Μετωπική Τσίπρα με ΝΔ και ΚΚΕ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019 09:28 Μετωπική Τσίπρα με ΝΔ και ΚΚΕ

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αποδομήσει την επιχειρηματολογία του Αντ. Σαμαρά ο οποίος εμφανίστηκε σε πολύ πιο ακραία γραμμή από αυτήν που ακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του – λέγοντας ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική – λέγοντας :
«Τον όρο Μακεδονία στην ονομασία των γειτόνων μας, τον απεδέχθη πρώτος ο κ. Σαμαράς . Που έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον κοινοτικό κανονισμό 3567 για εμπορικές Συμφωνίες, στις 2 Δεκέμβρη του 1991 με τον οποίο για πρώτη φορά αναγνωριζόταν Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Και ας μας λέει σήμερα ότι ήταν «άλλη μια εμπορική συμφωνία σαν οποιαδήποτε άλλη». Και ότι στο Συμβούλιο της 16ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, «υποχώρησε στις πιέσεις», «τα έκανε μούσκεμα» και δεν ζήτησε οριστική λύση του θέματος με αντάλλαγμα την αναγνώριση της Κροατίας είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στα γεγονότα εκείνης της εποχής. Και πρόσθεσε: Και βέβαια, μετά, επένδυσε στην κινητοποίηση του κόσμου κατά της σύνθετης ονομασίας και έριξε την Κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός έκανε έναν σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στους χειρισμούς της κυβέρνησης Καραμανλή και όλων των άλλων κυβερνήσεων λέγοντας ότι , χωρίς να ασκήσει βέτο όπως φημολογείται, προσπάθησε και κατάφερε να αποσπάσει τη συναίνεση των εταίρων στο ΝΑΤΟ ώστε να μην ενταχθεί η γειτονική χώρα με τη προσωρινή της ονομασία, της ενδιάμεσης συμφωνίας, μέχρις ότου υπάρξει αμοιβαία αποδεχτή λύση στη βάση της σύνθετης ονομασίας.
«Αυτό ήταν πράγματι μια επιτυχία» είπε αναφερόμενος στις κινήσεις που είχε κάνει ο τότε πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη.
Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την συμφωνία των Πρεσπών και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά λέγοντας ότι η κυβέρνηση εργάστηκε για να φέρει την καλύτερη δυνατή λύση σε ένα θέμα που βρισκόταν σε εκκρεμότητα τριάντα ολόκληρα χρόνια ενώ την ίδια στιγμή η ΝΔ φλερτάρει με τις πιο ακραίες απόψεις που θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και την ζωή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας επετέθη μάλιστα εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας ότι δεν άκουσε ούτε μια λέξη καταδίκης αυτών των ενεργειών από τα χείλη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βολές κατά ΚΚΕ

Το εντυπωσιακό της χθεσινής μέρας ήταν πάντως η επίθεση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας εναντίον του ΚΚΕ με αφορμή την στάση του στο θέμα καθώς ο πρωθυπουργός μέχρι σήμερα είχε κρατήσει ιδιαίτερα διακριτική στάση απέναντι στους πρώην συντρόφους του : «Κάθε αριστερός και προοδευτικός πολίτης που βλέπει τις σβάστικες, τους νεοναζί και τους διάφορους συνοδοιπόρους τους, να βιαιοπραγούν, να απειλούν το πολίτευμα, να ανοίγουν κεφάλια φωτορεπόρτερ και 17χρονων παιδιών, να καίνε σπίτια βουλευτών στο όνομα δήθεν της ιστορίας της Μακεδονίας, τι άποψη διαμορφώνει για τους εχθρούς αυτής της Συμφωνίας;» είπε απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση