Κέρδη και ζημιές για κυβέρνηση και ΝΔ μετά τον προϋπολογισμό

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018 09:21 Κέρδη και ζημιές για κυβέρνηση και ΝΔ μετά τον προϋπολογισμό

Νέους "συμμάχους" βρήκαν τα δύο μεγάλα κόμματα, με αποτέλεσμα να μοιράζεται πάλι η τράπουλα για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Νέες ισορροπίες φέρνει στο κοινοβουλευτικό σκηνικό, η επόμενη μέρα της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό του 2019. Η μεν Ν.Δ. υποδέχθηκε το πρωί της Τρίτης στους κόλπους της τον ανεξάρτητο βουλευτή Χάρη Θεοχάρη, ενώ από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβερνητική πλειοψηφία το βράδυ της ίδιας μέρας έλαβαν δύο επιπλέον "ΝΑΙ" για τον προϋπολογισμό, ένα αναμενόμενο και ένα ίσως όχι και τόσο.

Από τη μία, η ανεξάρτητη βουλευτής και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα υπερψήφισε, όπως άλλωστε ήταν επόμενο, τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης. Από την άλλη, ο Ιωάννης Σαρίδης, βουλευτής Α” Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, έκανε την έκπληξη, δίνοντας κι αυτός με τη σειρά του μία επιπλέον ψήφο στην κυβέρνηση. Νωρίτερα, ο ίδιος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, όμως οι τελευταίες πληροφορίες που κυκλοφορούσαν στα δημοσιογραφικά γραφεία πριν την ψηφοφορία, τον ήθελαν να δηλώνει απλώς “παρών”, κάτι που τελικά διαψεύστηκε.

Δεν πρόκειται βεβαίως για την πρώτη “διαρροή” από την Ένωση Κεντρώων. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι, κατά την ψηφοφορία του προϋπολογισμού για το 2018, η τότε βουλευτής του κόμματος του κ. Λεβέντη, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου,είχε δώσει θετική ψήφο και μετά από λίγους μήνες εντάχθηκε και επισήμως στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μένει να φανεί αν η επιπλέον ψήφος που έδωσε ο κ. Σαρίδης στον προϋπολογισμό θα ανοίξει τον δρόμο για μία τέτοια εξέλιξη και αν θα αποτελέσει την απαρχή μιας πορείας που θα καταλήξει σε μια ακόμα θετική ψήφο στους υπολογισμούς του Μεγάρου Μαξίμου για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο ίδιος ο βουλευτής πάντως διαψεύδει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. "Δεν αποχωρώ από την Ένωση Κεντρώων, δεν υπάρχει καμία περίπτωση ένταξής μου στον ΣΥΡΙΖΑ, θα καταψηφίσω τη Συμφωνία των Πρεσπών", δήλωσε χαρακτηριστικά μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. "Αυτό που θέλω να πω είναι ότι είναι χειροπιαστό παράδειγμα ανοίγματος προς το Κέντρο, η αποδοχή μιας πρότασης νόμου που βοηθάει τους συμπολίτες μας κι όχι οι μετεγγραφές, οι οποίες γίνονται και συνοδεύονται αποκλειστικά από αλλαγή γνώμης και ούτε και το κλείσιμο, άνευ όρων, ενός ματιού", δήλωσε ο κ. Σαρίδης.

Όσον αφορά πάντως το θέμα της υπερψήφισης -και μάλιστα με 151 ψήφους- της συμφωνίας των Πρεσπών, η ένταξη του κ.Θεοχάρη στη Νέα Δημοκρατία και οι δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN και την Έλλη Στάη το απόγευμα της Τρίτης κατέστησαν σαφές ότι οι κυβερνητικές ασκήσεις αριθμητικής δεν μπορούν πλέον να υπολογίζουν τον πρώην ανεξάρτητο βουλευτή.

Την ίδια στιγμή, σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο Βασίλης Λεβέντης, επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων, στην οποία υπάγεται ο κ. Σαρίδης. Στην περίπτωση που ο κ. Λεβέντης αποφασίσει να επιβάλλει κάποιο πειθαρχικό μέτρο για τη στάση του βουλευτή, μία τέτοια ενέργεια θα οδηγήσει ουσιαστικά σε διάλυση της κοινοβουλευτικής του ομάδας που αυτή τη στιγμή διαθέτει πέντε βουλευτές. Στην περίπτωση που έφευγε ή διαγραφόταν ο κ. Σαρίδης, η Ένωση Κεντρώων θα έμενε με τέσσερις βουλευτές (Λεβέντης, Γεωργιάδης, Μεγαλομύστακας, Καβαδέλας) και βάσει του Κανονισμού της Βουλής δεν μπορούσε να λειτουργεί ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, με αποτέλεσμα να χάσει όλα τα προνόμια που είχε. 

Στον απολογισμό της χθεσινής ψηφοφορίας και ιδίως στο ζήτημα των εσωτερικών ισορροπιών εντός ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να προστεθεί και έμμεση αιχμή του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για τα μυστικά κονδύλια. Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε -όπως άλλωστε και έκανε- ότι θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό, όμως σημείωσε ότι τα μυστικά κονδύλια άλλων υπουργείων (μεταξύ των οποίων και αυτό του κ. Καμμένου, Εθνικής Άμυνας) θα πρέπει να υπάγονται στον έλεγχο της Βουλής, όπως ακριβώς ισχύει και για το υπουργείο Εξωτερικών και για αυτό δήλωσε ότι δεν ψηφίζει τη συγκεκριμένη διάταξη του προϋπολογισμού. 

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, και παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι το κλίμα θα έμοιαζε με αυτό της... Οξφόρδης, δεν έλειψαν οι βαριές κουβέντες και οι σκληρές κόντρες μεταξύ των αρχηγών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. “Συμπεριφέρεστε ως κακομαθημένο κολεγιόπαιδο και νομίζετε ότι είστε στο τσιφλίκι του πατέρα σας”, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για “κυβέρνηση εθνικών υποχωρήσεων” την οποία και καταψηφίζει, όπως άλλωστε θα κάνει και ο ελληνικός λαός στις επόμενες εκλογές, όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Πρωτοφανές ήταν και το επεισόδιο που διεμείφθη μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση με αλληλοκατηγορίες και μεγάλη ένταση.

Εντωμεταξύ, στις 11 το πρωί της Τετάρτης συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης, στο οποίο -κατόπιν συνεννόησης – θα απουσιάζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, καθώς θα βρίσκεται σε προγραμματισμένη περιοδεία στο Ανατολικό Αιγαίο.

Την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον στρέφεται στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου στις 9 το πρωί αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ακρόαση για την πρόταση της κυβέρνησης να αναλάβει επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού η Βασιλική Θάνου.

Τη σχετική πρόταση υπέβαλε επισήμως, με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, έτσι ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία έγκρισης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στη Νέα Δημοκρατία, καθώς η κ. Θάνου υπήρξε εκτός από πρόεδρος του Αρείου Πάγου και άμισθη σύμβουλος στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση