Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα με το βλέμμα σε Σκόπια και οικονομία

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2019 11:47 Επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα με το βλέμμα σε Σκόπια και οικονομία

Τα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας είναι δρακόντεια και επί ποδός βρίσκονται περίπου 2.000 αστυνομικοί.

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από σήμερα στην Ελλάδα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, η οποία φτάνει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 17:30.

Τα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας είναι δρακόντεια και επί ποδός βρίσκονται περίπου 2.000 αστυνομικοί. Θα κλείσουν σταθμοί του μετρό, ενώ τροποποιούνται δρομολόγια του Προαστιακού. 

Η επίσκεψη πραγματοποιείται με το βλέμμα στη Συμφωνία των Πρεσπών για τη λύση του Μακεδονικού, καθώς η γειτονική χώρα ολοκληρώνει τις διαδικασίες της συνταγματικής αναθεώρησης και η συμφωνία θα έρθει στην ελληνική Βουλή εντός του μήνα, όπως προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Πέρα από το Μακεδονικό, η επίσκεψη Μέρκελ αποτελεί και ένα μήνυμα στήριξης για την Ελλάδα που ολοκλήρωσε με επιτυχία το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα στήριξης , ενώ στην ατζέντα αναμένεται να βρεθούν και σειρά εμπορικών και οικονομικών θεμάτων. 

Τα γερμανικά ΜΜΕ τις προηγούμενες ημέρες υπενθύμιζαν την πορεία ωρίμανσης του ΣΥΡΙΖΑ και το πως ο άλλοτε αντισυστημικός Αλέξης Τσίπρας έχει σταθερά τα τελευταία χρόνια πολύ στενές σχέσεις και εξαιρετική συνεργασία με τη γερμανίδα καγκελάριο. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης

Στις 18:10 η κ. Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Την Παρασκευή στις 09:45 η Γερμανίδα καγκελάριος θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στις 10:00 θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Αργότερα η καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, θα επισκεφτεί τη Γερμανική Σχολή Αθηνών όπου θα συνομιλήσει με μαθητές.

Στις 14.00 θα έχει συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη στην πρεσβευτική κατοικία. Η κ. Μέρκελ θα αναχωρήσει από την Αθήνα στις 16:30.

Μέρκελ στην "Καθημερινή": «Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο»

"Με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον περασμένο χρόνο, η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο" τονίζει η Άγκελα Μέρκελ σε αποκλειστική δήλωσή της στην "Καθημερινή", ενόψει της επίσκεψή της στην Αθήνα, προσβλέποντας σε "καλές συνομιλίες και ενδιαφέρουσες συναντήσεις".

Η κ. Μέρκελ αναγνωρίζει στη δήλωσή της ότι "τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για πολλά χρόνια στην Ελλάδα" για να σημειώσει, ωστόσο, ότι "η Ευρώπη έδειξε με τα τρία προγράμματα βοήθειας την αλληλεγγύη της και στήριξε την Ελλάδα στη μεταρρυθμιστική της πορεία προς τη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα" , επισημαίνοντας ότι "αυτό θα έπρεπε να αποτελέσει κίνητρο για το μέλλον".

Τέλος, διαβεβαιώνει ότι "η Ελλάδα στην πορεία της αυτή, μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην εταιρική σχέση και στη φιλία της με τη Γερμανία".

Suddeutsche Zeitung: «Ένα ριψοκίνδυνο ταξίδι»

"Ριψοκίνδυνο ταξίδι" επιγράφεται σχόλιο της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, που επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ "διατηρούν μία εμφανώς χαλαρή έως φιλική σχέση. Παράδοξο; Σε καμία περίπτωση. Μέρκελ και Τσίπρας συνδέονται με έναν παράφορο πραγματισμό. Σε αυτό το πλαίσιο η ιδεολογική συνέπεια είναι λιγότερο σημαντική από τη διατήρηση της εξουσίας.

Το άλλοτε αντι-συστημικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον μέρος του συστήματος και εδραιώνει την παρουσία του στο κράτος μοιράζοντας αξιώματα, όπως είχαν κάνει και όλα τα κόμματα που προηγήθηκαν. Ο Τσίπρας έπραξε τα δέοντα, η Ελλάδα το καλοκαίρι αποχώρησε από το πρόγραμμα διάσωσης, έστω και αν ακόμη παραμένει υπό την αυστηρή εποπτεία των δανειστών. Το ότι η Μέρκελ φτάνει στην υγρή και χειμωνιάτικη Αθήνα ήδη στις αρχές της χρονιάς, αποτελεί αναγνώριση για όσα έχουν γίνει.

Δεν αποκλείεται να ακουστούν και λόγια ευγνωμοσύνης για το ότι η Ελλάδα επωμίζεται μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο βάρος της ευρωπαϊκής συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό. Η αθλιότητα συσσωρεύεται πλέον στους καταυλισμούς σε πέντε ελληνικά νησιά και όχι (σε γερμανικές πόλεις όπως) στο Φράιλασινγκ η στο Πάσαου. Και αυτή τη στιγμή ο Τσίπρας χρειάζεται την επιδοκιμασία, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός ελάχιστα απέχει από τη ρήξη".

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Μονάχου, η συγκυρία υποδεικνύει και τη δυσκολία της επίσκεψης, καθώς "το πιο σημαντικό μήνυμα της Μέρκελ στην Αθήνα θα μπορούσε να εκληφθεί και ως προεκλογική βοήθεια. Διότι η καγκελάριος θέλει να επαινέσει τον Τσίπρα για μία ιστορική επιτυχία, τη συμφωνία που συνήψε ο πρωθυπουργός με τον 'μακεδόνα' ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ και η οποία θα οδηγήσει τον βόρειο γείτονα της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ με την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Επί 26 χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν είχαν το θάρρος να λύσουν τον γόρδιο δεσμό στην περίπλοκη διαμάχη για την ονομασία, ενώ στα Σκόπια οι πολιτικοί μετεωρίζονταν σε επικίνδυνα μυθεύματα.

Η συμφωνία των Πρεσπών, όπως ονομάζεται, είναι ένα εξαιρετικό δείγμα εξωτερικής πολιτικής, για το οποίο Τσίπρας και Ζάεφ, 44 χρονών αμφότεροι, προτείνονται ακόμη και για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης".

Πηγή: thetoc.gr