Ο Φλαμπουράρης βλέπει δημοψήφισμα - Ο Μητρόπουλος λέει ο Θεός να βάλει το χέρι του και ο Λαπαβίτσας ζητάει να διαλέξουμε την ρήξη

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 15 Απριλίου 2015 11:47 Ο Φλαμπουράρης βλέπει δημοψήφισμα - Ο Μητρόπουλος λέει ο Θεός να βάλει το χέρι του και ο Λαπαβίτσας ζητάει να διαλέξουμε την ρήξη

- Φλαμπουράρης: «Σε περίπτωση αδιεξόδου, μπορεί και να σκεφτούμε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος»
- Λαπαβίτσας: «Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές εδώ. Πρέπει να μην κάνουμε πίσω. Πρέπει να γίνει η ρήξη»
- Μητρόπουλος: «Ανέφικτος ο έντιμος συμβιβασμός λόγω των εμμονών των δανειστών μας»

Λίγο πριν έρθει η ώρα της κρίσης για την Ελλάδα, τρία κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκ των οποίων το ένα είναι στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο Αλέκος Φλαμπουράρης βάζουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.

Ο κ. Φλαμπουράρης μιλώντας στον ΑΝΤ1 άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος λέγοντας: «Σε ιστορικού βεληνεκούς αποφάσεις δεν είναι κακό να ρωτήσεις τον ελληνικό λαό. Πήραμε εντολές πριν από δύο μήνες, αυτές θα υλοποιήσουμε, δεν έχουμε ανάγκη από εκλογές».

«Δεν έχω την άποψη ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές» δήλωσε ο κ. Φλαμπουράρης ενώ σημείωσε: «Σε περίπτωση αδιεξόδου, μπορεί και να σκεφτούμε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. Σε ιστορικού βεληνεκούς αποφάσεις, δεν θα είναι κακό να ρωτήσεις και τον ελληνικό λαό».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, έκανε λόγο για «σκληρή μάχη, η οποία θα κερδηθεί» και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω «στα ζητήματα τα οποία συνέβαλαν στο να φτάσει η χώρα σε αυτό το τραγικό σημείο που βρίσκεται».
«Το θέμα δεν είναι αν θα καθυστερήσει μία εβδομάδα, δέκα ημέρες, αλλά να υπάρξει συμφωνία» είπε εκφράζοντας την αισιοδοξία του για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Α αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1. Όταν ρωτήθηκε για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους χαρακτήρισε «ανέφικτο τον έντιμο συμβιβασμό», τονίζοντας ότι «λόγω εμμονών και επιμονών από τους πιστωτές δεν θα υπάρξει συμφωνία στις 24 Απριλίου», «είναι δύσκολη διαπραγμάτευση και ο Θεός να βάλει το χέρι του», είπε χαρακτηριστικά.

Ο επίσης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και οικονομολόγος, Κώστας Λαπαβίτσας, είπε μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο και στα Παραπολιτικά 90,1: «Η κυβέρνηση για την ώρα δεν έχει λυγίσει. Πλησιάζει η στιγμή της απόφασης και τις κρίσης.
Υπάρχει μια τρομακτική κατάσταση που μας έχει επιβληθεί απ' έξω για να απορρίψει η κυβέρνηση το πρόγραμμά της. Βλέπω πολύ σκληρή στάση σε θέματα εργασιακά και στο ασφαλιστικό και σε θέματα οικονομικά. Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές εδώ. Πρέπει να μην κάνουμε πίσω. Πρέπει να γίνει η ρήξη».


Στο ερώτημα τι σημαίνει η ρήξη είπε:

«Αν η κυβέρνηση αποφασίσει ότι ο εκβιασμός που δεχόμαστε δεν περνάει τότε πρέπει αν βρουμε παράπλευρες μορφές ρευστότητας. Υπάρχει το σενάριο που έχει προτείνει το Ινστιτούτο Λεβί και λέει ότι θα έχουμε ένα ευρώ εγχώριας χρήσης. Δεν ξέρουμε πόση αξία θα έχει αλλά θα φανεί τι θα γίνει στην πράξη. Θα πληρώνουμε το χρέος μας με ακριβό ευρώ και στο εσωτερικό θα έχουμε το φθηνό ευρώ». Ωστόσο ο κ. Λαπαβίτσας είπε ότι αυτή την επιλογή δεν την ενστερνίζεται.

Και συνέχισε: «Είναι ξεκάθαρο ότι πλησιάζει η ώρα της επιλογής. Η θέση η δική μου δεν είναι αυτή. Οι θέσεις μου είναι γνωστές».

Ο κ. Λαπαβίτσας άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος φέροντας στην συζήτηση το παράδειγμα της Σκωτίας.

«Η δική μου πρόταση είναι: δεν πρέπει να υποκύψουμε στους δανειστές αυτή την στιγμή. Αν συνεχίσουμε στο ίδιο πρόγραμμα θα έχουμε τελειώσει ως χώρα, ως κοινωνία και ως έθνος. Να δούμε τις σημαίνει στην πράξη ο έντιμος συμβιβασμός. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να αποδεχθεί την προηγούμενη κατάσταση. Πρέπει να διαλέξουμε την ρήξη. Εχει πολλές εκδοχές και πολλές διαστάσεις. Η άλλη διάσταση λέει ότι μπορούμε να βρούμε άλλες πηγές χρηματοδότησης. Τους ρώσους, τους κινέζους. Μπορεί να μας δώσει μια ανάσα για το άμεσο μέλλον».

Στο ερώτημα πότε θα γίνει η ρήξη ο κ. Λαπαβίτσας είπε ότι πιστεύει ότι γι αυτό το μήνα θα ανταπεξέλθει στις πληρωμές η κυβέρνηση. Όχι όμως και τον Μάιο. Η ώρα της κρίσεως πλησιάζει, κατέληξε.

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση