Πολυτεχνείο: Μολότοφ στα Εξάρχεια - Στήνονται οδοφράγματα (φωτό)

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018 20:01 Πολυτεχνείο: Μολότοφ στα Εξάρχεια - Στήνονται οδοφράγματα (φωτό)

Επιθέσεις με μολότοφ κατά αστυνομικών στα Εξάρχεια. Οι αντιεξουσιαστές χρησιμοποίησαν κάδους ως οδοφράγματα. ένταση και έξω από τη ΓΑΔΑ με οκτώ προσαγωγές.

Επιθέσεις με μολότοφ κατά αστυνομικών σημειώνονται στα Εξάρχεια στην οδό Στουρνάρα. Φωτιές έχουν ανάψει στην Τοσίτσα αλλά και σε άλλους δρόμους. Οι αστυνομικές δυνάμεις απαντούν με χρήση χημικών. 

Νωρίτερα σημειώθηκε ένταση και εξω απο τη ΓΑΔΑ, όταν ομάδα αντιεξουσιαστών που κατέβαινε προς τα Εξάρχεια εκτόξευσε αντικείμενα προς το κτίριο και τις αστυνομικές δυνάμεις, με την Αστυνομία να απαντά με χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και περιορισμένη χρήση χημικών.

 
 
 

Υπάρχουν συνολικά οκτώ προσαγωγές.

 

Στην αμερικάνικη πρεσβεία βρίσκεται αυτή την ώρα ο κύριος όγκος της διαδήλωσης για τα 45 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Οι διαδηλωτές έχουν φτάσει αυτή την ώρα μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του φασισμού.

Ακολουθεί η πορεία του ΚΚΕ που βρίσκεται αυτή την ώρα στο ύψος του Πολεμικού μουσείου.

Στην πορεία και ο Γιάννης Βαρουφάκης με το ΜεΡα και σύνθημα τότε ήταν τα τανκς τώρα είναι τα Funds. 

Στις περίπου 5.38 η κεφαλή της πορείας πέρασε από το Χίλτον και συνεχίζει προς την αμερικανική πρεσβεία. Χιλιάδες κόσμου συμμετέχει και φέτος. 

Στις 4.30 ακριβώς ολοκληρώθηκε η πορεία του «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Μόλις έφτασαν οι διαδηλωτές έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, τη δίπλωσαν και διαλύθηκαν.

Ο κύριος όγκος της πορείας βαδίζει, πάντα σε ήρεμο κλίμα, προς την αμερικανική πρεσβεία. 

Φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος και κατευθύνονται προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Με κεντρικό σύνθημα "Λευτεριά στο λαό, θάνατο στο φασισμό" οι διαδηλωτές καταδικάζουν το φασισμό, το ναζισμό καθώς κι αντίστοιχες συμπεριφορές.

 

Οι διαδηλωτές αρχικά συγκεντρώθηκαν στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας και κατευθύνονται προς την πύλη του Πολυτεχνείου.

Οι εκδηλώσεις μέσα στον χώρο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι όπου και έκλεισαν οι πύλες του πανεπιστημιακού Ιδρύματος.

Σε επιφυλακή η ΕΛΑΣ

Σε επιφυλακή βρίσκεται η ΕΛΑΣ και τα μέτρα ασφαλείας περιλαμβάνουν περίπου 5.000 αστυνομικούς ενώ έχουν δοθεί εντολές προς όλους τους διοικητές αστυνομικών υπηρεσιών να βρίσκονται σε εγρήγορση όπως και οι αστυνομικοί που εκτελούν υπηρεσίες φύλαξης αλλά και περιπολιών σε κεντρικά σημεία της Αθήνας να λαμβάνουν έντονα μέτρα αυτοπροστασίας.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι καταλήψεις σε αίθουσες του Πολυτεχνείου (Γκίνη, Αβέρωφ) από αντιεξουσιαστές. Κατά τη διάρκεια τη χθεσινής ημέρας υπήρξαν εκ μέρους των αντιεξουσιαστών αρκετά «καλέσματα» σε προβολές, εκδηλώσεις και μοτοπορεία και έντονη είναι η ανησυχία της ΕΛΑΣ για την αριθμητική τους ενίσχυση αλλά και τη συγκέντρωση πολεμοφοδίων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά το κλείσιμο της κεντρικής πύλης περίπου 200 άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου παρέμειναν εντός του πανεπιστημιακού ιδρύματος. 

 

Σε επιτήρηση βρίσκονται και καταλήψεις κτιρίων στο κέντρο της πόλης, υπό τον φόβο δημιουργίας ορμητηρίων κουκουλοφόρων μέσα σε αυτές ενώ ήδη στην περιοχή των Εξαρχείων και όχι μόνο έχουν αναπτυχθεί «μυστικές» ομάδες αστυνομικών ειδικών υπηρεσιών για τον εντοπισμό ύποπτων κινήσεων.

Επιπλέον, στον σχεδιασμό της ΕΛΑΣ περιλαμβάνονται drones, ελικόπτερο, ισχυρή αστυνομική παρουσία, πληροφοριακό δίκτυο, έγκαιρη ενημέρωση, πλαισίωση των ύποπτων ομάδων και παρέμβαση στην αρχή εκδήλωσης επεισοδίων με στόχο την αποτροπή φθορών σε καταστήματα και επιχειρήσεις είναι το δόγμα των μέτρων ασφαλείας.

 

Φωτογραφίες: Eurokinissi, Intimenews

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση