Πράσινο φως από το ΣτΕ για λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2019 23:00 Πράσινο φως από το ΣτΕ για λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές
Τα μέλη του δικαστηρίου που μειοψήφησαν διατύπωσαν την άποψη ότι η σχετική υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική

Με τη «βούλα» του Συμβουλίου της Επικρατείας θα λειτουργούν πλέον τα καταστήματα της Κυριακές καθώς κρίθηκε συνταγματική η υπουργική απόφαση με την οποία καθορίστηκαν οι περιοχές που επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.

Η  αυξημένη, επταμελής σύνθεσης του Δ΄ Τμήματος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με οριακή πλειοψηφία, ανέτρεψε απόφαση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου, του 2017, με την οποία είχε κριθεί αντισυνταγματικό το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας (18/2019) αποφάνθηκαν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση δεν παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας καθώς η εξαίρεση λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις Κυριακές δεν εισήχθη αδιακρίτως, αλλά μόνο στο αναγκαίο και ικανό μέτρο, σε περιφέρειες και περιοχές που υπάρχει τουριστική κίνηση. Η πλειοψηφία σημειώνει πως η απόφαση επιδιώκει θεμιτό και πρόδηλο σκοπό γενικού συμφέροντος  ο οποίος συνίσταται στο τομέα του τουρισμού, η τόνωση και η ενίσχυση του οποίου είναι αναγκαία, καθώς αποτελεί βασικό τομέα της εθνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα ενισχύεται και ο ανταγωνισμός. Μάλιστα, οι δικαστές επισημαίνουν πως η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές αφορά μέρος της χώρας συγκεκριμένες περιόδους του έτους γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να μην τίθεται ζήτημα μετατροπής της εξαίρεσης σε κανόνα.

Τα μέλη του δικαστηρίου που μειοψήφησαν διατύπωσαν την άποψη ότι η σχετική υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική και παραβιάζει τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και την διεθνή σύμβαση εργασίας του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας. Επιπλέον, αποφάνθηκαν πως η απόφαση της Ολομέλειας με την οποία, πριν από περίπου δυο χρόνια, κρίθηκε αντισυνταγματική και μη νόμιμη η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, έχει την δέουσα τεκμηρίωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ΣτΕ είχε προσφύγει η Ελληνική  Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας αλλά και 28  ακόμα φορείς.

πηγή: news.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση