“Σφαγή” στη Βουλή για την τροπολογία για τα F-16

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2019 13:56 “Σφαγή” στη Βουλή για την τροπολογία για τα F-16

Η ψηφοφορία για το αν θα γίνει δεκτή ή όχι η τροπολογία για τα αντισταθμιστικά των F16 θα είναι ονομαστική και θα γίνει την επόμενη Δευτέρα (15.01.2019). Μετά τη θύελλα αντιδράσεων, ο Πάνος Καμμένος δέχτηκε να γίνει κλειστή συνεδρίαση της επιτροπής Εξοπλιστικών και Άμυνας για να συζητηθεί το θέμα.

«Δέχομαι την ονομαστική ψηφοφορία την Δευτέρα. Να κάνουμε συνεδρίαση αύριο ή την Παρασκευή. Πάμε να τα δούμε όλα αναλυτικά στην επιτροπή εξοπλισμών. Αφήνω την τροπολογία όπως είναι και δέχομαι την πρότασή να συζητήσουμε στην επιτροπή Εξοπλισμών ή διευρυμένα αν θέλετε στην Επιτροπή Άμυνας. Ελάτε όλοι να τα συζητήσουμε, να λυθούν όλες οι απορίες. Δέχομαι για να μην υπάρχουν σκιές, να συζητήσουμε στην Επιτροπή», τόνισε ο υπουργός Άμυνας.

Τι προηγήθηκε

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και η κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για καμία σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό στο παραμικρό. Και ότι είναι συνέχεια των προηγούμενων συμβάσεων που έχουν συναφθεί από το 2000.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν στα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος. Κατηγόρησαν τον υπουργό Άμυνας ότι έφερε από το παράθυρο τη σύμβαση ενώ, όπως ανέφεραν, δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση αφού, όπως ο ίδιος λέει, αποχωρεί από την κυβέρνηση.

Ο Πάνος Καμμένος ανέφερε στην ομιλία του ότι η σύμβαση αυτή είναι μια παροχή περίπου 230 εκατομμυρίων ευρώ που προβλεπόταν ως υποχρέωση από τις ΗΠΑ να δοθούν προς την ΕΑΒ έναντι της συμβάσεως αγοράς των F16. Σωστά, είπε, κάναμε και αλλάξαμε το νόμο για τα αντισταθμιστικά οφέλη γιατί ήταν αιτία της διαφθοράς και πρόσθεσε πως με την αποδοχή της προσφοράς αυτή η ΕΑΒ θα υλοποιήσει σχεδόν όλες τις φάσεις αναβάθμισης των αεροσκαφών στην Ελλάδα καθώς μόνο ένα πρωτότυπο F16 κανένα άλλο αεροσκάφος δεν θα φύγει από Ελλάδα για να αναβαθμιστεί στις ΗΠΑ.

Οι αντιδράσεις

Ο εισηγητής της Ν.Δ Σίμος Κεδίκογλου, χαρακτήρισε «χοντράδα» τον τρόπο που ήρθε αυτή η τροπολογία στη Βουλή. Κατηγόρησε τον Πάνο Καμμένο για εμπαιγμό και… «τζούφιους λεονταρισμούς ότι θα φύγει από την  κυβέρνηση. «Και η κοροϊδία έχει τα όριά της», τόνισε.

Ο βουλευτής της ΝΔ διατύπωσε σειρά ερωτημάτων σχετικά με την διαφάνεια της σύμβασης αυτής και πρόσθεσε ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος που είχαν δαιμονοποήσει τα αντισταθμιστικά οφέλη, τώρα τα φέρνουν από την κύρια πόρτα και χωρίς να λένε ποιοι θα τα υλοποιήσουν.

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό αλλά και τον υπουργό Άμυνας ότι τελικά αλλάζουν, παρά τα όσα έλεγαν, θέσεις και απόψεις σαν τα πουκάμισα. Αναρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση έχει την δεδηλωμένη της Βουλής και συμπλήρωσε ότι «το μόνο που κάνετε είναι συνέχεια να μας κοροϊδεύετε».

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη μίλησε για διαδικασία ευτελισμού. «Η τροπολογία αυτή ήρθε από το παράθυρο. Με αυτή ομολογείτε ότι είμαστε ενταγμένοι να γίνουμε μια απέραντη ΝΑΤΟϊκη βάση όλη η χώρα. Άγρια δύση θυμίζει αυτό το πράγμα. Γινόμαστε τσιράκια μεντεσέδες».

Φωτογραφία Eurokinissi

«Όλοι είσαστε με το ΝΑΤΟ και θεωρείτε τις ΗΠΑ στρατηγικό εταίρο και με την κυβέρνηση της αμερικανατοϊκής Αριστεράς έχει ξεπεραστεί κάθε όριο» ανέφερε ο Θανάσης Παφίλης για να συμπληρώσει: «Όπως το ΠΑΣΟΚ έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ από ‘το ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο’, πήγαν σούμπιτοι στο ΝΑΤΟ που συνεχίζει τα ματώνει τους λαούς». Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση, αφού συνδέει την τροπολογία με τα εθνικά συμφέροντα, να απαντήσει ποια είναι η απάντηση του ΝΑΤΟ απέναντι στη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο.

«Οι Αμερικανοί θέλουν επισκευαστική βάση στην Ελλάδα» είπε ο κ. Παφίλης και αφού τόνισε ότι τα σχέδια αυτά δεν εξυπηρετούν τα ελληνικά συμφέροντα, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δίνει νέες βάσεις και μετατρέπει την Ελλάδα σε μια απέραντη αμερικανική βάση, χωρίς συζήτηση στη Βουλή.

Παρέμβαση έκανε σε υψηλούς τόνους τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστηρίζοντας ότι εκ του πλαγίου επιχειρείται και επανεισαγάγει το καθεστώς των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, σημειώνοντας πως πρόκειται για καταστρατήγηση του νόμου.

Καυγάς με τον Άδωνι

Στην παρέμβασή του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι αυτό που έχει συμβεί είναι εξωφρενικό και ζήτησε επιτακτικά από τον υπουργό να καταθέσει το έγγραφο από το οποίο να προκύπτει πως αυτή η συμφωνία θα πρέπει να γίνει μέχρι τον Μάρτιο του 2019. «Αν δεν το καταθέσετε τότε θα έχετε πεί ψέματα στην Ολομέλεια και είμαι βέβαιος ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψουν τέτοια ατιμία».

Χαρακτήρισε δε την τροπολογία ντροπή, σημειώνοντας πως είτε θα πρέπει να αποσυρθεί είτε να πάει στην επιτροπή Εξοπλιστικών (σ.σ. όπως και θα γίνει τελικά).

 

Ο Πάνος Καμμένος απάντησε στον Άδωνι Γεωργιάδη αυτή η υποχρέωση προκύπτει από τις συμφωνίας αναβάθμισης των αεροσκαφών και πρόσθεσε πως «εμένα με ενημερώνουν ότι τον Μάρτιο λήγει η σύμβαση».

Φωτογραφία Eurokinissi

Οι τόνοι ανάμεσα στους δυο ανέβηκαν όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι οι εταιρείες που θα επιλεγούν από τη Lockheed ανήκουν σε φίλους του κ. Καμμένου. «Για να μην προσβάλλετε  τη νοημοσύνη μας, είπατε ότι την επιλογή θα την κάνει η Lockheed. Ξέρουμε ότι η Lockheed έχει συγκεκριμένες εταιρείες πολύ φίλων σας με τους οποίους συνεργάζεται στην Ελλάδα. Άρα μη μας λέτε η Lockheed θα επιλέξει», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Η αναφορά αυτή του Άδωνι Γεωργιάδη προκάλεσε τον έντονο διάλογο με τον Πάνο Καμμένο:

Καμμένος: Πείτε ονόματα.

Γεωργιάδης: Δεν τα ξέρετε;

Καμμένος: Πείτε ονόματα.

Γεωργιάδης:  Δεν ξέρετε τον λεγόμενο Χριστιανό; Αν ερχόσασταν στην Επιτροπή η οποία είναι κλειστή θα τα λέγαμε. Δεν θα θίξουμε εδώ ανθρώπους.

Καμμένος: Πείτε τα ονόματα. Αν δεν είστε ψεύτης πείτε τα ονόματα.

Γεωργιάδης: Θα φέρετε την τροπολογία στην επιτροπή εξοπλισμών και τότε θα μπορούμε να πούμε τα ονόματα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι ο υπουργός Άμυνας βρίσκεται σύμφωνα με τις δηλώσεις του στην έξοδο από την κυβέρνηση και του ζήτησε να πεί στο σώμα τι γίνεται με την κυβερνητική πλειοψηφία. Η τροπολογία αυτή είπε «είναι ασφαλώς Α/Ω και ας παρουσιάζεται ως περίσσευμα καρδιάς από αμερικάνικη εταιρεία και σημείωσε ότι από την κυβέρνηση έχω χάσει κάθε ελπίδα, ξέρω ότι χάνω το σάλιο μου…  αλλιώς προς τους βουλευτές της πλειοψηφίας, εσείς κύριοι οφείλετε να υπερασπιστείτε την αξιοπρέπειά σας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου είπε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας «είναι προφανές ότι δεν έχει να μας δώσει καμία απάντηση. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ο ΣΥΡΙΖΑ να επαναφέρει την θερμοκοιτίδα της  διαπλοκής που είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη,  τα φέρνετε εσείς που μας μιλούσατε για το παλαιό… Που είναι η αδιαφάνεια…».

Στήριξη με… καρφιά από τον Νίκο Φίλη

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης που κατά το παρελθόν είχε αντιταχθεί γενικά στην αναβάθμιση των F-16 καθώς θεωρούσε ότι προτεραιότητα έχει η πολιτική κοινωνικής συνοχής, που έχει πληγεί από τα χρόνια των  Μνημονίων.

Εισαγωγικά είπε ότι χαιρετίζει και δέχεται την πρόταση του κ. Καμμένου να συγκληθεί η Επιτροπή Εξοπλισμών προκειμένου εκεί να γίνει μια συζήτηση όλης της συμφωνίας αναβάθμισης και όχι μόνο των 230 εκατ.  ευρώ. «Ακούω» είπε «με ενδιαφέρον την αγωνία των εργαζομένων της ΕΑΒ». Έθεσε όμως και ερωτήματα όπως: «πως είναι δυνατόν να ερχόμαστε να  κυρώσουμε με νόμο μια προσφορά αμερικανικής εταιρείας. Πως θα αποφασίσουμε με απλές περιγραφές του τι θα γίνει. Πρέπει να υπάρχει αναλυτική εκτίμηση κόστους και ποια είναι αυτά που θα γίνουν, ειδικά όταν εξουσιοδοτείται ο υπουργός». Αντέκρουσε το επιχείρημα ότι δεν πληρώνονται τα χρήματα αυτά από τον κρατικό προϋπολογισμό λέγοντας πως δεν είναι αυτό σωστό.

Τέλος ζήτησε να μην γίνεται συνδυασμός του γενικότερου πολιτικού κλίματος με τη σύμβαση και δήλωσε πεπεισμένος ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από τη Βουλή και αυτό θα το δείτε και προκάλεσε την ΝΔ να φέρει εάν θέλει πρόταση δυσπιστία ς για να  δείτε ότι η κυβέρνηση αυτή θα παραμείνει μέχρι το τέλος της θητείας της για να ολοκληρώσει το έργο της.

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση