Μάχη κορυφής στη Βουλή - «Κλείδωσαν» οι 151 για ψήφο εμπιστοσύνης

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2019 10:46 Μάχη κορυφής στη Βουλή - «Κλείδωσαν» οι 151 για ψήφο εμπιστοσύνης

Για 48ωρες η βουλή θα αποτελέσει το σημείο της σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον Αλέξη Τσίπρα χωρίς πλέον την στήριξη του Πάνου Καμμένου να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης.

Το κλίμα είναι εκρηκτικό με το Μαξίμου να «κλειδώνει» αργά χθες το βράδυ την 151ηψήφο καθώς ο Σπύρος Δανέλλης μετά το τελεσίγραφο που του είχε θέσει ο Σταύρος Θεοδωράκης ανακοίνωσε πως θα στηρίξει την κυβέρνηση. 

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ  μετά το πολιτικό διαζύγιο με τον Πάνο Καμμένο θα στηριχθεί σε δύο βουλευτές που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ (‘Έλενα Κουντουρά – Βασίλη Κόκκαλη), στον Θανάση Παπαχριστόπουλου που παραμένει στους ΑΝΕΛ, σε ένα βουλευτή που συνεργάζεται με τους ΑΝΕΛ (Κώστα Ζουράρι), στην Κατερίνα Παπακώστα που προέρχεται από τη ΝΔ και τον Σπύρο Δανέλλη που ενδεχομένως να αποτελέσει παρελθόν από το Ποτάμι.

Με την ετερόκλητη αυτή συμμαχία ο Αλέξης Τσίπρας κερδίζει πολιτικό χρόνο για να ολοκληρώσει τις παροχές και να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά η συγκεκριμένη σύνθεση δεν του αρκεί για να ολοκληρώσει την τετραετία όπως ο ίδιος είχε θέσει ως στόχο.

Τα πρόσωπα που στηρίζουν την κυβέρνηση τα περισσότερα εκ των οποίων προέρχονται από τους ΑΝΕΛ αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στη βουλή με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για κακοστημένη παράσταση και τον Πάνο Καμμένο να αφήνει υπονοούμενα για πολιτικά ανταλλάγματα και για αποστάτες.

Σε δύσκολη θέση ο Τσίπρας παρά τους 151

Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός θα έχει απέναντι του όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εταίρος άρχισε από χθες να ξιφουλκεί εναντίον του αλλά του περιβάλλοντός του. Ο Αλέξης Τσίπρας θα υπεραμυνθεί των όσων αναφέρονται στη Συμφωνία των Πρεσπών, δείχνοντας πως είναι αποφασισμένος να την περάσει με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος.

Παράλληλα θα απαντήσει σε όσους ασκούν κριτική στους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση και την επίλυση στο Σκοπιανό, φέρνοντας ως παράδειγμα την «μεταγραφή» του Χάρη Θεοχάρη στη ΝΔ, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα στήριζε τη συμφωνία αλλά τώρα θα την καταψηφίσει, όπως ακόμα και την ένταξη βουλευτών από το Ποτάμι στην κεντροδεξιά παράταξη. Επίσης θα κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση ότι με την στάση της επιχειρεί να εμποδίσει να γίνουν πράξη τα θετικά μέτρα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση. Θα αποφύγει να ανεβάσει τους τόνους απέναντι στον Πάνο Καμμένο και γι αυτό τον λόγο δεν αποκλείεται να αναφερθεί στα όσα πέτυχαν τα περίπου τέσσερα χρόνια που συνεργάστηκαν.

Στο στόχαστρο του Μητσοτάκη, Τσίπρας – Καμμένος 

Από την πρώτη στιγμή η ΝΔ επιχειρεί να αποδομήσει το πολιτικό διαζύγιο των δύο κυβερνητικών εταίρων μιλώντας για μία «κακοστημένη παράσταση» στην οποία βολεύεται τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Πάνος Καμμένος.  Πάνω σε αυτή την γραμμή αναμένεται να κινηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του καλώντας τον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές πριν από την κύρωση της συμφωνίας προκειμένου να μην υπάρξουν τετελεσμένα. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα βάλει στο κάδρο και τον Πάνο Καμμένο τον οποίο χαρακτήρισε στην συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 «δήθεν Μακεδονομάχο» καθώς με την στάση του έδωσε ουσιαστικά τον στυλό στον Αλέξη Τσίπρα για να υπογράψει τη Συμφωνία στις Πρέσπες. Παράλληλα θα καλέσει τους βουλευτές ετοιμάζονται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση να έστω την ύστατη στιγμή αναλογιστούν τις συνέπειες αυτής της επιλογής τους. 

Στην αντεπίθεση το ΚΙΝΑΛ μετά τα νέα ανοίγματα Τσίπρα 

Το νέο άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα σε εκδήλωση που διοργάνωσαν στελέχη της κεντροαριστεράς αναμένεται να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την Φώφη Γεννηματά που θα κατηγορήσει τον πρωθυπουργό ότι εμπαίζει τους πολίτες, καθώς οι βουλευτές που τον στηρίζουν δεν έχουν καμία σχέση με το προοδευτικό μέτωπο. Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ θα επιτεθεί προσωπικά στον Πρωθυπουργό υποστηρίζοντας πως η συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ δεν είχε κανένα προοδευτικό πρόσημο, ενώ αναμένεται να ασκήσει κριτική και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την συντηρητική πολιτική που θέλει να ακολουθήσει.

Ο Δανέλλης θα αλλάξει την ροή του Ποταμιού στο Σκοπιανό;  

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη μετά την απόφαση του Σπύρου Δανέλλη να στηρίξει την κυβέρνηση και αν αυτή η κίνηση επηρεάσει την στάση του Ποταμιού απέναντι στην συμφωνία όπως άφησε να εννοηθεί ο Γιώργος Μαυρωτάς. Βουλευτές του κόμματος εισηγούνται στον Σταύρο Θεοδωράκη να θέσει εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας τον Σταύρο Δανέλλη και να καταψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών. 

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση