Εκλογές στις επόμενες 90 μέρες

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2019 19:05 Εκλογές στις επόμενες 90 μέρες

Μόλις 8 ημέρες πέρασαν από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε στους δημοσιογράφους πως ψάχνει ημερομηνία για εκλογές τον ερχόμενο Οκτώβριο, όμως φαίνεται πως βρισκόμαστε πιο κοντά παρά ποτέ στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Στις ίδιες δηλώσεις ο πρωθυπουργός υποστήριζε πως ο Πάνος Καμμένος το’χει πάρει απόφαση πως θα υπερψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο φαίνεται πως ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα.

Η “έκρηξη” του Πάνου Καμμένου περί “αποστασίας” και “ανένδοτου” δείχνει να δρομολογεί ραγδαίες εξελίξεις που οδηγούν σχεδόν αναπόφευκτα σε εκλογές, όχι μόνον πριν τον Οκτώβριο, αλλά ίσως και πριν τον Μάιο, οπότε θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές και οι ευρωεκλογές.

Επισήμως το Μέγαρο Μαξίμου και ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν τη Νέα Δημοκρατία να καταθέσει πρόταση μομφής, διακηρύσσοντας πως σε κάθε περίπτωση η κυβερνητική πλειοψηφία διαθέτει τις απαιτούμενες 151 ψήφους στη Βουλή, όμως όπως αποκάλυψε το Newsit.gr ο πρωθυπουργός εξετάζει δύο σενάρια, που περιλαμβάνουν και τα δύο πρόωρες εκλογές: Το πρώτο σενάριο είναι ο πρωθυπουργός -σε περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος πραγματοποιήσει την “απειλή” του και αποχωρήσει από την κυβέρνηση– να ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, προκειμένου να φτάσει η κυβέρνησή του μέχρι τις 26 Μαΐου και να στηθούν κάλπες μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις Ευρωεκλογές, ενώ το δεύτερο προβλέπει προκήρυξη εκλογών ακόμη και στις 17 Μαρτίου.

Ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με την συμφωνία των Πρεσπών. Αν δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει την υπερψήφιση της συμφωνίας -εφόσον έχει τη βεβαιότητα ότι διαθέτει την σχετική πλειοψηφία- καθώς και ορισμένων ¨εμβληματικών” νομοσχεδίων που τονώνουν το κοινωνικό του προφίλ, όπως της αύξησης του κατώτατου μισθού, “σπρώχνοντας” έτσι τον χρόνο πιό κοντά στις ευρωεκλογές, ή προκηρύξει εκλογές πριν έλθει προς κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.

Οι εξελίξεις θα κριθούν και από την απόφαση που θα ανακοινώσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ ο Πάνος Καμμένος την ερχόμενη Τετάρτη, αν και το κόμμα μοιάζει με κινούμενη άμμο.

Ενδεικτικό είναι ότι την ώρα που ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης έλεγε πως θα εγκαταλείψουν την κυβέρνηση πριν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών αίροντας και την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση, δείχνοντας έτσι εκλογές, ο συνάδελφός του Θανάσης Παπαχριστόπουλος  δήλωνε πως δεν θα συμβάλλει στο να πέσει η κυβέρνηση, ενώ η υφυπουργός Εσωτερικών και στέλεχος των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη ξεκαθάριζε ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τον θώκο της.

Αυτή είναι η χειρότερη κρίση που έρχεται να ταράξει την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Στις προηγούμενες πάντως την λύση είχαν δώσει “πυροσβεστικές” συναντήσεις των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου. Μένει να αποδειχθεί αν και σ’ αυτή την κρίση μπορεί να γίνει το ίδιο.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση