Προανάκριση για δόλο στο φιάσκο με τους χάρτες στις ατζέντες της ΕΛΑΣ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018 09:21 Προανάκριση για δόλο στο φιάσκο με τους χάρτες στις ατζέντες της ΕΛΑΣ

Ενδεχόμενο δόλο εξετάζει η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων για το ιστορικό φιάσκο της Ελληνικής Αστυνομίας με τους χάρτες του ημερολογίου της για το 2019, που αναγράφουν τη FYROM ως «Μακεδονία»  και το ψευδοκράτος ως «Βόρεια Κύπρος», ξηλώνοντας όλο το Τμήμα Εκδόσεων της Διεύθυνσης Επικοινωνίας του Αρχηγείου του Σώματος.

Το συγκεκριμένο τμήμα, η επιτροπή που υπέγραψε για την παραλαβή των «ανιστόρητων» ημερολογίων, και η εταιρεία, η οποία ανέλαβε με απευθείας ανάθεση, την έκδοσή τους, φέρουν την ευθύνη της δημοσιοποίησης του παγκόσμιου χάρτη, που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις στελεχών της αστυνομίας και όχι μόνο.

Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, 14 άτομα που υπηρετούν στη συγκεκριμένη Διεύθυνση, της οποίας προϊστάμενος, με Προεδρικό Διάταγμα είναι… πολιτικός υπάλληλος, πήραν φύλλο πορείας για άλλες υπηρεσίες. Πρόκειται για αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό, που ασχολήθηκαν με την έκδοση του ημερολογίου του 2019, είχαν μάλιστα συστήσει και επιτροπή που θα εξέταζε τις προϋποθέσεις και προδιαγραφές του, και υπέγραψε μάλιστα και την παραλαβή τους. Παράλληλα, διενεργείται προανάκριση από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων με αντικείμενο τη διερεύνηση ενδεχόμενου δόλου όσων ενεπλάκησαν στην υπόθεση. Μετά τον σάλο που ξέσπασε όταν τα πρώτα ημερολόγια έφθασαν στην Θεσσαλονίκη και άλλες κεντρικές υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διέταξε τη διενέργεια διοικητικής έρευνας για την απόδοση ευθυνών. Στην αστυνομική ανακοίνωση γινόταν λόγος πως σε «χάρτες που εμπεριέχονται σε αυτά, εκ παραδρομής έχουν αποτυπωθεί εσφαλμένα ονομασίες γειτονικών μας χωρών». Επιπλέον, ανακλήθηκαν άμεσα όσα από τα ημερολόγια είχαν  διατεθεί σε αστυνομικές Υπηρεσίες.

Συνδικαλιστές της αστυνομίας, σημείωναν πως η ζημιά ανέρχεται σε χιλιάδες ευρώ. Σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι τυπώθηκαν τουλάχιστον 40.000 ατζέντες με τους συγκεκριμένους χάρτες και ήταν να τυπωθούν επιπλέον 20.000.   

Προκαλεί επίσης εντύπωση πως ενώ η ΕΛ.ΑΣ. διαθέτει τυπογραφείο, η έκδοση των ημερολογίων αναθέτεται σε ιδιωτικές εταιρείες εκτυπώσεων.

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση