ΝΔ: Καταθέστε τώρα στη Βουλή το Σύνταγμα των Σκοπίων

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019 16:55 ΝΔ: Καταθέστε τώρα στη Βουλή το Σύνταγμα των Σκοπίων

Στη ΝΔ υποστηρίζουν πως οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν μια ιστορική Συμφωνία χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς κυρώνουν, προσθέτοντας πως «όσα συμβαίνουν στην Βουλή για τρίτη συνεχόμενη μέρα για ένα μείζον εθνικό θέμα είναι κατά κυριολεξία πρωτόγνωρα και επιβεβαιώνουν τις χειρότερες ανησυχίες μας, γιατί η κυβέρνηση όχι μόνον παραχωρεί στο γειτονικό κράτος τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, αλλά έχει προβεί και σε άλλες απαράδεκτες υποχωρήσεις τις οποίες επιχειρεί να αποκρύψει από το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό».

Σε ενημερωτικό σημείωμα του Γραφείου Τύπου του κόμματος τονίζεται πως μέχρι στιγμής, ο αναπληρωτής υπουργός του κ. Τσίπρα, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, «έχει καταθέσει στο Κοινοβούλιο το υφιστάμενο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ που φέρει τον τίτλο “Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας” και το οποίο, όπως είπε, το κατέβασε από το ίντερνετ, ενώ θα όφειλε αυτονοήτως να καταθέσει το νέο επίσημο ολοκληρωμένο και κωδικοποιημένο κείμενο του αναθεωρημένου Σκοπιανού Συντάγματος και μια ρηματική διακοίνωση με τροποποιήσεις στις οποίες μάλιστα υπάρχουν τρεις ρητές αναφορές σε “μακεδονικό λαό”».

Σύμφωνα με τη ΝΔ, μέχρι στιγμής καμία συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως υποχρέωνε ρητά τη γειτονική μας χώρα η Συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που, όπως λέει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραδέχθηκε σήμερα και η κυβέρνηση υπό την πίεση της ΝΔ.

«Το γεγονός αυτό, ωστόσο, συνιστά ευθεία παραβίαση της Συμφωνίας εκ μέρους των Σκοπίων με την ανοχή της κυβέρνησης, καθώς επιτρέπει στα Σκόπια να ολοκληρώσουν την αναθεώρηση μετά την διασφάλιση της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ. Αυτό μάλιστα συμβαίνει ενώ ακόμη και στις τροποποιήσεις της διακοίνωσης υπάρχουν αλληλοαναιρούμενες και ασαφείς διατυπώσεις που χρήζουν διευκρινήσεων καθώς επιτρέπουν εντελώς διαφορετικές ερμηνείες. Πλέον κραυγαλέο παράδειγμα είναι ότι ενώ η 32η τροποποίηση του υπό αναθεώρηση Σκοπιανού Συντάγματος αναφέρεται στην αλλαγή του ονόματος από “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” σε “Βόρεια Μακεδονία”, σε όσες ακολουθούν (33η 34η κλπ) οι Σκοπιανοί επαναφέρουν το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας”.

Στοιχείο που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα διεθνώς ισχύοντα στις συνταγματικές αναθεωρήσεις, καθώς κάθε μεταγενέστερη τροποποίηση οφείλει να ενσωματώνει το περιεχόμενο των προηγούμενων. Με τα δεδομένα αυτά, συμβαίνει κάτι πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά: Σε ένα ζήτημα μείζονος εθνικής ευαισθησίας που δεσμεύει εσαεί την Ελλάδα, οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς θα κυρώσουν. Δηλαδή θα ψηφίσουν εν κενώ καθώς δεν έχουν υπάρξει επαρκείς διευκρινίσεις από την πλευρά των Σκοπίων» επισημαίνεται στο ενημερωτικό σημείωμα της ΝΔ.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση