Θα αποφυλακίζονται στην πενταετία ισοβίτες εμπόροι ναρκωτικών και φοροφυγάδες

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015 18:43 Θα αποφυλακίζονται στην πενταετία ισοβίτες εμπόροι ναρκωτικών και φοροφυγάδες

Εφόσον έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα που δεν ενέχουν ανθρωποκτόνα δράση ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας - Δέκα χρόνια θα εκτίσει στη φυλακή ο Σάββας Ξηρός.

Σε αλλαγές προς το ευνοϊκότερο για συγκεκριμένους ισοβίτες, με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, ώστε να μπορούν να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής του σε κατ' οίκον περιορισμό προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Όπως είπε ο υπουργός, όσοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα που δεν ενέχουν ανθρωποκτόνα δράση και πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η επίμαχη διάταξη, τότε θα μπορούν να εκτίσουν κατ' οίκον την ποινή τους, εφόσον παραμείνουν έγκλειστοι σε σωφρονιστικό κατάστημα πέντε -αντί δέκα- ετών.

Αδικήματα που επιφέρουν ισόβια κάθειρξη και δεν έχουν ανθρωποκτόνα δράση είναι αυτά της οικονομικής απάτης ή υπεξαίρεσης κατά του Δημοσίου, καθώς και το μεγάλο εμπόριο ναρκωτικών αξίας άνω των 75.000 ευρώ.

Όπως προκύπτει από την παραπάνω απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, ο Σάββας Ξηρός που έχει καταδικαστεί  σε πέντε φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε 5πέντε δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στην οργάνωση «17 Νοέμβρη», θα εκτίσει ποινή δέκα ετών μέσα στη φυλακή και την υπόλοιπη ποινή θα την εκτίσει σε κατ' οίκον περιορισμό.

Θεοδωράκης: «Σας ενδιαφέρουν οι πλούσιοι των φυλακών και όχι οι φτωχοδιάβολοι»

Πάντως, σφοδρή κριτική στον κ. Παρασκευόπουλο εξαπέλυσε την Παρασκευή από τη Βουλή ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Σας ενδιαφέρουν οι πλούσιοι των φυλακών και όχι οι φτωχοδιάβολοι», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, αναφορικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου του που καταργούν τις φυλακές υψίστης ασφαλείας και αποφυλακίζουν μαζικά ακόμα και ισοβίτες.

Ο κ. Θεοδωράκης παρουσίασε τις προτάσεις του Ποταμιού για βαθιές μεταρρυθμίσεις στον κρίσιμο θέμα των σωφρονιστικών καταστημάτων, ενώ «βγήκε από τα αριστερά» στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι πράττει ότι ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

«Αντί να συμπεριφερθείτε ως υπουργός των αλλαγών, του εκσυγχρονισμού και της επιτάχυνσης απονομής της δικαιοσύνης, δυστυχώς λειτουργείτε ως εκπρόσωπος συνιστωσών. Το προτέρημα σας έγινε μειονεκτικά φοβούμενος να μην σας πολεμήσουν και κάνετε τα χατίρια κάθε ομαδούλας», είπε και πρόσθεσε: «Δεν σας ενδιαφέρουν οι φτωχοδιάβολοι των φυλακών -σας ενδιαφέρουν οι πλούσιοι και οι διάσημοι, σε αυτούς παρέχετε υπηρεσία. Και έχει δίκιο ο αγορητής του Κομμουνιστικού κόμματος που σας το επεσήμανε. Νομοθετείτε για τους πλούσιους. Πως θα μπορέσετε αύριο κύριε υπουργέ να αποτρέψετε την αποφυλάκιση ενός VIP κρατούμενου που θα σας φέρει δυο χαρτιά γιατρών που θα πιστοποιούν μια ανίατη και δύσκολα ανιχνεύσιμη αρρώστια;».

Ακόμη, κατηγόρησε τον υπουργό για δημόσιες σχέσεις καθώς όπως είπε «δεν είναι προτεραιότητά σας να κάνετε κάτι με την χαώδη ελληνική δικαιοσύνη».

«Υπάρχει ένας νέος ποινικός κώδικας στα συρτάρια. Γιατί δεν τον βγάζετε; Και ένας κώδικας ποινικής δικονομίας. Γιατί το μεγάλο στοίχημα είναι να εκλογικεύσουμε και να φέρουμε κοντά στα ευρωπαϊκά στάνταρ τα όρια και των δικών μας ποινών. Να πάψει η Ελλάδα να είναι η χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό ισοβιτών αναλογικά με τον πληθυσμό της. Χωρίς να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και βγάζοντας απλώς κάποιες χιλιάδες κρατούμενους με οριζόντια κριτήρια, μεταφέρεται  το πρόβλημα στο επόμενο έτος», ανέφερε.

«Οι δικαστές, μάλιστα, βλέποντας ότι εξαφανίζονται από τον νομοθέτη οι ποινές τους θα βάζουν όλο και μεγαλύτερες ποινές. Σηκώνετε τα χέρια ψηλά, κύριε Παρασκευόπουλε και κάνετε ότι κάνουν και άλλοι συνάδελφοι σας υπουργοί . Βάζετε τις λάθος προτεραιότητες», σημείωσε.

Τέλος, πρότεινε να ενισχυθεί ο θεσμός των αγροτικών φυλακών ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να μην «στείλει βορά τους ανήλικους στους ενήλικες κρατούμενους» καθώς, όπως είπε, «οι ανήλικοι θα είναι πρώτα θύματα της αντιμεταρρύθμισης που φέρνετε».

protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση