Όλη η ένταση του Brexit σε ένα βίντεο: Η τσαντισμένη Μέι «τα χώνει» στον Γιούνκερ στη Σύνοδο στις Βρυξέλλες

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018 16:32 Όλη η ένταση του Brexit σε ένα βίντεο: Η τσαντισμένη Μέι «τα χώνει» στον Γιούνκερ στη Σύνοδο στις Βρυξέλλες

Μπορεί τα μικρόφωνα να ήταν κλειστά, όμως η γλώσσα του σώματος τα λέει όλα - Στα όρια της η Βρετανίδα πρωθυπουργός, μετά το χθεσινό «άδειασμα» και τον χλευασμό από τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Δυστυχώς τα μικρόφωνα ήταν κλειστά και μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ τι ειπώθηκε σήμερα, ανάμεσα στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την Τερέζα Μέι, στην έντονη συζήτηση που είχαν κατά τη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, η γλώσσα του σώματος των δύο πρωταγωνιστών του βίντεο τα λέει όλα: Η βρετανίδα πρωθυπουργός, κρατώντας σφιχτά το τσαντάκι της και με δολοφονικό βλέμμα, στέκεται... απειλητικά κοντά στον πρόεδρο της Κομισιόν και του μιλά σε έντονο ύφος, με τον ίδιο να την παρακολουθεί σαστισμένος.

H σκηνή θύμισε σε πολλούς Βρετανούς την στάση σώματος που υιοθετούσε η Μάργκαρετ Θάτσερ για να εκφοβίσει τους ηγέτες των άλλων κρατών στις ευρωπαϊκές συσκέψεις.

Είναι κοινό μυστικό εξάλλου ότι η Θάτσερ χρησιμοποιούσε πάντα τη μεγάλη τσάντα της ως σύμβολο κύρους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να μετατραπεί και σε... όπλο, αν χρειαστεί.

Οι τηλεοπτικές κάμερες αιχμαλώτισαν την έντονη συνομιλία, ωστόσο ο μεγάλος θόρυβος στην αίθουσα, όπως και το γεγονός ότι τα μικρόφωνα ήταν απενεργοποιημένα, είχαν ως αποτέλεσμα να καταγραφεί μόνο ένα βουητό, αφήνοντας τα υπόλοιπα στη φαντασία μας.

Ο εκνευρισμός της Μέι με τον Γιούνκερ προκύπτει λογικά από το χθεσινό «άδειασμα» του προέδρου της Κομισιόν και των «27», που «σκότωσε» τις ελπίδες της Μέι για περαιτέρω υποχωρήσεις από την ΕΕ.

Μιλώντας με σκληρά λόγια και ειρωνευόμενος την διαπραγματευτική στρατηγική της Μέι, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιταχύνει τις προετοιμασίες της για την περίπτωση «no deal» με το Ηνωμένο Βασίλειο, ενόψει του Brexit τον Μάρτιο.

«Οι Βρετανοί φίλοι μας πρέπει να μας πουν τι είναι αυτό που θέλουν εκείνοι, αντί να μας λένε τι θέλουμε εμείς», πέταξε ο Γιούνκερ, πριν ανακοινώσει πως η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει την Τετάρτη 19η Δεκεμβρίου «όλες τις πληροφορίες» που θεωρεί «γενικά χρήσιμες» και «αφορούν την προετοιμασία για το "no deal"», δηλαδή το σενάριο του διαζυγίου χωρίς συμφωνία.

Ο Γιούνκερ χαρακτήρισε «εξωφρενικό» το γεγονός ότι το Λονδίνο πίστευε πως επαφιόταν στην ΕΕ να του «προτείνει απαντήσεις». «Επαφίεται μάλλον στη βρετανική κυβέρνηση να μας πει τι είναι αυτό που θέλει ακριβώς», συνέχισε, με εμφανή κόπωση, πριν προσθέσει πως «δυσκολεύεται να καταλάβει την συναισθηματική κατάσταση των Βρετανών κοινοβουλευτικών».

Πηγή: protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση