Αντάρτικο από τους Δήμους: Δεν δίνουν τα αποθεματικά τους

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 21 Απριλίου 2015 15:12 Αντάρτικο από τους Δήμους: Δεν δίνουν τα αποθεματικά τους

Εκρηκτική κατάσταση επικρατεί στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης για την δέσμευση των αποθεματικών των ΟΤΑ μετά την υπογραφή ΠΝΠ. Αντίδραση από τον Γ. Μπουτάρη.

Εκρηκτική κατάσταση επικρατεί στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης για την δέσμευση των αποθεματικών των ΟΤΑ στην οποία προχωρά η κυβέρνηση μετά την υπογραφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Γιώργου Πατούλη, προέδρου της ΚΕΔΕ και δημάρχου Αμαρουσίου στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι «η κυβέρνηση ενεργεί σαν δικτάτορας». 

Το μέλος της διοίκησης της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμφιλοχίας Απ. Κοιμήσης, δήλωσε στον Σκάι σήμερα το πρωί, λίγες ώρες πριν συνεδριάσει εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, ότι οι δήμοι δεν πρόκειται να μεταφέρουν τα χρήματά τους στην ΤτΕ. «Δεν πρόκειται να δώσουμε τα αποθεματικά των ΟΤΑ. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι αντισυνταγματική», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι τα χρήματα δεν ανήκουν στους δήμους αλλά είναι δεσμευμένα για να πληρωθούν προμηθευτές και υποχρεώσεις των ΟΤΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί δήμαρχοι μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης συμφωνούν με την άποψη ότι οι δήμοι δεν πρέπει να δώσουν τα αποθεματικά τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κοιμήσης σε δηλώσεις του χτες στο TheTOC είχε χαρακτηρίσει την δέσμευση των αποθεματικών των ΟΤΑ «ωμή ομολογία χρεοκοπίας της χώρας».

Στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ έχει προσκληθεί και ο αν. Υπουργός Οικονομικών Γ. Μάρδας προκειμένου να εξηγήσει στους δημάρχους το περιεχόμενο της απόφασης της κυβέρνησης για την δέσμευση των αποθεματικών.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM, χαρακτήρισε την Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου «αψυχολόγητη» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής του Δήμου στο ΣτΕ. 

Προσδιόρισε δε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Θεσσαλονίκης που δεσμεύονται, σε 14 εκατομμύρια ευρώ. 

ΚΕΔΕ: Προσφυγή στο ΣτΕ

Η ΚΕΔΕ έχει αποφασίσει να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Προσφυγή στο ακυρωτικό δικαστήριο έχει αποφασίσει και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος καθώς και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννης.

Οι δήμαρχοι ανά την επικράτεια προετοιμάζονται για έντονες διαμαρτυρίες και αντιδράσεις όπου αναμένεται να έχουν στο πλευρό τους και την ΠΟΕ ΟΤΑ καθώς υποστηρίζουν ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι αντισυνταγματική και θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου αφού θα αποτελέσει την απαρχή της εσωτερικής στάσης πληρωμών.

Αντισυνταγματικό

Για την συνταγματικότητα της δέσμευσης των αποθεματικών των ΟΤΑ, νομικοί κύκλοι σημειώνουν στο The TOC, ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση ισχύει το αυτοδιοίκητο καθώς τα χρήματα που διαχειρίζονται προέρχονται από τοπικούς φόρους και τα διαχειρίζονται εκλεγμένοι εκπρόσωποι. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι δήμοι και οι περιφέρεις δεν εντάσσονται στην ίδια κατηγορία με τις ΔΕΚΟ και τα ασφαλιστικά ταμεία που το κράτος διορίζει τις διοικήσεις.

Θα σταματήσουν οι προμηθευτές

Αυτοδιοικητικοί παράγοντες εκφράζουν φόβους ότι θα σταματήσουν όλοι οι προμηθευτές να προμηθεύουν με είδη πρώτης ανάγκης τους δήμους (από ανταλλακτικά αυτοκινήτων μέχρι και βενζίνη για τα αυτοκίνητα ή είδη διατροφής στους βρεφονηπιακούς σταθμούς) καθώς θα υπάρξει αβεβαιότητα για την πληρωμή τους. «Σε έναν μήνα δεν μπορούμε να μαζεύουμε τα σκουπίδια στις πόλεις αφού δεν θα έχουν την δυνατότητα να προμηθευτούμε ανταλλακτικά ακόμα και βενζίνη για την κίνηση των απορριμματοφόρων», σημειώνει στο TheTOC στέλεχος με εμπειρία στη τοπική αυτοδιοίκηση.  

Στην Ευρώπη το ζήτημα με τα αποθεματικά

Την αρμόδια επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ Corina Cretu ενημέρωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης για το ζήτημα της υποχρεωτικής μεταφοράς των αποθεματικών, όπως ανέφερε στο προσωπικό του λογαριασμό του στο twitter.

Συνεδριάζουν και οι Περιφερειάρχες 

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός, συγκάλεσε επίσης έκτακτη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ για το ίδιο θέμα, η οποία είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα. Οι Περιφερειάρχες έχουν πάρει την απόφαση για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Και σε αυτή τη συνεδρίαση έχει προσκληθεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση