός του Σπύρος, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός του Βαγγέλης Μαλέσιος και η σύζυγος του τελευταίου, δημοσίευσε η εφημερίδα Τα Νέα.

Η κίνηση της Αρχής, είχε αφορμή την κατάθεση του Γάλλου Μισέλ Ζοσράν, στελέχους της εταιρείας Thales που είχε αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών, στην οποία υπάρχουν αναφορές περί του τότε πρωθυπουργού και άλλων κυβερνητικών παραγόντων.

Παράλληλα, στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών σε Ελλάδα και Γερμανία έχουν ζητηθεί και για τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού, Σπύρο Σημίτη, με αφορμή δημοσιεύματα για συγκεκριμένο έμβασμα ποσού 800.000 ευρώ για τα οποία ήδη διενεργείται έρευνα και από την Εισαγγελία κατά Διαφθοράς.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2005 ο Γάλλος Μισέλ Ζοσράν, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Thales που είχε αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, σε κατάθεση του στις γαλλικές δικαστικές αρχές σχετικά με υποθέσεις δωροδοκίας εκ μέρους της εταιρίας, είχε αναφέρει επικαλούμενος συζητήσεις με άλλο πρόσωπο ότι οι Αμερικανοί κέρδισαν το έργο της ασφάλειας των Ολυμπιακών αγώνων “γιατί στόχευσαν ψηλά” στην τότε πολιτική ηγεσία.

Οι ανακριτές Διαφθοράς που χειρίζονται την υπόθεση των φρεγατών -για την οποία κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του – έχουν ζητήσει από τις γαλλικές αρχές στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής να τους επιτρέψουν την εξέταση του Μ. Ζοσράν.

Ο Ζοσράν, είχε κατηγορηθεί στη χώρα του για υπόθεση διαφθοράς και συμφώνησε να συνεργαστεί με τις γαλλικές Αρχές αποκαλύπτοντας τις παράνομες πρακτικές της εταιρείας προκειμένου να παίρνει έργα σε διάφορες χώρες.

Χρυσοχοΐδης: Δεν φοβάμαι

«Οι λογαριασμοί έχουν ανοιχτεί. Ας ανοίξουν ό,τι θέλουν» ήταν η απάντηση από πλευράς του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το πρωί της Τετάρτη (14.11.2018) στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης άφησε αιχμές για παιχνίδια δικαστικών λειτουργών και τόνισε πως ψάχνουν εδώ και καιρό να ενοχοποιήσουν τον Κώστα Σημίτη. Όπως τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πλέον στο κάδρο μπαίνουν η σύζυγος και ο αδερφός του πρώην πρωθυπουργού εξαιτίας της κατάθεσης ενός πρώην στελέχους της εταιρίας Thales, που καταδικάστηκε στη Γαλλία γιατί δεν μπόρεσε να αποδείξει τα λεγόμενά του.

newsit.gr