Μοσκοβισί: Η Κομισιόν εξακολουθεί να τείνει το χέρι στη Ρώμη

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018 11:25 Μοσκοβισί: Η Κομισιόν εξακολουθεί να τείνει το χέρι στη Ρώμη

«Η Επιτροπή είναι ανοιχτή στον διάλογο επειδή οφείλουμε να βρούμε μια λύση εντός κοινού πλαισίου»

Το χέρι στη Ρώμη εξακολουθεί να τείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί την ώρα που η ιταλική κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να τροποποιήσει το σχέδιο προϋπολογισμού της για το 2019 προκειμένου να αποφύγει μια διένεξη με τις Βρυξέλλες.

«Εξακολουθούμε να τείνουμε το χέρι», σημείωσε ο Επίτροπος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Παρίσι, κατά την οποία κατέταξε το θέμα του ιταλικού προϋπολογισμού μεταξύ των «αβεβαιοτήτων» που βαραίνουν την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, μαζί με τις εμπορικές εντάσεις και το Brexit.

«Η Επιτροπή είναι ανοιχτή στον διάλογο επειδή οφείλουμε να βρούμε μια λύση εντός κοινού πλαισίου. Και αυτό το κοινό πλαίσιο είναι η ευρωζώνη», της οποίας «οι κανόνες δεν είναι ούτε άτεγκτοι, ούτε χαζοί. Έχουν ευελιξία», σημείωσε.

«Οι αλλαγές (στον προϋπολογισμό) είναι δυνατές και είναι απαραίτητες», επέμεινε ο Μοσκοβισί, σε έμμεση αναφορά του στις δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος είπε ότι είναι ανοιχτός σε ένα λιγότερο υψηλό έλλειμμα στο σχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε στις 23 Οκτωβρίου το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019, το οποίο προβλέπει επισήμως έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ.

Οι Βρυξέλλες κρίνουν μη ρεαλιστικές τις ιταλικές προβλέψεις, υπολογίζοντας ότι το έλλειμμα θα φτάσει το 2,9%, το οποίο απέχει πολύ από τις δεσμεύσεις που είχε λάβει η προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας (0,8%).

Έκτοτε η ιταλική κυβέρνηση είχε διατηρήσει μια άκαμπτη γραμμή, δείχνοντας ότι είναι έτοιμη να ρισκάρει την ένταξή της σε μια «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος» και την επιβολή στην Ιταλία οικονομικών κυρώσεων.

Ωστόσο ο τόνος άλλαξε μετά το δείπνο εργασίας που είχαν το Σάββατο το βράδυ στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και μέλη της ιταλικής κυβέρνησης.

Πηγή: news.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση