Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών η Συμφωνία των Πρεσπών

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019 17:31 Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών η Συμφωνία των Πρεσπών

Θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη μέρα της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κωνσταντίνος Δουζίνας, η συμφωνία έγινε δεκτή κατ' αρχην, κατ' άρθρο και στο σύνολό της. Κατά τις δύο συνεδριάσεις μίλησαν 38 βουλευτές και πλέον η Συμφωνία των Πρεσπών εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση, η οποία αναμένεται την Πέμπτη.

Και η σημερινή συνεδρίαση κινήθηκε γύρω από τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης για τη μη κατάθεση στην Επιτροπή του ενοποιημένου συνολικού κειμένου του συντάγματος της πΓΔΜ αλλά και τον όρο «nationality».

«Ο συνταγματικός τύπος που ακολουθούν στη γειτονική χώρα είναι να μην ενσωματώνουν τις τροπολογίες, αλλά να τις παραθέτουν στο τέλος του συνταγματικού κειμένου. Εξάλλου, οι τροποποιήσεις στο Σύνταγμα παρατίθενται στη ρηματική διακοίνωση που έχει κατατεθεί στη Βουλή», εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής 'Αμυνας για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Είχε προηγηθεί ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος επισήμανε ότι «η Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής 'Αμυνας δεν μπορεί να συνεδριάζει για 2η ημέρα, χωρίς να έχουν κατατεθεί από την κυβέρνηση το ενοποιημένο συνολικό κείμενο του συντάγματος της γείτονος και χωρίς να μπορούν να λάβουν γνώση οι βουλευτές της επιστολής παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά».

Δεν μπορεί η Επιτροπή να βασιστεί μόνο στις τροπολογίες χωρίς να έχει τη συνολική εικόνα του Συντάγματος, με το προοίμιο και όλα του τα άρθρα, είπε, επίσης ο κ. Κουμουτσάκος και χαρακτήρισε αδιανόητο να γίνεται συζήτηση, σε ένα κενό. «Ένα πολύ μεγάλο μέρος της δικής μας επιχειρηματολογίας διαχρονικά ήταν πως δεν φτάνει μόνο η αλλαγή του ονόματος, αλλά πρέπει αυτό να αλλάξει και στο Σύνταγμα για να υπάρχει βεβαιότητα δικαίου και βεβαιότητα αλλαγής. Δεν μπορεί να συζητάμε για 2η ημέρα στην Επιτροπή, χωρίς να έχουμε το Σύνταγμα» δήλωσε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ και πρόσθεσε: «αναρωτιέμαι, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται άνετα να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να έχουν στα χέρια τους το Σύνταγμα; Η ΝΔ το θέτει και θα το θέτει συνεχώς διότι είναι απαραίτητο στοιχείο, προκειμένου να διαμορφωθεί σαφής εικόνα για το κείμενο που τίθεται προς ψήφιση».

Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε, ακόμα, ότι ο πρώην υπουργός Εθνικής 'Αμυνας είχε κατηγορήσει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών σχετικά με την ονομασία, σχετικά με την πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τόνισε ότι πρέπει να κατατεθεί στην Επιτροπή η επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά, για να γίνει γνωστό ποια θέματα περιελάμβανε.

 Επιζήμια η Συμφωνία των Πρεσπών, εκχωρεί στα Σκόπια εθνικά δικαιώματα της ελληνικής Μακεδονίας, τόνισε ο Β. Κικίλιας

Επιζήμια για τη χώρα χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο τομεάρχης Εθνικής 'Αμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι εκχωρεί στα Σκόπια εθνικά δικαιώματα της ελληνικής Μακεδονίας.

«Λίγο πριν λήξει η θητεία σας -και παρά τη συντριπτική βούληση του ελληνικού λαού που είναι απέναντι- αντί να αναζητείτε ευρείες πλειοψηφίες σε κορυφαία ζητήματα όπως αυτό, προχωράτε με υστεροβουλία στην ψήφιση της Συμφωνία. Στόχευση και τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να διχάσει τη ΝΔ και αφού δεν κατάφερε να το κάνει αυτό, προσπάθησε και διέλυσε άλλα κόμματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, κατά τη συζήτηση της Συμφωνίας στην Επιτροπή Εξωτερικών και 'Αμυνας της Βουλής.

Ο κ. Κικίλιας υποστήριξε ότι από τη Συμφωνία η Ελλάδα πήρε ήσσονος σημασίας ανταλλάγματα, υποστηρίζοντας ότι σκοπός της διαπραγμάτευσης δείχνει ότι ήταν να ωφεληθούν τα Σκόπια. Ζήτησε, ακόμα, να κατατεθεί η επιστολή παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, πριν -όπως είπε- «ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους έξι πρόθυμους βουλευτές δεσμεύσουν τη χώρα σε μια μη αναστρέψιμη πορεία».

«Υπάρχουν και άλλα θέματα σε αυτήν την άκρως προβληματική Συμφωνία που σκοπίμως δεν θέλετε να θίξετε: όπως τι θα γίνει με τα εμπορικά προϊόντα τα οποία αφήσατε έξω από τη συζήτηση», σημείωσε ο τομεάρχης 'Αμυνας της ΝΔ και κατηγόρησε την κυβέρνηση για μικροπολιτικό παιχνίδι που –όπως ανέφερε- «επικαλείται την σκοπιανή επιχειρηματολογία και αυτό κάτι λέει». Σημείωσε, επίσης, ότι την ίδια στιγμή η ρητορική του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ αποδεικνύει ότι εμπεριέχει τη μακεδονική γλώσσα και εθνότητα και αποκαλύπτει τους σκοπούς της γείτονος χώρας.

«Σε περίπτωση που μια άλλη κυβέρνηση των Σκοπίων εγείρει αλυτρωτικά θέματα δεν έχετε σκεφτεί τις επιπτώσεις που θα δημιουργηθούν σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή όπως τα Βαλκάνια» συμπλήρωσε ο κ. Κικίλιας και κατέληξε:

«Διαλύσατε δύο κόμματα για τους μικροπολιτικούς σκοπούς σας αποκαλύπτοντας ότι το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς που μας κραδαίνετε, δεν υπάρχει. Στο τέλος της διακυβέρνησής σας δεν μπορεί να πηγαίνετε απέναντι στο ελληνικό λαό».

Το ζήτημα της ιθαγένειας στο στόχαστρο ΝΔ και Ανεξάρτητων Ελλήνων - «Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη όχι λαούς», απαντά ο Γ. Κατρούγκαλος

Την αντίδραση του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου, προκάλεσε η παρέμβαση που έδωσε  ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφορικά με τη χρήση του όρου nationality. Η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού σχολιάστηκε και από τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο.

«Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας σε αυτή τη συζήτηση ότι ο όρος nationality στα αγγλικά σημαίνει και τα δύο. Είναι ένας ασαφής όρος. Σημαίνει και ιθαγένεια αλλά και εθνικότητα. Όταν, λοιπόν, εντάχθηκε στο κείμενο της Συμφωνίας, θέλουμε να γνωρίζουμε αν η ελληνική πλευρά επέμεινε στο ότι θα πρέπει και ότι θα ήταν προτιμότερο το citizens ή αν αποδέχθηκε αυτόν τον ασαφή και διττής έννοιας όρο;», είπε ο τομεάρχης της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, και πρόσθεσε: «Αν είναι αποκλειστικά ιθαγένεια, γιατί χρειάζεται ο όρος "Macedonians" δίπλα; Διότι η ιθαγένεια είναι δεσμός με το κράτος. Αφού το κράτος, βάσει της Συμφωνίας λέγεται Βόρεια Μακεδονία, γιατί η ιθαγένεια δεν έγινε αποκλειστικά ιθαγένεια της Βόρειας Μακεδονίας αλλά προστέθηκε και το "Μακεδονικός"; Προφανώς γιατί η άλλη πλευρά στη διαπραγμάτευση ήθελε ο όρος αυτός να καλύπτει και την εθνικότητα. Γι΄αυτό μπήκε και το Μακεδονία και η ελληνική κυβέρνηση το αποδέχθηκε».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ επισήμανε στο σημείο αυτό: «Οι Αλβανοί των Σκοπίων επειδή ανησυχούν από τον όρο αυτό κατέθεσαν τροπολογία για να διευκρινίσουν ότι το nationality δεν σημαίνει εθνικότητα αλλά ιθαγένεια. Ποιοι; Οι Αλβανοί και όχι εμείς».

Την παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών σχολίασε και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. «Παρεμβαίνω διότι άκουσα τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει στην Επιτροπή ότι είναι δικαίωμα τους να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδονικός λαός. Εάν είναι δικαίωμά τους αυτό τότε για ποιο λόγο γίνεται η Συμφωνία;» είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και πρόσθεσε ότι με την επιχειρηματολογία αυτή του υπουργού καταρρέει το ζήτημα της Συμφωνίας. «Είτε ο υπουργός θα επαναλάβει αυτό που είπε προηγουμένως και άρα δικαιώνονται οι διαφωνίες μας είτε, αν δεν είναι έτσι, να το ανακαλέσει και να πει ότι το είπε κατά λάθος».

«Ήμουν σαφής και το αντελήφθη και ο κ. Κουμουτσάκος», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, και εξήγησε: «Είπα τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, και έχουμε επίλυση erga omnes, της ονομασίας του γειτονικού κράτους, όχι μόνο για την ονομασία αυτή καθεαυτή -Βόρεια Μακεδονία - αλλά υποχρεώνεται το γειτονικό κράτος να αλλάξει σε όλους τους δημόσιους φορείς, σε όλους τους Οργανισμούς, σε όλα τα δημόσια κτίρια, την ονομασία που έχουν τώρα, από Μακεδονία σε Βόρεια Μακεδονία. Με αυτό τον τρόπο τελειώνει η εκκρεμότητα αυτή και η μονοπώληση του ονόματος Μακεδονία από το γειτονικό κράτος. Αυτή η δέσμευση δεν αφορά μόνο δημόσιους οργανισμούς, δημόσιους φορείς, αφορά και εκείνους τους ιδιωτικούς οι οποίοι χρηματοδοτούνται από το κράτος. Οπουδήποτε λοιπόν υπάρχει ονομασία κράτους, εκεί η συμφωνία είναι ρητή».

Ταυτόχρονα, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι «υπάρχει δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού». «Στα θέματα της ταυτότητας του γειτονικού κράτους μπορούμε να επέμβουμε εκεί που αμφισβητούν τη δική μας ταυτότητα και τη δική μας ιστορία», είπε επίσης ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε ότι «το ζήτημα είναι να κατοχυρώσουμε την ελληνική ιστορία και αυτό που είμαστε εμείς. Η Ελλάδα και η Μακεδονία μας. Αυτό γίνεται με σαφέστατο τρόπο στο άρθρο 7 παρ. 4 της Συμφωνίας και λήγει η προσπάθεια καπηλείας από το κυβερνητικό καθεστώς του παρελθόντος στο άρθρο 4 παρ. 3 υπάρχει και οριστικός ενταφιασμός οποιασδήποτε διεκδίκησης ύπαρξης μειονότητας στη χώρα μας, με ρητή δέσμευση του γειτονικού κράτους. Επομένως, αυτό που ήταν η πάγια εθνική θέση να αποκλειστεί οποιοσδήποτε αλυτρωτισμός με προβολή διεκδικήσεων γίνεται με το άρθρο 4 παρ. 3 της Συμφωνίας».

Τσιάρας: Υπάρχει θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης

«Η ευθύνη στην κυβέρνηση είναι συλλογική αλλά όχι απρόσωπη. Και υπάρχει στο πρόσωπο κάθε βουλευτή που θα βάλει την υπογραφή του σε αυτήν τη βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα Συμφωνία». Αυτό ανέφερε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας.

Παράλληλα ο κ. Τσιάρας έθεσε θέμα δημοκρατικής νομιμότητας της σημερινής κυβέρνησης, ενώ την κατηγόρησε ότι επιλέγει για ένα ιδεολογικό ζήτημά της να αντιτίθεται απέναντι στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης. «Ζούμε ιστορικές στιγμές σήμερα στη Βουλή, που καλείται να αποφασίσει για ένα κορυφαίο ζήτημα, το οποίο για πολλές δεκαετίες απασχόλησε την πολιτική σκηνή και την κοινή γνώμη. Δεν προκάλεσε έκπληξη ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι η λύση του προβλήματος με τα Σκόπια είναι για αυτά ιδεολογικό ζήτημα. Πόσο, όμως, δημοκρατικό είναι μία κυβέρνηση να κάνει επιλογή για ένα ιδεολογικό της ζήτημα και να αντιτίθεται στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης;» σημείωσε.

Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ έκανε λόγο για πολλά ζητήματα που δεν έχουν απαντηθεί από την κυβέρνηση, καταλογίζοντάς της ότι «αρνείται να καταθέσει στη Βουλή μαζί με το Σύνταγμα των Σκοπίων και το προίμιο της Συμφωνίας, και αρνείται, επίσης, να δώσει απαντήσεις ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, που την υπέγραψε, και να καταθέσει και την επιστολή παραίτησής του».

Επίσης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ότι είπε «μισές αλήθειες που παραπέμπουν στο ψέμα», κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την ψήφο εμπιστοσύνης, καταθέτοντας «τη ρηματική ανακοίνωση των Σκοπίων αλλά αποφεύγοντας να πει ότι υπάρχει σε αυτήν δύο φορές αναφορά στον μακεδονικό λαό». «Είναι προφανές ότι εγκαταλείφθηκε μία πολιτική 150 χρόνων που αφορούσε το πώς μπορούσε μία χώρα να διεκδικήσει τη μοναδικότητά της από τις αλυτρωτικές διαθέσεις μίας άλλης χώρας» πρόσθεσε ο κ. Τσιάρας.

Επίθεση εξαπέλυσε και στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, χαρακτηρίζοντας όψιμη την αποχώρησή του από τη συγκυβέρνηση, αφού, όπως είπε, πρώτα της έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης και τώρα που διαλύθηκε το κόμμα του της ασκεί σφοδρή αντιπολίτευση. «Στην πραγματικότητα εκθέτει και τον ίδιο και εσάς που τον χρησιμοποιήσατε για να κυβερνήσετε» συμπλήρωσε.

Τέλος, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ έθεσε ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης της σημερινής κυβέρνησης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχει ζήτημα πραγματικής δημοκρατίας. Η κυβέρνηση στηρίζεται σε βουλευτές που έχουν εκλεγεί με άλλα κόμματα. Αυτό σε καμία άλλη περίπτωση δεν θα το δεχόσασταν, εκτός και αν εσείς οι ίδιοι είστε η κυβέρνηση».

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση