Ομοβροντία προειδοποιήσεων προς Αθήνα για συμφωνία

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 18 Απριλίου 2015 08:58 Ομοβροντία προειδοποιήσεων προς Αθήνα για συμφωνία

Με ομοβροντία δηλώσεων από την Ουάσιγκτον, ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αλλά ακόμη και ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποιούν για την καθυστέρηση στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων

Με ομοβροντία δηλώσεων από την Ουάσιγκτον, ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αλλά ακόμη και ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποιούν για την καθυστέρηση στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και ζητούν από την Αθήνα να κάνει επώδυνες μεταρρυθμίσεις. 

Τόμσεν: Χρήματα μόνο με ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την ελληνική πλευρά να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις για να βρεθεί «κοινό έδαφος» μέχρι τα τέλη Ιουνίου έστειλε ο Πόλ Τόμσεν από την Ουάσινγκτον. Σε συνέντευξη τύπου στην έδρα του ΔΝΤ ο Τόμσεν υπογράμμισε τον κίνδυνο να μην υπάρχει συμφωνία μέχρι τα τέλη Ιουνίου λέγοντας ότι η Ελλάδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έχει να καταβάλλει υψηλές δόσεις αποπληρωμής δανείων της και η όποια συμφωνία "πρέπει να γίνει πριν από το το ορόσημο". Πάντως ξεκαθάρισε ότι για να εκταμιεύσει το Ταμείο δόση προς την Ελλάδα δεν αρκούν απλά "κάποια μέτρα" όπως είπε χαρακτηριστικά αλλά ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων. Δικαιολόγησε ωστόσο την ελληνική κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται λέγοντας ότι "πράγματι οι συζητήσεις παίρνουν χρόνο και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρχει καμία κατάληξη στην Ρήγα.

«Δεν ζητάμε μειώσεις στις συντάξεις»

Προέβλεψε την αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων του ΔΝΤ για την ανάπτυξη (σημειώνεται ότι το ΔΝΤ προβλέπει για το 2015 ανάπτυξη ύψους 2,5%). Ο κ. Τόμσεν έκανε ειδική αναφορά στο συνταξιοδοτικό διαψεύδοντας ότι το Ταμείο ζητάει μειώσεις στις συντάξεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί είναι οι υψηλές συντάξεις αφήνοντας ανοιχτή την πιθανότητα περαιτέρω μείωσής τους.

Βαρύ κλίμα στη συνάντηση Βαρουφάκη - Ντράγκι

Σε βαρύ κλίμα έγινε η συνάντηση του ισχυρού άνδρα της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην Ουάσινγκτον. Η συνάντηση έγινε υπό την σκιά των σκληρών κατηγοριών που απηύθυνε ο κ. Βαρουφάκης για τον ρόλο που- όπως είπε χθες στο Brookings- έπαιξε η ΕΚΤ τόσο στο προεκλογικό σκηνικό στην Ελλάδα όσο και μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης αφήνοντας αιχμές για μεροληπτική συμπεριφορά εκ μέρους της ΕΚΤ με στόχο να επιτείνει το πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας. Ασφαλείς πληροφορίες από το περιβάλλον του κυρίου Ντράγκι μιλούν για έντονη δυσαρέσκεια του επικεφαλής της ΕΚΤ γι' αυτές τις δηλώσεις, με συνεργάτες του να θεωρούν ότι η ΕΚΤ και ο ίδιος ο κ. Ντράγκι «στοχοποιείται» από την ελληνική κυβέρνηση. Φυσικά όπως αναμενόταν ο κ. Ντράγκι δεν έκανε την παραμικρή δήλωση μετά το πέρας της συνάντησής του με τον κ. Βαρουφάκη.

«Βήμα - βήμα διαδικασία...»

Είναι επίσης ενδεικτικό του κλίματος που κυριάρχησε ότι και ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης ήταν ιδιαίτερα φειδωλός και «μαζεμένος» στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους αμέσως μετά.  Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε συγκεκριμένα: "Είχαμε μία συνάντηση μίας ώρας με τον κύριο Ντράγκι μιλήσαμε για τη βήμα- βήμα διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί στη διαδρομή προς την 24η Απριλίου. Ο κ. Ντράγκι επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά το προσωπικό του ενδιαφέρον και το ενδιαφέρον της ΕΚΤ να βρεθεί μία λύση για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη"

Παρέμβαση Ομπάμα προς Αθήνα και Βερολίνο

Διττό μήνυμα προς Γερμανία και Ελλάδα έστειλε ο Μπάρακ Ομπάμα ζητώντας από την ελληνική πλευρά να δείξει- όπως είπε- «ότι θέλει και η ίδια να βοηθήσει τον εαυτό της».Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δώσει «ελπίδα» στον ελληνικό λαό καλώντας την όμως να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες μάλιστα ονομάτισε σημειώνοντας χαρακτηριστικά: την ανάγκη αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος, την ευελιξία στην αγορά εργασίας για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των νέων σε αυτή, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας για την δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών. Απευθυνόμενος στη Γερμανία ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι «ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε το έλλειμμα δεν είναι μόνο να μειώσουμε τις δαπάνες αλλά να ενισχύσουμε την ανάπτυξη».

Τζακ Λιου: Δεσμευτείτε γρήγορα και πλήρως 

Λίγη ώρα μετά την παρέμβαση Ομπάμα και πριν την συνάντησή του με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου , δήλωσε από την έδρα του ΔΝΤ: «Προτρέπουμε τις ελληνικές αρχές να δεσμευτούν γρήγορα και πλήρως στις τεχνικές διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς εταίρους τους. Η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας θα δημιουργούσε άμεσες κακουχίες για την Ελλάδα, και αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία ευρύτερα». 

Μοσκοβισί: Στις 11 Μαΐου το αποφασιστικό Eurogroup

Ο ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν λίγες πιθανότητες για μια συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, θέτοντας ως «καθοριστική» στιγμή τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαϊου, για να αποφασίσει η Ελλάδα μια νέα σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων ή να έρθει αντιμέτωπη με μια πιθανή χρεοκοπία Μιλώντας στους Financial Times ο κ. Μοσκοβισί επέμεινε ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β σχετικά με μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, κάλεσε ωστόσο την Ελλα΄δα να επιταχύνει τις τεχνικές συζητήσεις για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να απελευθερωθούν τα εναπομείναντα 7,2 δισ. Ευρώ.

Λαγκάρντ στο Bloomberg: Δεν θα υποστηρίξω την Ελλάδα

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αποκλείει το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα να αποπληρώσει τις επόμενες δόσεις προς το ΔΝΤ, σε άλλο χρόνο από τον προβλεπόμενο. Σε συνέντευξή της στο Bloomberg TV απέκλεισε το ενδεχόμενο, μετά το δημοσίευμα των Financial Times, να δοθεί παράταση χρόνου για την αποπληρωμή μιας δόσης προς το ΔΝΤ: «Το Ταμείο είχε δώσει αυτό το δικαίωμα σε δύο χώρες που ήταν αναπτυσσόμενες, αλλά μιλάμε για 30 χρόνια πριν. Το Ταμείο έχει κανόνες και δεν έχει δεχθεί ποτέ άλλοτε τέτοιο αίτημα από μια προηγμένη χώρα και ελπίζω πως δεν θα είναι η Ελλάδα που θα πράξει. Προσωπικά, δεν θα υποστήριζα αυτό το αίτημα».

Reuters: Απέμειναν μόνο 2 δισ. και μόνο για μισθούς

Η Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα ταμειακά διαθέσιμα ύψους 2 δισ. που απέμειναν στα ταμεία της για να πληρώσει μισθούς/συντάξεις στο τέλος Απριλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται «πηγές του υπουργείου οικονομικών». Αξιωματούχοι του υπουργείου δήλωσε στοπ πρακτορείο πως τα ισοζύγια ρευστότητας του κράτους θα γίνουν αρνητικά από τις 20 Απριλίου αν η κυβέρνηση δεν βγάλει τα αποθεματικά των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ που βρίσκονται σε δημόσιους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων μερικών ασφαλιστικών ταμείων και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε το δημοσίευμα αναφέροντας: «Σημερινά δημοσιεύματα ειδησεογραφικών πρακτορείων που αναφέρονται στα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου θεωρούνται ανυπόστατα και διαψεύδονται με κατηγορηματικό τρόπο.».

Κρούγκμαν: Ένα Grexit θα ήταν «κόλαση»

Η Εξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν κόλαση προειδοποιεί ο Πολ Κρούγκμαν. Μιλώντας στο Μέγαρο Μουσικής, ο νομπελίστας οικονομολόγος είπε ότι μια επιστροφή στη δραχμή θα έφερνε κατάρρευση των τραπεζών και θα οδηγούσε στην επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών με αρνητική επίδραση στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Ακόμη θα υπήρχαν σοβαρές νομικές περιπλοκές από την μετατροπή οφειλών σε δραχμή.Η μετάβαση προς την δραχμή θα ήταν εφιάλτης ειδικά τον πρώτο και τον δεύτερο χρόνο, σημείωσε. Η Ελλάδα δεν θα ήταν καταδικασμένη για πάντα, αλλά το κόστος μετάβασης θα ήταν τεράστιο, πρόσθεσε.

Bloomberg: Η Μέρκελ ψάχνει τρόπους αποφυγής του Grexit

«Οι δανειστές αναζητούν σενάρια για να αποτρέψουν την έξοδο της Ελλάδας» σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg από την Αθήνα και το Βερολίνο.Το αμερικανικό πρακτορείο αναφέρει ότι «η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θα κάνει το παν για να εμποδίσει μια έξοδο της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα». Το δημοσίευμα προσθέτει ότι μερικοί δανειστές «είναι διατεθειμένοι να επιδείξουν περισσότεροι ευελιξία έναντι της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να εμποδίσουν μια έξοδο».

Suddeutsche Zeitung: Η απόφαση για Grexit έχει ήδη ληφθεί

Η απόφαση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ έχει ήδη ληφθεί, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung η οποία σε νέο δημοσίευμά της προειδοποιεί πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε... δεν φλυαρεί. Η εφημερίδα σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Χαμένες ψευδαισθήσεις», επισημαίνει πως δεν θα υπάρξει στο επόμενο διάστημα λύση στο ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα. Ερμηνέυοντας τις δηλώσεις Σόιμπλε η εφημερίδα αναφέρει ότι η απόφαση έχει λίγο πολύ ληφθεί και από ό,τι φαίνεται «η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη».

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση