Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαρόμετρο για τα ελληνικά ομόλογα οι πολιτικές εξελίξεις

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019 17:56 Βαρόμετρο για τα ελληνικά ομόλογα οι πολιτικές εξελίξεις

Η έξοδος στις αγορές το ταχύτερο δυνατό, αποτελεί διακαή πόθο της κυβέρνησης.

Μια ή και περισσότερες αναβαθμίσεις των ελληνικών ομολόγων «ψάχνει» η ελληνική κυβέρνηση στο χρονικό διάστημα από την Παρασκευή μέχρι και την 1η Μαρτίου. Σε αυτές τις έξι εβδομάδες, και οι τρεις ξένοι οίκοι αξιολόγησης –Standard and Poors, Fitch και Moody’s θα βγάλουν τις καινούργιες τους αξιολογήσεις για την ελληνική οικονομία και η κυβέρνηση θα ήθελε έναν… καλύτερο βαθμό προκειμένου να κάνει με μεγαλύτερη ασφάλεια το πρώτο βήμα εξόδου στις αγορές για το 2019.

Η πρώτη έκθεση θα δημοσιευτεί την Παρασκευή και θα φέρει την υπογραφή της S&P. Αμέσως μετά θα παραλάβει τη σκυτάλη η Fitch στις 8 Φεβρουαρίου ενώ τελευταία θα δημοσιευτεί η έκθεση της  Moodys την 1η Μαρτίου. Και οι τρεις οίκοι διατηρούν τη βαθμολογία των ελληνικών ομολόγων σε μη επενδυτική βαθμίδα και για να αλλάξει αυτό θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 ή και τέσσερις αναβαθμίσεις ανά οίκο. Η κυβέρνηση δεν ψάχνει βέβαια κάτι τέτοιο τουλάχιστον όχι άμεσα. Αναζητά μια αναβάθμιση η οποία θα βελτιώσει το κλίμα και θα διαλύσει σε έναν βαθμό τις αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να συνεχιστεί η πορεία ανάκαμψης αλλά και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Η έξοδος στις αγορές το ταχύτερο δυνατό, αποτελεί διακαή πόθο της κυβέρνησης. Δημοσίως, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επιμένει στη γραμμή «έχουμε το μαξιλάρι και θα βγούμε στις αγορές όπως αυτό αποδειχθεί συμφέρον». Ωστόσο, μια άμεση έξοδος εκτιμάται ότι θα στείλει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές με την έννοια ότι θα γίνει ένα ακόμη βήμα επιστροφής στην κανονικότητα.

Προς το παρόν, τα spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου δεν είναι τέτοιο που να επιτρέπει μια άμεση έξοδο καθώς παραμένει καθηλωμένο στο επίπεδο του 4,3%. Η κυβέρνηση, θα αναζητήσει «διέξοδο» στην έκδοση ενός ομολόγου μικρότερης διάρκειας: 3 ή πέντε ετών. Το επιτόκιο για μια τέτοια έκδοση μπορεί να περιοριστεί κάτω από το 3,5% ενώ σε ότι αφορά στο ποσό της άντλησης αυτό προγραμματίζεται να διαμορφωθεί κοντά στα 2-2,5 δις. ευρώ. Μια επιτυχημένη έκδοση θα θεωρηθεί ως θετικό γεγονός δεδομένου ότι το ζητούμενο να ξεκινήσει να υπάρχει μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα επί των ελληνικών τίτλων παραμένει.

Το θέμα είναι αν οι τρεις οίκοι θα δώσουν χείρα βοηθείας με μια αναβάθμιση τη στιγμή μάλιστα που οι τρεις εκθέσεις θα έρθουν στη δημοσιότητα εν μέσω πολιτικών εξελίξεων αλλά και συζητήσεων για την ολοκλήρωση της 1ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης η οποία και θα πρέπει να οδηγήσει στην εκταμίευση των 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που έχουν αποκομίσει Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και εθνικές κεντρικές τράπεζες. 

thetoc.gr