Πήρε τα 151 "Ναι" η κυβέρνηση: Άγρια κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019 09:00 Πήρε τα 151 "Ναι" η κυβέρνηση: Άγρια κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή η πρόταση εμπιστοσύνης της κυβέρνησης με 151 θετικές ψήφους, όπως αναμενόταν.

Ειδικότερα, 148 βουλευτές ψήφισαν κατά, 151 υπέρ, ενώ υπήρξε και μία απουσία, εκείνη του του βουλευτή της ΝΔ Γ. Κασσαπίδη, ο οποίος γνωστοποίησε ότι εάν ήταν παρών θα ψήφιζε κατά. 

Εκτός από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ ψήφισαν η υπουργός Έλενα Κουντουρά, ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις, η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα και ο Σπύρος Δανέλλης.

Η σκληρή κόντρα στη Βουλή

Νωρίτερα, η πολιτική κόντρα κορυφής -για δεύτερη συνεχή ημέρα- στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, ήταν σκληρή. Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα "ξίφη" τους σε πολύ υψηλούς τόνους, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλά για κυβέρνηση "κουρελού" και κυβέρνηση de facto μειοψηφίας και τον Αλέξη Τσίπρα να κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι στοχοποιεί τους βουλευτές που θα υπερψηφίσουν την κυβέρνηση και τους υβρίζει.

Τσίπρας: Πολιτική σύγχυση του κ. Μητσοτάκη

"Παρακολούθησα με έκπληξη τον κ. Μητσοτάκη. Εχει υιοθετήσει ένα στιλ θεατρικό, υψηλών τόνων. Αναρωτιέμαι εάν κάποιοι επικοινωνιολόγοι του έχουν πει ότι μιλώντας δυνατά αλλά χωρίς επιχειρήματα μπορεί να πείσει. Υβρίζει, στοχοποιεί είναι μια εικόνα...Είστε πολύ νευρικός σήμερα" είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας. 

"Προκάλεσα αυτή τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης με πλήρη αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στη Βουλή, τον λαό και τη δημοκρατία. Όλοι σας γνωρίζετε ότι είχε κάθε δυνατότητα να μην το πράξω. Γνωρίζετε ότι είχα την πολιτική επιλογή να κρυφτώ πίσω από την διαρκή πρόκληση να απευθύνομαι προς την αντιπολίτευση προκαλώντας την να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Που ήταν δεδομένο ότι δεν θα την κερδίζατε. Πήρα όμως το ρίσκο, έχοντας την πολιτική τόλμη να ζητήσω καθαρές λύσεις" τόνισε και πρόσθεσε: 

"Εγώ δεν κάνω αυτό που κάνουν 13 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που είναι κυβερνήσεις μειοψηφίας, εγώ ζητώ την απόλυτη πλειοψηφία σήμερα. Εσείς τον Ιούλιο του 2015 όταν εφυγαν τότε 25 βουλευτές και ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε με 124 και δεν υπήρχε απόλυτη πλειοψηφία με τους ΑΝΕΛ, μας λέγατε τότε συνεχίστε, και τώρα οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις ερμηνεύουν τον Κανονισμό όπως τους βολεύει". 

"Στις κρίσιμες ώρες οφείλουμε όλοι να παίρνουμε θέση. Ήρθατε εδώ να μας κάνετε μαθήματα πολιτικής ηθικής. Πολύ πάει. Όχι μόνο γιατί εντάξατε στην ΚΟ σας 4 βουλευτές, αλλά γιατί αισθάνομαι ότι απωθείτε την ιστορία του κόμματός σας. Μας λέτε ότι οι βουλευτές σας εξελέγησαν στην αντιπολίτευση. Ο πατέρας σας κυβέρνηση χρόνια με έναν βουλευτή που προερχόταν από άλλο κόμμα, τον κ. Κατσίκη. Εγώ ξεκαθάρισα τη θέση μου. Ζήτησα από τη Βουλή να επαναεπιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση για να ολοκληρώσει τη θητεία της" σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

"Το βασικό πρόβλημα της ΝΔ είναι ότι εχει δυσκολία να προσαρμοστεί στις αλλαγές όταν αυτές συντελούνται. Όταν υιοθετεί ένα αφήγημα, το υιοθετεί ανεξάρτητα από το εάν αλλάζουν οι συνθήκες. Αντί για σχέδιο και επιχειρήματα ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε να αναγιγνώσκει λιβελογραφήματα και να ρίξει σε πρωτόγνωρα βάθη τον κοινοβουλευτικό διάλογο, με στοχοποίηση βουλευτών, με απειλές και χαρακτηρισμούς, με ύβρεις και συνθήματα, ακόμη και για πρόσωπα που τιμούν χρόνια τη ζωή του τόπου μας όπως ο κ. Αποστολάκης. Αρνούμαι να πιστέψω ότι αυτό είναι το επίπεδο του κ. Μητσοτάκη. Θέλω να πιστέψω ότι είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής σύγχυσης" ανέφερε ο κ Τσίπρας, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας τόνισε: 

"Και σήμερα ο κ Μητσοτάκης δεν είπε μια κουβέντα για να καταδικάσει το στέλεχος της ΝΔ, τον κ. Αβραμάκο, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα έστελνε μηνύματα σε οπαδούς της ΝΔ με τα τηλέφωνα των βουλευτών που προτίθενται να στηρίξουν την κυβέρνηση. Διχαστικός ο δρόμος που επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης. Περίμενα να πει αυτό που είπε ο κ. Κακλαμάνης. Ότι ποτέ δεν πρέπει να έχουμε τέτοιες αθλιότητες εναντίον βουλευτών. Εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει τη στρατηγική της έντασης και της πόλωσης που οδηγεί στον διχασμό. Η ΝΔ έχει κάνει την επιλογή να μετατοπιστεί στον ακραίο δεξιό χώρο. Φαίνετε ότι ζηλεύετε και τις πρακτικές εκτός από τις απόψεις της ακροδεξιάς". 

"Το βασικό σας επιχείρημα είναι ότι είναι σκηνοθετημένη η αποχώρηση και κάναμε συναλλαγή. Γιατί τότε εγώ να θέσω στη διακινδύνευση τη δυνατότητα να κυβερνώ; Γιατί ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης; Γιατί δεν περίμενα αν θα κάνατε εσείς πρόταση δυσπιστίας; Κύριε Μητσοτάκη, αδυνατείτε να προσαρμοστείτε στην πραγματικότητα. Το ίδιο κάνατε όταν βγήκαμε από τα μνημόνια. Αυτή η κυβέρνηση ψήφισε αρκετά ν/σ με δικές σας ψήφους, χωρίς ψήφους των ΑΝΕΛ. Τότε δεν υπήρχε θέμα δεδηλωμένης;" " ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: 

"Η μετατόπιση της ΝΔ προς τα δεξιά αφήνει ένα τεράστιο κενό στο κέντρο. Και η στοίχιση της κ. Γεννηματά με μια ΝΔ που έχει μετατοπιστεί στα άκρα αφήνει κενό και στην Κεντροαριστερά. Και οι βουλευτές είναι αντιμέτωποι με διλήμματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το δίλημμα είναι ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαμορφώνουν έναν νέο διπολισμό. Από τη μια ο προοδευτικός πόλος και από την άλλη το κόμμα του κ. Σαμαρά, του κ. Βορίδη και του κ. Γεωργιάδη. Το βασικό ζήτημα είναι πώς θα τοποθετούμε σε αυτό το δίλημμα Το ερώτημα λοιπόν είναι εάν η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει ως το τέλος της τετραετίας ή όχι".

"Στη συμφωνία των Πρεσπών, γιατί κ. Μητσοτάκη οδηγείτε σε διχασμό τη χώρα. Εγώ έχω επιχειρήματα, εσείς έχετε φωνές, σε προκαλώ σε αναμέτρηση και εδώ στη Βουλή και την τηλεόραση, όπου θέλετε, όποτε θέλετε. Θα συζητάμε όσο θέλετε. Εμείς έχουμε μόνο μια δύναμη, τα επιχειρήματά μας. Εσείς έχετε τη δύναμη του λαϊκισμού και του ψεύδους" σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας γνωστοποίησε μάλιστα ότι μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στη Βουλή τους, τα Σκόπια έστειλαν το κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης. Σε αυτήν, όπως είπε, υπάρχει και μια διευκρινιστική δήλωση. "Διευκρινίζουν, πρώτον ότι ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ή προδικάζει το θέμα της εθνότητας των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας. Και το δεύτερο που διευκρινίζουν είναι ότι η επίσημη γλώσσα τους ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Κύριε Μητσοτάκη θα πρέπει να βρείτε άλλα επιχειρήματα" ανέφερε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε: "Θέλουμε την Ελλάδα της προόδου και όχι της συντήρησης. Θα έχουμε ψήφο εμπιστοσύνης και θα συνεχίσουμε". 

Μητσοτάκης: Είστε de facto κυβέρνηση μειοψηφίας

Σκληρή επίθεση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, των ΑΝΕΛ αλλά και των 6 βουλευτών που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Αναφερόμενος στους ΑΝΕΛ, ο κ. Μητσοτάκης έκανε μάλιστα για κόμμα ακορντεόν. "Βουλευτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς να διαγράφονται, προκειμένου να διατηρήσει την ΚΟ του ο κ. Καμμένος. Υπουργοί που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ παραμένουν από τη θέση τους. Διερωτώμαι αν η κ. Παπακώστα, η κ. Κουντουρά και ο κ. Κόκκαλης, θα σας έδιναν ψήφο εμπιστούνης αν τους απομακρύνατε από την κυβέρνηση" είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: "Τέσσερις από τους βουλευτές που θα σας δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης δεν μπήκαν καν στον κόπο να ανέβουν στο βήμα για να δικαιολογήσουν την ψήφο τους. Δύο είναι στην Κίνα και δύο κάνουν τους κινέζους. Ποτέ το πολίτευμά μας δεν είχε υποστεί τέτοιο ευτελισμό. Γυρολόγοι πολιτικοί παζαρεύουν νέα στέγη, ξεχνόντας τι έλεγαν χτες και για τα οποία τους εξέλεξαν. Η βραδιά της ψήφου σε μια κυβέρνηση-κουρελού. Σας προειδοποιώ να ξεχάσετε τη διαδικασία εξπρές για τη Συμφωνία των Πρεσπών". 

"Μη διανοηθείτε να προχωρήσετε σε αλλαγές στη σύνθεση των Επιτροπών της Βουλής που να παραποιούν τις πραγματικές δυνάμεις των ΚΟ. Ακόμη και εάν εξασφαλίσετε σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης η ΚΟ σας θα αριθμεί 145 βουλευτές. Θα είστε de facto μια κυβέρνηση μειοψηφίας και αυτό θα αντανακλάται στις επιτροπές της Βουλής", πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. Απεθυνόμενος δε προς τον πρωθυπουργό σημείωσε: "Κύριε Τσίπρα δεν βρήκατε εσείς τη χώρα βυθισμένη και τη σώσατε, αλλά σωσμένη και τη βυθίσατε. Η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια και μετά ήρθατε εσείς. 100 δισ., τρίτο μνημόνιο και ένα άτυπο τέταρτο μνημόνιο. Κάνατε τους φτωχούς φτωχότερους και βάλατε 29 νέους φόρους". 

"Ο κ. Πολάκης είναι καθρέφτης της δικής σας συμπεριφοράς και του δικού σας ήθος. Πολάκης ίσον Τσίπρας" ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας και τόνισε ότι  όλοι βλέπουν πως παρά το διαζύγιο Τσίπρας και Καμμένος πάνε μαζί. "Η εξίσωση της πολιτικής με αλισβερίσι ενοχλεί βαθιά πολίτες. Πολλά κόμματα έχουν δεχθεί τη συνεργασία βουλευτών. Όλοι όμως είχαν διαγραφεί ή ανεξαρτητοποιηθεί τουλάχιστον ένα χρόνο πριν. Και πήγαν όλοι από κόμμα της αντιπολίτευσης σε κόμμα της αντιπολίτευσης. Δεν πήγαν στην κυβέρνηση για να πάρουν υπουργείο" είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. 

"Αν είχατε συναίσθηση των ευθυνών σας κ. Τσίπρα δεν θα είχατε κάνει αυτούς τους χειρισμούς στο εθνικό θέμα. Κάνατε την εξωτερική πολιτική εργαλείο υπονόμευσης της εθνικής ενότητας. Θυμάμαι και την πρόβλεψη του ΠτΒ ότι το Σκοπιανό θα αναδιατάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς. Αυτό δεν λέγεται πατριωτισμός αλλά τυχοδιωκτισμός" ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Και πρόσθεσε: 

"Είχατε το θράσος να μας πείτε ότι τρομοκρατούμε βουλευτές για να μην υποστηρίξουν την πρόταση εμπιστοσύνης. Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να πει τη γνώμη του στον βουλευτή του. Αυτό που δεν επιτρέπεται είναι απειλές, χυδαιότητες και βιαιοπραγίες. Η ΝΔ είναι απέναντι σε κάθε μορφή βίας. Αλλά ποιος ακριβώς εδώ μας ζητά τα ρέστα; Εσείς που στήνατε κρεμάλες στο Σύνταγμα, εσείς που μιλούσατε για πουλημένους γερμανοτζολιάδες; Και θα μας εγκαλέσετε εσείς ότι δήθεν τρομοκρατούμε βουλευτές... Ήσασταν κ. Τσίπρα ο πνευματικός πατέρας της ιδέας ότι υπάρχει καλή και κακή βία. Έχετε τεράστια προσωπική ευθύνη για το τοξικό κλίμα που έζησε η χώρα."

"Προσπαθήσατε να διαστρέψετε όσα είπα χτες για την υπουργοποίηση του κ. Αποστολάκη. Η κριτική μου δεν αφορούσε τόσο τον ναύαρχο. Ο κ. Αποστολάκης έκανε λάθος. Αλλά η κριτική μου αφορά εσάς κ. Τσίπρα. Δεν μπορεί κ. Τσίπρα Α/ΓΕΕΘΑ να γίνεται υπουργός, όπως δεν μπορεί σε ένα βράδυ η πρόεδρος του Α. Πάγου να γίνεται σύμβουλός σας και μετά πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής" τόνισε. 

"Όλοι ξέρουμε το πραγματικό διακύβευμα. Όποιος ψηφίσει ναι εγκρίνει το ναυάγιο. Τα ψέματα που βαφτίστηκαν αυταπάτες. Όποιος ψηφίσει ναι ανοίγει το δρόμο στη δήθεν μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα στους γείτονες, γίνεται δεκανίκι ενός ανάπηρου συστήματος εξουσίας, να συνεχίσει να ξεγελά και να ποτίσει και άλλο την κοινή γνώμη με προπαγάνδα και δηλητήριο. Η χώρα απαιτεί σταθερότητα και αυτό δεν μπορεί να γίνει με μια κυβέρνηση κουρελού. Εκλογές είναι η μόνη λύση για να πάει μπροστά η χώρα. Εκλογές για να αναπνεύσει ο τόπος, για να πάρουν οι Έλληνες την τύχη τους στα χέρια τους. Επιτέλους φύγετε. Η βούληση του λαού δεν είναι μια οριακή πλειοψηφία περιορισμένης ευθύνης και περιορισμενου χρόνου" κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Γεννηματά: Είστε πιο παλιό και από το παλιό 

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά χαρακτηρίζοντας τον «βαρίδι της Αριστεράς»

Συγκεκριμένα είπε «γίνατε το βαρίδι της Αριστεράς, όλο αυτό το σκηνικό μου θυμίζει το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι. Είστε πιο παλιό από το παλιό. Από δήθεν εκφραστής της ελπίδας αποδείχθηκε ότι εσείς ο ίδιος είστε πιο παλιός από το παλιό».

Στη συνέχεια η Φώφη Γεννηματά σχολίασε ότι γράφει με το δεξί, και πως εκείνος είναι ο χαμένος. «Δεν υπάρχει κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τις αμαρτίες σας. Κάθε μέρα με εσάς πρωθυπουργό χάνονται ευκαιρίες για τη χώρα και για κάθε νέο. Πάρτε το απόφαση. Τελειώσατε. Φύγετε τώρα. Αυτό μπορείτε να προσφέρετε»

«Αποδείχτηκε ότι θέλατε να κατακτήσετε με κάθε μέσο την εξουσία και χρησιμοποιήσατε τα παρακρατικά ερείσματα της βαθιάς Δεξιάς, τα οποία σας ανταποδίδουν τώρα τη συνεργασία με τη στήριξή τους» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είχε πει ο κ. Καμμένος ότι θα σας μάθει να γράφετε με το δεξί, εσείς το παρακάνετε, υπογράφετε κιόλας». Παράλληλα καταδίκασε τις επιθέσεις  σε βουλευτές τονίζοντας πως «θα είμαστε απέναντι σε όποιον προσπαθεί να περιορίσει τον πολιτικό λόγο». 

Κουτσούμπας: Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση 

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε την αντιμετώπιση των θέσεων του ΚΚΕ εκ μέρους κάποιων βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας με "φανερή αμηχανία, επιφανειακά σχόλια και μπόλικη προσπάθεια συσκότισης των γεγονότων και των επιχειρημάτων".

"Δε συζητάμε βέβαια για τα γνωστά και μη εξαιρετέα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ στο διαδίκτυο που γράφουν καθ' υπόδειξη του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου. Αναπαράγοντας μάλιστα, χιλιοειπωμένα αντιδραστικά και αντικομμουνιστικά επιχειρήματα σαν αυτά που είπε μέχρι πριν από λίγο και ο συνεταίρος του στην κυβέρνηση. Φαίνεται ότι οι συμμαχίες που φτιάχνετε εκτός από τους ΑΝΕΛ, με σεσημασμένους αντικομουνιστές συγγραφείς πιάνουν τόπο κ. Τσίπρα" πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση μετατρέπει την Ελλάδα σε μια αλυσίδα αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων και ότι το ΝΑΤΟ ήταν, είναι και θα είναι αντιδραστική μηχανή επεμβάσεων, πολέμων και αποσταθεροποίησης συνόρων.

"Καταψηφίζουμε τη συμφωνία των Πρεσπών και συνολικά την προσπάθεια της κυβέρνησης να αλυσοδέσει τους λαούς των Δυτικών Βαλκανίων στη φυλακή του ΝΑΤΟ, στην πολιτική του «διαίρει και βασίλευε», με αξιοποίηση του επικίνδυνου αλυτρωτισμού και του αντιδραστικού εθνικισμού. Πρόκειται για μια κατάπτυστη συμφωνία, την οποία θα πληρώσουν ακριβά οι λαοί των Βαλκανίων, με πρώτο από όλους τον ελληνικό λαό" τόνισε.

Ο Δ. Κουτσούμπας πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβέρνηση "που δεν τολμά να προχωρήσει ούτε καν σε στοιχειώδεις υπερώριμους αστικούς εκσυγχρονισμούς, όπως η απλή και ανόθευτη απλή αναλογική, ο ουσιαστικός, απαραίτητος σήμερα πλήρης διαχωρισμός κράτους - Εκκλησίας, η πλήρης κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, έτσι ώστε αυτοί να αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους άλλους πολίτες, η κατάργηση του προνομίου η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία της Βουλής να αποφασίζει για την ποινική δίωξη των υπουργών".

Καμμένος: Να γίνει δημοψήφισμα

Κάλεσμα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, προκειμένου να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών, απηύθυνε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος από τη βήμα της Βουλής.«Αυτή η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης έχει να κάνει με ένα δίλημμα το οποίο λανθασμένα έφερε ο Πρωθυπουργός, έχει να κάνει με το αν συμφωνούμε ή όχι με την συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας, τόνισε ότι πάγια θέση δική του και των ΑΝΕΛ είναι ότι το ελληνικό κράτος δεν πρόκειται να συμφωνήσει ποτέ σε ονομασία για τη γειτονική χώρα που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία», ενώ αποκάλυψε ότι στη συμφωνία του με τον Πρωθυπουργό ήταν ξεκάθαρο ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα συμφωνήσουν σε λύση που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Επεσήμανε, δε, ότι η διαβεβαίωση που είχαν οι ΑΝΕΛ τον Ιούνιο, ήταν ότι το θέμα θα έρθει προς συζήτηση μετά τις εκλογές.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έκανε λόγο για αλλαγή στάσης του κ. Τσίπρα τον Νοέμβριο, όταν «με διαβεβαίωσε πως η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή μετά τον Μάρτιο». «Έχουμε δύο φορές αλλαγή στάσης του κυβερνητικού εταίρο», συμπλήρωσε. Ο κ. Καμμένος είπε ότι θα κάνει τα πάντα για να μην περάσει η συμφωνία, ενώ κατηγόρησε  τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αντί να προχωρήσει στην κύρωση της συμφωνίας κατόπιν δημοψηφίσματος, «προχωρά στον εγκλωβισμό της ψήφου εμπιστοσύνης».

Δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τις "Πρέσπες" ο Θεοδωράκης

Απαντήσεις από τους βουλευτές που θα δώσουν σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, για τι πρόκειται να πράξουν απέναντι στα τρέχοντα κεφαλαιώδη πολιτικά θέματα, ζήτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης.  Εξήγησε ότι μια ψήφος εμπιστοσύνης επιβραβεύει τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα της κυβέρνησης και δίνει λευκή επιταγή για όσα έρθουν.

Στο σημείο αυτό προκάλεσε τους βουλευτές του Καμμένου που στηρίζουν την κυβέρνηση αν συμφωνούν με την συνταγματική αναθεώρηση για την διάκριση Εκκλησίας-Κράτους, αλλά και τον Σπύρο Δανέλλη αν τον βρίσκει σύμφωνο ο αφορισμός του ΣΥΡΙΖΑ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη Συμφωνία των Πρεσπών δεν θέλησε να ανοίξει περισσότερο τα χαρτιά του για το τι πρόκειται να κάνει. Εξέφρασε ωστόσο την άποψη ότι ψήφος εμπιστοσύνης σημαίνει και ψήφος για τα Σκόπια, ενώ αντίθετα υπερψήφιση της Συμφωνίας δεν προυποθέτει την στήριξη της κυβέρνησης.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέφερε την πρόταση του για δέσμευση όλων των πολιτικών αρχηγών ότι δεν θα γίνονται αποδεκτές οι μετακινήσεις βουλευτών κατά την διάρκεια της θητείας τους. «Περιμένω την απάντηση της Γεννηματά που έχει πάρει τρείς βουλευτές, του κυρίου Μητσοτάκη που έχει πάρει τέσσερις βουλευτές και τον κύριο Τσίπρα που έχει πάρει βουλευτές ακόμα και με υποσχετική από τον Πάνο Καμμένο» είπε.

Καυτηρίασε τέλος τις απειλές που δέχονται το τελευταίο διάστημα βουλευτές από εθνικιστές κουκουλοφόρους υπενθυμίζοντας όμως ότι παλιότερα υπήρχαν αφίσες με το πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά του Ευάγγελου Βενιζέλου που είχαν επικηρύξει αντιμνημονιακοί κουκουλοφόροι.

Καταλήγοντας ζήτησε εθνικές εκλογές ώστε ο λαός να καταψηφίσει την αποτυχημένη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Λεβέντης: «Αυτή η συμφωνία και να κυρωθεί θα ακυρωθεί»

«Αυτή η συμφωνία και να κυρωθεί θα ακυρωθεί» δήλωσε μιλώντας στο βήμα της βουλής ο Βασίλης Λεβέντης αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών και ζήτησε από τους Μακεδόνες να κάνουν υπομονή

Ο κ. Λεβέντης χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο «το να απειλείται ένας βουλευτής» ωστόσο όπως είπε «τι μπορεί να κάνει η πλειοψηφία, τι μπορεί να κάνει ο πολίτης όταν βλέπει ότι η Βουλή προσπαθεί να κυρώσει μία συμφωνία για την οποία το 70% του λαού είναι αντίθετο».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων απευθυνόμενος στην κυβέρνηση δήλωσε:« Πιστεύετε ότι θα είστε νικητές εάν περάσετε τη συμφωνία; Νικητές θα ήσασταν αν κατεβαίνατε στο λαό και τους πείθατε. Το αν επιβάλλετε με το ζόρι στο λαό την άποψή σας δεν είναι δημοκρατία».

Επίσης κατηγόρησε και πάλι την κυβέρνηση ότι δεν έκανε ούτε καν συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ενώ, όπως είπε, «οι σκοπιανοί έκαναν και δημοψήφισμα».

Επίσης μιλώντας για την Ένωση Κεντρώων, ο κ. Λεβέντης είπε ότι είναι το μόνο κόμμα που πίστευε και πιστεύει στις μεταρρυθμίσει αντίθετα με τον ΣΥΡΙΖΑ που έβριζε την Ευρώπη και τον Αντώνη Σαμαρά που διοργάνωνε Ζάππεια ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν μιλά μόνο για την εθνότητα και τη γλώσσα και όχι για το όνομα της Μακεδονίας. Από τα πυρά του κ. Λεβέντη δεν ξέφυγε και ο Πάνος Καμμένος για τον οποίο είπε ότι είναι συνεταίρος στη μειοδοσία.

Ο κ. Λεβέντης σχολίασε ,ακόμα και την τοποθέτηση Αποστολάκη στη θέση του υπουργού Άμυνας λέγοντας ότι «δεν είναι σωστό ο δικαστής και ο ένστολος να παίρνει σύνταξη και την ίδια μέρα να αναλαμβάνει κυβερνητικό πόστο».

«Μέσα μας ο ναύαρχος Αποστολάκης ήταν έμβλημα του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων τώρα που τον βλέπουμε στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ τι να πούμε;» αναρωτήθηκε ο κ. Λεβέντης.

Επιπλέον, ο κ. Λεβέντης στην ομιλία του στη βουλή κατά τα διάρκεια της συζήτησης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κατηγόρησε και τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ ότι οδηγούν τη χώρα στο δικομματισμό και τελειώνοντας αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε:« Κανείς δεν είναι ιδιοκτήτης της Βουλής. Ο Ελληνικός λαός είναι ιδιοκτήτης και πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε αντάξιοι του λαού».

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση