Τα κόκκινα δάνεια στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019 09:23 Τα κόκκινα δάνεια στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

Η στρατηγική που σκοπεύει να ακολουθήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων- συνιστά το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα αυτού του κύκλου διαβουλεύσεων

Απευθείας στα «βαθιά» μπαίνει από σήμερα το απόγευμα η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών. Έτσι, μετά τη σύντομη –και διάρκειας μιας ώρας- εναρκτήρια συζήτηση η οποία θα περιστραφεί γύρω από την ατζέντα των διαβουλεύσεων που θα γίνουν μέχρι την Παρασκευή, θα ακολουθήσει η πρώτη μεγάλη διαπραγμάτευση για τα χρηματοπιστωτικά. Το συγκεκριμένο κεφάλαιο –και ειδικά η στρατηγική που σκοπεύει να ακολουθήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων- συνιστά το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα αυτού του κύκλου διαβουλεύσεων καθώς συνδέεται με το μέλλον του τραπεζικού συστήματος, την πορεία των πλειστηριασμών αλλά και τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στην αγορά μέσα στην επόμενη περίοδο.

Στην κυβέρνηση έχει ασκηθεί κριτική το τελευταίο διάστημα για το γεγονός ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην οριστικοποίηση του σχεδίου για τα κόκκινα δάνεια. Το ίδιο επιχείρημα φαίνεται να ακούστηκε –και μάλιστα από την πλευρά των θεσμών- και κατά τη χθεσινή συνάντηση των επικεφαλής των κλιμακίων με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ερώτημα είναι αν τα όσα έχουν λεχθεί εδώ και μήνες σε επίπεδο πληροφοριών ή έχουν ακουστεί σε επίπεδο διαρροών –δηλαδή η πρόθεση της κυβέρνησης να φτιάξει ένα σχήμα τύπου Asset Protection Scheme ώστε να βελτιωθεί η εικόνα των ισολογισμών των τραπεζών- έχουν πάρει τη μορφή κοστολογημένης πρότασης η οποία μπορεί να συζητηθεί στη λεπτομέρειά της με τους θεσμούς. Οι τελευταίοι επιζητούν από την κυβέρνηση μια λύση η οποία δεν θα έχει επίπτωση στον κρατικό προϋπολογισμό και ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την σταθερή πτωτική πορεία στα κόκκινα δάνεια.

Η ελληνική πλευρά φαίνεται προς το παρόν να έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδας χωρίς ωστόσο αυτό να είναι οριστικό καθώς δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί σε αυτή τη φάση ποια θα είναι η απόδοση της πρότασης του ΤΧΣ. Σε κάθε περίπτωση, στη συζήτηση θα ενταχθεί και το πλαίσιο περί προστασίας της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό αλλά και το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής ενώ εκτός από αύριο, συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών θα γίνουν και την Πέμπτη αλλά και την Παρασκευή. Στόχος είναι μέχρι την τελευταία ημέρα των εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεων, να έχει υπάρξει συμφωνία όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθούν οι 16 δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση θα αναλάβει την υλοποίηση των δεσμεύσεων με την ψήφιση ενός ακόμη νομοσχέδιου αλλά και την έκδοση σειράς υπουργικών αποφάσεων ενώ θα ακολουθήσουν οι δύο εκθέσεις για την μεταμνημονιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας: μια από το ΔΝΤ και μια ακόμη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πάντως, η αισιοδοξία ότι θα προχωρήσει κανονικά η διαδικασία εκταμίευσης της υποδόσης των 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ANFAs και των SMPs, φαίνεται να υπάρχει όχι μόνο στην ελληνική πλευρά αλλά και στην πλευρά των θεσμών. Το να σταλεί ένα θετικό μήνυμα στις αγορές θεωρείται προτεραιότητα και των δύο πλευρών αυτή τη στιγμή οπότε εκτιμάται ότι θα γίνουν προσπάθειες να ξεπεραστούν οι όποιες καθυστερήσεις έχουν υπάρξει σε επιμέρους θέματα.

Χθες, οι επικεφαλής των θεσμών είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με εκπροσώπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως αναφέρουν πηγές από την Νέα Δημοκρατία, στη συζήτηση τέθηκαν θέματα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, χρηματοπιστωτικού τομέα, εργασιακών σχέσεων και δημοσιονομικών εξελίξεων. Όσον αφορά στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, η αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας, έθεσε στους θεσμούς τη θέση της ότι η έξοδος πρέπει να είναι συνεχής, σταθερή και με χαμηλό κόστος δανεισμού ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας και να μην υπαγορεύεται από πολιτικές σκοπιμότητες.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση