Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το συνέδριο της ΝΔ, η νέα στρατηγική και ο... Σαμαράς

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018 11:04 Το συνέδριο της ΝΔ, η νέα στρατηγική και ο... Σαμαράς

Το 12ο συνέδριο της ΝΔ τείνει να εξελιχθεί ως το μοναδικό που πρωταγωνιστής δεν θα είναι ο αρχηγός του κόμματος αλλά ο πρώην πρόεδρος της «γαλάζιας» παράταξης Αντώνης Σαμαράς.

Μέχρι την ώρα που γραφόταν το συγκεκριμένο ρεπορτάζ το ενδιαφέρον των περισσότερων από των 3000 συνέδρων εστιάζονταν κυρίως στα όσα θα πει στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός κλέβοντας ουσιαστικά την παράσταση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παράλληλα με το μανιφέστο που θα παρουσιάσει ο Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα του συνεδρίου με αιχμή τα εθνικά θέματα σε συνδυασμό με τα ζητήματα της ασφάλειας και του μεταναστευτικού θα στείλει σαφές μήνυμα προς την ηγεσία του κόμματος για την στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει ενόψει των εκλογών.

Η ακραία ρητορική απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και η επαναφορά της θεωρίας των δύο άκρων αναμένονται να κυριαρχήσουν κατά την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού. Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες είχε προηγηθεί κινητοποίηση τόσο από το στρατόπεδο του Αντώνη Σαμαρά όσο και από τον Άδωνι Γεωργιάδη, προκειμένου να υπάρξει ισχυρή παρουσία υποστηρικτών του Μεσσήνιου πολιτικού κατά την διάρκεια της ομιλίας του.

Οι δύο πολιτικοί αναμένεται να συνεργαστούν και στα πρόσωπα που θα δώσουν μάχη για μία θέση στη νέα Πολιτική Επιτροπή που τα μέλη θα είναι λιγότερα, καθώς τόσο ο πρώην πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ επιθυμούν να έχουν ισχυρή εκπροσώπηση στην βάση του κόμματος.

Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεχθεί εισηγήσεις το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να καταργήσει τις θέσεις των δύο αντιπροέδρων, τελικά δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση φοβούμενος ότι το κόμμα είναι πολύ πιθανό να μπει σε ένα κύκλο εσωστρέφειας με απρόσμενες εξελίξεις. Ενώ από την άλλη εκτιμά πως η παρουσία του Άδωνη Γεωργιάδη βάζει «φρένο» στις διαρροές ψηφοφόρων προς τα κόμματα που έχουν δημιουργηθεί προς τα δεξιά της ΝΔ και ήδη αρχίζουν να αποκτούν δυναμική.

Στον αντίποδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με σύνθημα «Ελλάδα Μπορούμε» θα ρίξει το βάρος του στο άνοιγμα προς την κοινωνία, την ανανέωση που επιχειρείται στην «γαλάζια» παράταξη μέσω του μητρώου στελεχών, ενώ θα απευθύνει κάλεσμα προς τους ψηφοφόρους των άλλων κόμματων, ζητώντας «καθαρή εντολή» όποτε και αν γίνουν οι εθνικές εκλογές. Ο πρόεδρος της ΝΔ που θα ανεβάσει κατακόρυφα τους αντιπολιτευτικούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση, θα ζητήσει την συστράτευση όλων των στελεχών προκειμένου οι «γαλάζια» παράταξη να κερδίσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που θα πραγματοποιηθούν το 2019. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει και το διακύβευμα των εκλογών υποστηρίζοντας πως πρόκειται για την σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων.

Intime
Intime

Παρόντες οι εκσυγχρονιστές

Ωστόσο το συνέδριο θα έχει έντονο εκσυγχρονιστικό άρωμα καθώς θα δώσουν το παρόν πρόσωπα που προέρχονται και στήριξαν τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Ο πρώην συνεργάτης της Άννας Διαμαντοπούλου και νυν Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής Γιάννης Μαστρογεωργίου, ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, ο συνεργάτης της Αννας Διαμαντοπούλου και άνθρωπος του Βαγγέλη Βενιζέλου, Διευθυντής της εταιρείας ερευνών «διαΝΕΟσις» Κυριάκος Πιερρακάκης, ο πρώην υποψήφιος με το Ποτάμι καθηγητής Μάνος Ματσαγγάνης αλλά και η πρώην υποψήφια ευρωβουλευτής με το Ποτάμι καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Βάσω Κιντή.

Η διακριτική παρουσία Καραμανλή

intime
intime

Σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά, ο Κώστας Καραμανλής θα παραστεί στο συνέδριο χωρίς τυμπανοκρουσίες και κινητοποιήσεις στελεχών ενώ δεν θα υπάρξουν και λίστες με πρόσωπα για την πολιτική επιτροπή.

Ο πρώην πρωθυπουργός θα παραστεί θεσμικά στην ανώτατη κομματική διαδικασία, θα παρακολουθήσει την ομιλία του προέδρου του κόμματος και την Κυριακή θα προσέλθει εκ νέου στο συνεδριακό κέντρο προκειμένου να ψηφίσει στην εσωκομματική διαδικασία που θα διεξαχθεί. Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν προσεγγίσεις από την Πειραιώς προκειμένου να σταλεί μήνυμα ενότητας προς την βάση της ΝΔ. Μέχρι στο χωριό Καψιά στην Αρκαδία έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συναντήσει τον Κώστα Καραμανλή για να βγάλει φωτογραφία μαζί του.

Ο πρόεδρος του κόμματος είχε προγραμματίσει ομιλία στην Τρίπολη για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Παναγιώτη Νίκα για την περιφέρεια Πελοποννήσου, γνώριζε ωστόσο ότι στο νόμο ήταν για Σαββατοκύριακο ο Κώστας Καραμανλής, έτσι φρόντισε να φτάσει νωρίτερα στην Αρκαδία ώστε να δει κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους, τον πρώην πρωθυπουργό καθώς γνωρίζει τα ισχυρά ερείσματα που έχει στην «γαλάζια» παράταξη. Μάλιστα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Κώστας Καραμανλή σημείωναν πως οι επικοινωνιακού τύπου προσεγγίσεις από την Πειραιώς γίνονται κατά την προεκλογική περίοδο, στα συνέδρια του κόμματος, αλλά και πριν από τις ΔΕΘ όπως συνέβη και φέτος που όλος τυχαίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στην ίδια πτήση με τον Κώστα Καραμανλή.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη καθώς θα είναι η πρώτη φορά μετά τις εσωκομματικές εκλογές που πρώην πρόεδρος της ΝΔ θα απευθυνθεί δημόσια στην βάση του κόμματος. Τακτικοί συνομιλητές του εκτιμούν πως πίσω από την φωτογραφία με τα χαμόγελα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη δεν κρύβεται η πικρία που έχει το ιστορικό στέλεχος για τον τρόπο που τον αντιμετωπίζει η ηγεσία του κόμματος. Μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στην ομιλία του να πάρει αποστάσεις από την στρατηγική που ακολουθεί η αξιωματική αντιπολίτευση.

thetoc.gr