Αποκάλυψη FAZ: Μυστικές συνομιλίες του Τσίπρα με Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ – Το Frankfurt Group Dinner και η επιρροή του

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 19 Απριλίου 2015 21:47 Αποκάλυψη FAZ: Μυστικές συνομιλίες του Τσίπρα με Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ – Το Frankfurt Group Dinner και η επιρροή του
- Μυστικές διαπραγματεύσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν και τους επικεφαλής της ΕΚΤ και του ΔΝΤ αποκαλύπτει η Frankfurter Allgemeine Zeitung
- Οι συναντήσεις Τσίπρα, Ντράγκι, Γιούνκερ, Λαγκάρντ αποκαλούνται "Frankfurt Group Dinner" γράφει η γερμανική εφημερίδα
- Δημιουργήθηκε μετά τη μίνι Σύνοδο του Μαρτίου στις Βρυξέλλες
- Συνεδριάζει κάθε εβδομάδα, τρεις με τέσσερις φορές
- Οι δηλώσεις Τσίπρα που ήταν αποτέλεσμα της επιρροής των... τριών

 
Μυστικό γύρο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ αποκαλύπτει δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung.
 
Το αποκαλεί Frankfurt Group Dinner και όπως αναφέρει δημιουργήθηκε μετά την επτάμερη των Βρυξελλών τον Μάρτιο και συνεδριάζει κάθε εβδομάδα, τρεις με τέσσερις φορές μέσω τηλεδιάσκεψης ή τηλεφωνικών συνομιλιών.

Στόχος του, σύμφωνα με τη FAZ, να δημιουργηθεί ένα νέο επίπεδο συνεννόησης ανάμεσα στους υπεύθυνους και τα τεχνικά κλιμάκια, ώστε να συνεχιστεί η διαπραγματευτική διαδικασία σε περίπτωση ενός "ναυαγίου". Είναι ένα ενδιάμεσο μέσο που θα απορροφά τους κραδασμούς, γράφει η FAZ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρώτη συνάντηση του Frankfurt Group Dinner έγινε την περασμένη εβδομάδα στα κεντρικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη. Το δείπνο, γράφει, ξεκίνησε λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Στο τραπέζι ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Οι τέσσερις είχαν διαπραγματεύσεις και την περασμένη εβδομάδα. Όλα έγιναν υπό άκρα μυστικότητα αλλά η επιρροή τους ήταν ορατή, γράφει το δημοσίευμα. Σύμφωνα με αυτό, όταν η Αθήνα απείλησε να μην πληρώσει το ΔΝΤ ήρθε η συνάντηση του Βαρουφάκη με τη Λαγκάρντ. Την Τετάρτη, ο Τσίπρας πήρε πίσω την απειλή, μετά από παρέμβαση του Frankfurt Group Dinner.
 

Το επόμενο σημάδι ήταν η δήλωση Τσίπρα πως υπάρχουν διαφωνίες σε τέσσερις τομείς, εργασιακά, ασφαλιστικό, αύξηση του ΦΠΑ και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά «η κυβέρνηση εργάζεται για να υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός με τους δανειστές». Ήταν, σύμφωνα με την εφημερίδα, ένα "σημάδι" που είχε προετοιμάσει το Frankfurt Group Dinner.

Το οποίο αναζητά επιλογές για συμβιβασμό, δίνοντας τεχνική βοήθεια στην Αθήνα. Σύμφωνα με την εφημερίδα το Frankfurt Group Dinner στέλνει και στην Ευρώπη ένα... μήνυμα: πως ο Τσίπρας έχει ενεργητικό και εποικοδομητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, ενώ ο Βαρουφάκης τις καθυστερεί, αναζητώντας συνεχώς δικαιολογίες.

Βέβαια και αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες. Κάποιες φορές πάνε δυο βήματα μπροστά κι ένα πίσω, άλλες τρία πίσω. Γι’ αυτό δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε μια λίστα μεταρρυθμίσεων για να κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής.

Οι Ευρωπαίοι, γράφει η FAZ, ελπίζουν σε ένα σαφές μήνυμα από τον Τσίπρα ώστε μέχρι τις 11 Μαΐου και το επόμενο Eurogroup, να υπάρχει στο τραπέζι μια συγκεκριμένη πρόταση. Και αυτό γίνει, δεν αποκλείεται και μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής σε επίπεδο αρχηγών κρατών.
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση