Ρήγμα στα αυτοδιοικητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τα αποθεματικά

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015 08:26 Ρήγμα στα αυτοδιοικητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τα αποθεματικά
Υπερψήφισαν την απόφαση της ΕΝΠΕ, έριξαν λευκό στην ΚΕΔΕ. Ηχηρές απουσίες της Ρένας Δούρου – στο εξωτερικό – και του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτου.
 
Σημαντικό ρήγμα στα αυτοδιοικητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώθηκε κατά την διάρκεια των ψηφοφοριών στην ΚΕΔΕ και στην ΕΝΠΕ.
 
Λευκό στην ΚΕΔΕ, «ναι» στην ΕΝΠΕ
 
Στις προτάσεις να μην αποδοθούν τα αποθεματικά των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος που υπερψηφίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία στα όργανα των αυτοδιοικητικών, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕΔΕ ψήφισαν λευκό και στην ΕΝΠΕ ψήφισαν θετικά. Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, αν. Υπουργός Οικονομικών έκανε έκκληση να συμφωνήσουν οι ΟΤΑ στην ρύθμιση που προβλέπει η ΠΝΠ για την άμεση κάλυψη των αναγκών του κράτους.
 
Κριτική και απουσίες
 
Στην ΚΕΔΕ ο δήμαρχος Αιγάλεω και στέλεχος του τομέα αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Μπίρμπας ψήφισε λευκό μαζί μα άλλους δύο αυτοδιοικητικούς που έχουν εκλεγεί με ψηφοδέλτια που υποστήριξε το κυβερνών κόμμα. Μάλιστα καυτηρίασε την στάση της κυβέρνησης και την απουσία διαλόγου με τους ΟΤΑ πριν από την υπογραφή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Αντίστοιχα στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος απουσίαζαν η περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου – βρίσκεται στο εξωτερικό – αλλά και ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος. Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στην διαδικασία με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη Αττικής Σπ. Τζόκα ψήφισαν υπερ της πρότασης να μην κατατεθούν τα αποθεματικά των περιφερειών στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αλλά και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης που έχει ανοιχτή γραμμή με τους ΑΝΕΛ και τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια, συμφώνησε με την άποψη των υπόλοιπων αυτοδιοικητικών να ακολουθήσουν σκληρή στάση απέναντι στην κυβέρνηση.
 
Φόβοι για απομόνωση
 
Σύμφωνα με πληροφορίες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση αποφάσισαν να στηρίξουν τις επιλογές της πλειοψηφίας των αυτοδιοικητικών στελεχών με στόχο να μην απομονωθούν από τις διαδικασίες των συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης. Η παρουσία των αυτοδιοικητικών στελεχών που έχουν εκλεγεί με την σημαία του ΣΥΡΙΖΑ είναι περιορισμένη (σε 20 από τους 235 δήμους έχουν εκλεγεί διοικήσεις με την στήριξη του κυβερνώντος κόμματος ενώ έχει κερδίσει 2 από τις 13 περιφέρειες). Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από την μία πλευρά επέλεξαν να τοποθετηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην απομονωθούν από τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς εκφράζοντας διαφοροποιήσεις στα συλλογικά όργανα αλλά και προτάσσοντας την «αυτοδιοικητική» ταυτότητα από την κομματική. Σε παρασκηνιακές συζητήσεις εξηγούσαν ότι δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν από την διαμόρφωση κινημάτων όπως αυτό που μορφοποιείται στην τοπική αυτοδιοίκηση με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση παρουσίασε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αλλά σε καμία συνεδρίαση των συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης δεν καταγράφηκε άποψη υπέρ της κυβερνητικής πρότασης.
 
Αμηχανία στην κυβέρνηση
 
Η διαφοροποίηση των αυτοδιοικητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί επιπλοκές στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής η οποία εμφανίζεται χωρίς ερείσματα στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης σε μία κρίσιμη περίοδο λήψης σημαντικών αποφάσεων. Από την άλλη πλευρά στο κυβερνητικό στρατόπεδο υποστηρίζουν ότι οι συγκεκριμένες διαφοροποιήσεις αποτελούν τμήμα της φυσιογνωμίας και της πολυτασικότητας του κόμματος. Πάντως ακόμα και στο ενδεχόμενο που κάποιοι δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήσουν να αποστείλουν τα αποθεματικά τους στην ΤτΕ παρά τις αποφάσεις της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ θα πρέπει να περάσουν την...βάσανο των δημοτικών και των περιφερειακών συμβουλίων όπου αναμένεται να δεχτούν έντονη κριτική από την αντιπολίτευση και από ομάδες πολιτών καθώς και τους εργαζόμενους.  
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση