Ψήφο εμπιστοσύνης ζητεί ο Τσίπρας μετά την αποχώρηση Καμμένου

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2019 13:08 Ψήφο εμπιστοσύνης ζητεί ο Τσίπρας μετά την αποχώρηση Καμμένου

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη κυβέρνηση μετά και τη συνέντευξη τύπου του πρώην – πλέον – υπουργού Εθνικής Άμυνας και Αρχηγού των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου.

Ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε ότι από τη στιγμή που η ψήφος εμπιστοσύνης συνδέεται με ψήφο εμπιστοσύνης στη συμφωνία των Πρεσπών, δεν πρόκειται να τη δώσει.

Άμεση η αντίδραση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνη από τη Βουλή, σημειώνοντας ουσιαστικά ότι δεν πρόκειται να κρυφτεί πίσω από το Σύνταγμα που του έδινε το δικαίωμα να μην προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια.

Νωρίτερα και μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου, ο πρώτος ανακοίνωσε την τοποθέτηση του Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη στη θέση του Υπουργού Άμυνας.

Σημαντική λεπτομέρεια ότι ο κ. Τσίπρας δεν έκανε δεκτή την αποχώρηση υπουργών και υφυπουργών των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, κάτι που οδήγησε στον κ. Καμμένο να «απειλήσει» με διαγραφές όσους δικούς του δεν κάνουν πράξη την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από τη συγκυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός πάντως έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συνεργασία τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και καταφέραμε να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους, ενώ άνοιξε ο δρόμος για την καταπολέμηση της διαπλοκής».

Ευχαρίστησε από καρδιάς τον Πάνο Καμμένο για την αναντικατάστατη, όπως είπε, συμβολή του όλα αυτά τα χρόνια, από τον οποίο, είχε ζητήσει «καθαρές κουβέντες».

O Αλέξης Τσίπρας είπε ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Βουλής, ώστε να γίνουν οι διαδικασίες για ψήφο εμπιστοσύνης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της κυβέρνησης, τον Οκτώβριο του 2019.

Η συνέντευξη τύπου του κ. Καμμένου δεν ξεκαθάρισε απολύτως τα πράγματα, καθώς παραμένει άγνωστο ποιοι υπουργοί θα θυσιάσουν επίσης την καρέκλα τους για τις Πρέσπες.

Ο Κώστας Ζουράρις παραιτήθηκε από Αντιπρόεδρος της Βουλής, ενώ άγνωστο είναι τι θα κάνουν Κουντουρά και Κόκκαλης.

«Όποιος ανταλλάξει την κυβερνητική του θέση με την ψήφο εμπιστοσύνης, θα διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ», ξεκαθάρισε  ο κ. Καμμένος, ενώ η δική του εκδοχή είναι να ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών από 180 βουλευτές και να γίνει δημοψήφισμα.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση