Τσίπρας προς αρχηγούς: Μη θέσετε θέμα κομματικής πειθαρχίας - Live η συνταγματική αναθεώρηση

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018 16:02 Τσίπρας προς αρχηγούς: Μη θέσετε θέμα κομματικής πειθαρχίας - Live η συνταγματική αναθεώρηση

Δείτε Live την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για τη συνταγματική αναθεώρηση. 

 

 

Τα βασικά σημεία της ομιλίας: 

-Να αντλήσουμε από την εμπειρία της κρίσης και να εξάγουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα. Η κρίση μας έκανε σοφότερους για πάρα πολλά. Μας οδήγησε στο να κοιτάξουμε κατάματα το δημοκρατικό έλλειμμα, τις θεσμικές και διοικητικές ανεπάρκειας. Η κρίση έφερε στο προσκήνιο αιτήματα για δημοκρατία και τη ριζική μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους. 

-Το οργανωτικό χάος του κράτους αποτέλεσε τεχνολογία εξουσίας, για τη δημιουργία εστιών διαφθοράς. Μια από τις θετικές παρακαταθήκες της κρίσης ήταν η ευαισθητοποίηση εναντίον ενός πολιτικού συστήματος που περιορίζει τη συμμετοχή των πολιτών στο ρόλο των αποφάσεων. 

-Με την πρόταση που καταθέτουμε σήμερα ερχόμαστε να αφουγκραστούμε τη λαϊκή προσδοκία για μεταρρύθμιση του κράτους. Η πρόταση μας δεν είναι μια πρόταση που κοιτάει προς τα μέσα. Καταθέτουμε μια πρόταση με κύριο στόχο την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού, την κατάργηση των προνομιακών θεσμών υπέρ της πολιτικής ελίτ και αποφεύγει τον συνταγματικό μαξιμαλισμό. Δεν εξαρτώνται όλα από το σύνταγμα. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να θέσει τους όρους και τα όρια. Τους όρους της σύγκρουσης και όχι το αποτέλεσμά της. 

-Αυτό που επιχειρούμε δεν είναι να επιβάλλουμε τις δικές μας απόψεις. Τις καταθέτουμε για να αναζητήσουμε συναινέσεις. Εκτιμώ ότι είναι αρκετοί εκείνοι που συμφωνούν στην ανάγκη μιας νέας αρχιτεκτονικής του πολιτεύματος. Στην ενίσχυση της Βουλής και των κυβερνήσεων με την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας, το μηχανισμό του αναλογικού εκλογικού συστήμας και στην ανάγκη αποσύνδεσης της εκλογής του ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής. 

-Συναίνεση μπορούμε να πετύχουμε και ως προς την ανάγκη να ενισχύσουμε την συμμετοχή του λαού στη λήψη των αποφάσεων. Γνωρίζω ότι υπάρχουν αρκετοί που δεν εμπιστεύονται και τόσο πολύ τη λαϊκή κρίση. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αυτά είναι απόψεις ενός άλλου συστήματος, της αριστοκρατίας. Εγώ θα παραφράσω μια γνωστή φράση της Λούξενμπουργκ. "Προτιμώ τα λάθη του λαού, παρά το αλάθητο των εκπροσώπων του". Πρέπει να μάθουμε να εμπιστευόμαστε το λαό και τη δημοκρατία. Για αυτό και σας καλώ να στηρίξετε τις προτάσεις που αφορούν τα δημοψηφίσματα. 

-Να προχωρήσουμε με θάρρος στην αλλαγή των διατάξεων που αφορούν την ευθύνη υπουργών. Να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή και έτσι να εξισωθεί η ποινική μεταχείριση. 

-Είναι η ώρα για τροποποίηση των διατάξεων που αφορούν τη βουλευτική ασυλία, ώστε να αφορά μόνο τα αδικήματα που γίνονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Επίσης, να προχωρήσουμε σε όριο θητειών για τους βουλευτές.

-Για τις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας. Νομίζω ότι όλοι πλέον έχει κατανοήσει ότι πρέπει να γίνουν βήματα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων και να λύσουμε εκκρεμότητες. Έχει έρθει ο καιρός να κατοχυρωθεί στο σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους. 

-Το τελευταίο μεγάλο θέμα της πρότασης είναι το θέμα της κοινωνικής προστασίας, της ενίσχυσης των κοινωνικών δικαιωμάτων. Δεν υπάρχει ανάπτυξη για την κοινωνική πλειοψηφία χωρίς προστασία της εργασίας και θωράκιση του κοινωνικού κράτους. Οφείλουμε να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης των κοινωνικών δικαιωμάτων. 

-Οι δύο τελευταίες αναθεωρήσεις απέτυχαν. Άλλαξαν πάρα πολύ λίγα. Τα θεμέλια του πελατειακού κράτους διατηρήθηκαν. Ο λαός παρέμεινε ξεκομμένος από το πολιτικό σύστημα και έχασε την εμπιστοσύνη του στους θεσμούς. Εγκαθιδρύθηκε συνταγματική συνθήκη της ατιμωρησίας και της συγκάλυψης με το άρθρο 86. Για όλα αυτά υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Σήμερα είναι η ώρα η Βουλή να πάρει ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες. 

-Καλώ τις ηγεσίες των κομμάτων να μην θέσουν ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Να αφήσουν τους βουλευτές να ψηφίσουν ελεύθερα. Αν αυτό συμβεί η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών θα λειτουργήσει με στόχο να υπάρξει συναίνεση εκεί όπου μπορεί. Θα διαφωνήσει εποικοδομητικά και θα συμφωνήσει μεγαλόψυχα. Ελπίζω αυτό να αποφασίσουν οι ηγεσίες των άλλων κομμάτων. Δεν υπάρχουν προτάσεις τελεσίγραφα αλλά προτάσεις για συζήτηση. Αυτό επιτάσσει στο τέλος της ημέρας το πολιτικό μας καθήκον.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση