«Πόλεμος» Gazprom - ΕΕ μία μέρα μετά την επίσκεψη Μίλερ στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015 14:36 «Πόλεμος» Gazprom - ΕΕ μία μέρα μετά την επίσκεψη Μίλερ στην Ελλάδα
Αβάσιμες χαρακτηρίζει η Gazprom τις αιτιάσεις της Κομισιόν, η οποία κατηγορεί τη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου ότι παραβιάζει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε κοινοποίηση αιτιάσεων στην Gazprom, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες από τις επιχειρηματικές πρακτικές της στις αγορές αερίου της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης συνιστούν κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ.

Με βάση την έρευνά της, η προκαταρκτική ανακοίνωση είναι ότι η Gazprom παραβιάζει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της ΕΕ, ακολουθώντας συνολική στρατηγική διαχωρισμού των αγορών φυσικού αερίου της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Άμεση ήταν η απάντηση της Gazprom, η οποία αναφέρει ότι «τηρεί αυστηρά όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και της εθνικής νομοθεσίας στις χώρες όπου ο Όμιλος δραστηριοποιείται» και «αναμένει ότι η επίλυση αυτής της κατάστασης -στο πλαίσιο της συμφωνίας- προηγουμένως θα επιτευχθεί μεταξύ της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξεύρεση αποδεκτής λύσης στην αντιμονοπωλιακή έρευνα σε διακυβερνητικό επίπεδο».

Η ανακοίνωση της ΕΕ για αντιμονοπωλιακές πρακτικές έρχεται μία ημέρα μετά την επίσκεψη του επικεφαλής της εταιρείας Αλεξέι Μίλερ στην Ελλάδα, ο οποίος είχε συναντήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Ενέργειας για την κατασκευή του ελληνικού αγωγού, που θα προμηθεύει η η ρωσική εταιρεία με φυσικό αέριο.

Αν και η έρευνα είναι σε εξέλιξη καιρό τώρα, μπορεί η  χρονική στιγμή της δημοσίευσης να μην είναι τόσο τυχαία.
 
Η απάντηση της Gazprom
 
Στις 22 Απριλίου 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα της ένα δελτίο τύπου σύμφωνα με το οποίο πληροφορεί ότι είχε εγκρίνει  Κείμενο Ενστάσεων, στο πλαίσιο της εν εξελίξει έρευνας  για αντιμονοπωλιακές δραστηριότητες της Gazprom, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Η Gazprom θεωρεί ότι οι αιτιάσεις που προέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αβάσιμες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση των αιτιάσεων είναι μόνο ένα από τα στάδια στο πλαίσιο της αντιμονοπωλιακής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν ισοδυναμεί με κατηγορία ότι η Gazprom είναι ένοχη για παραβίαση οποιασδήποτε διάταξης του δικαίου της ΕΕ.

Η Gazprom τηρεί αυστηρά όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και της εθνικής νομοθεσίας στις χώρες όπου ο Όμιλος δραστηριοποιείται. Οι επιχειρηματικές πρακτικές του Ομίλου Gazprom στην αγορά της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της τιμολόγησης του φυσικού αερίου, είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τα πρότυπα που τηρούνται από άλλους παραγωγούς και εξαγωγείς φυσικού αερίου.

Αναμένουμε ότι στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της εν εξελίξει αντιμονοπωλιακής έρευνας της εταιρείας μας, τα έννομα συμφέροντα που απορρέουν τόσο από τη νομοθεσία της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, να ληφθούν υπόψη. Αναμένουμε, επίσης, ότι θα πρέπει να σημειωθεί δεόντως ότι η  Gazprom ιδρύθηκε εκτός της δικαιοδοσίας της ΕΕ, και ότι έχει εξουσιοδοτηθεί από τους νόμους της Ρωσικής Ομοσπονδίας να λειτουργεί με κοινωνικό χαρακτήρα και έχει το status ενός στρατηγικού κυβερνητικής ελεγχόμενης  οντότητα.

Η Gazprom αναμένει ότι η επίλυση αυτής της κατάστασης- στο πλαίσιο της συμφωνίας- προηγουμένως θα επιτευχθεί μεταξύ της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξεύρεση αποδεκτής λύσης στην αντιμονοπωλιακή έρευνα σε διακυβερνητικό επίπεδο.
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση