Η προεκλογική περίοδος και οι γκαστρωμένες ημέρες στο πολιτικό σκηνικό

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2019 11:56 Η προεκλογική περίοδος και οι γκαστρωμένες ημέρες στο πολιτικό σκηνικό
Πώς βλέπουν την επομένη της Συμφωνίας των Πρεσπών και τι περιμένουν κυβέρνηση-αξιωματική αντιπολίτευση

Μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών οι εκτιμήσεις για την διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού διαφέρουν ανάλογα με την οπτική της κάθε πολιτικής παράταξης. Η πλευρά της κυβέρνησης θεωρεί πως έχει κάνει ένα ιστορικό βήμα για την χώρα ενώ παράλληλα έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στα κόμματα της αντιπολίτευσης αναδεικνύοντας τον πρωθυπουργό σε «μέγα σκακιστή» όπως επεσήμαναν χαρακτηριστικά κύκλοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση που μίλησαν στο news.gr.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Από την άλλη πλευρά υπάρχει η πεποίθηση πως η χώρα μπαίνει ξεκάθαρα σε προεκλογική περίοδο καθώς το υφιστάμενο πλαίσιο βουλευτών  που δίνουν την δεδηλωμένη στην κυβέρνηση είναι παραπάνω από εύθραυστο όπως καταδείχθηκε από την μή ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από τον βουλευτή Κόκκαλη.

Το news.gr απευθύνθηκε σε κύκλους προσκείμενους τόσο στην κυβέρνηση όσο και της ΝΔ ώστε να λάβει τις εκτιμήσεις τους.

Κύκλοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση δήλωσαν σχετικά:

«Ως προς την συμφωνία των Πρεσπών πρόκειται όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός για μια ιστορική συμφωνία που αναβαθμίζει την χώρα στην περιοχή και όχι μόνο, ενώ παράλληλα δημιουργεί ή έδωσε αφορμή για την δημιουργία γεφυρών συνεννόησης μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και στελεχών της Κεντροαριστεράς, που πλέον αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότερο το αδιέξοδο στο οποίο τους οδηγεί και η κ Γεννηματά.

Παράλληλα δημιουργεί και θέμα στην ΝΔ καθώς η στείρα χωρίς πολιτικά επιχειρήματα έβαλε σε σκέψεις πάρα πολλούς στον χώρο της κεντροδεξιάς.

Οι τελευταίες κινήσεις δε του κ Καμμένου, αν και μας βρίσκουν απέναντι, είναι δεδομένο πως θα προξενήσουν πολλά ζητήματα στη ΝΔ που στελέχη της που “λοξοκοιτάζουν” ακόμα πιο δεξιά ή ψάχνουν ένα δρόμο μακριά από το πλαίσιο που έχει δημιουργήσει η γραμμή Μητσοτάκη και οι συνοδοιπόροι του θα κάτσουν σίγουρα να τις σκεφτούν. Ως προς τον Τσίπρα ειδικότερα σε κάθε περίπτωση η Συμφωνία των Πρεσπών έδειξε πως πέρα από τα όσα έχει δώσει και δείξει μέχρι τώρα το πολιτικό του μέλλον προδιαγράφεται ακόμα καλύτερο. Όπως έλεγαν και στην ιδιαίτερη πατρίδα μου: “Του γεννούν και τα κοκόρια”. Σε κάθε περίπτωση για να χρησιμοποιήσω παραφράζοντας ελαφρά την ρήση του Χαρίλαου Φλωράκη:”Οι επόμενες ημέρες στο πολιτικό σκηνικό είναι γκαστρωμένες”».

Κύκλοι προσκείμενοι στην ΝΔ δήλωσαν στο news.gr σχετικά:

«Από πλευράς συμφωνίας είναι μεν μια συμφωνία δεσμευτική αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει πως θεωρούμε αυτή την υπόθεση λήξασα.

Αυτό το νόημα είχε το γεγονός ότι αναφέρθηκε τρεις φορές ο Μητσοτάκης στο ότι δεν απεμπολεί το δικαίωμα της Ελλάδος και όχι μόνο στο βέτο αλλά να δημιουργήσει προσκόμματα στην ενταξιακή πορεία της...Βόρειας Μακεδονίας πλέον στην ΕΕ, πόσο μάλλον όταν στη συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει και μια κατά την άποψή μας εξαιρετικά προβληματική διατύπωση που επιτρέπει στα Σκόπια για 5 χρόνια από το άνοιγμα κάθε κεφαλαίου στην προενταξιακή διαδικασία να χρησιμοποιεί το υφιστάμενο όνομα. Να χρησιμοποιεί δηλαδή το “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Που από μόνο του ενέχει αλυτρωτισμό. Με άλλα λόγια αυτό που λέμε είναι πως μια διμερής μια διακρατική συμφωνία δεν μπορεί να υπερκεράσει τα δικαιώματα που έχει η χώρα μας και οποιοδήποτε άλλο μέλος κράτος της ΕΕ.

Νομίζω πως μετά από αυτή την μάλλον αυθαίρετη διαιρετική τομή που ήταν το “ναι” και το “όχι” στην συμφωνία των Πρεσπών και την οποία προσπάθησε να εκμεταλλευτεί ο Τσίπρας, για να καταδείξει ότι προσεγγίζει τον χώρο του Κέντρου, τώρα που εξέλιπε αυτό, δηλαδή έληξε αυτή η ιστορία, αυτός ο τεχνιτός διχασμός, με την συμφωνία των Πρεσπών, τώρα θα φανεί πιο κόμμα πραγματικά συνεργάζεται με τα άκρα και πιο κόμμα εκπροσωπεί το Κέντρο.

Δηλαδή ο Τσίπρας δεν μπορεί να πείσει ότι μπορεί ούτε να προσεγγίσει την κεντροαριστερά, πόσο μάλλον να καταλάβει ένα μέρος των ψηφοφόρων της, όταν την ίδια στιγμή συνεργάζεται με τον Ζουράρη, την Κουντουρά και τον Παπαχριστόπουλο. Σήμερα μάλιστα αυτό που έμεινε απαρατήρητο είναι ότι καταδείχθηκε ότι η δεδηλωμένη, αυτή η ετερόκλητη και ευκαιριακή δεδηλωμένη, εξέλιπε γιατί ο Κοκκαλης δεν ψήφισε.

Επομένως αν η κυβέρνηση στηριζόταν από δύο αντιπολιτευόμενους βουλευτές ο ένας σήμερα δεν τον ψήφισε. Γεγονός που δείχνει πόσο επισφαλής και θνησιγενής είναι αυτή η κυβέρνηση.

Γι αυτό θεωρούμε πως ουσιαστικά έχουμε μπει στην προεκλογική περίοδο.

(Από τις κινήσεις Πάνου Καμμένου) Δεν νιώθουμε καμία πίεση. Θεωρούμε πως έχει επέλθει το πολιτικό τέλος του κ Καμμένου. Σήμερα μάλιστα αυτό το απεγνωσμένο tweet που έκανε για να παραιτηθούν όλοι οι βουλευτές έχει περάσει στο στάδιο του γραφικού.

Είναι ή σαν να μην ξέρει το Σύνταγμα ή να προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει “ψεκασμένους” ψηφοφόρους και να τους ξεγελάσει εκ νέου. Είναι πλέον μια πολιτική persona που θεωρούμε πως έχει περάσει ευτυχώς στο στάδιο της ιστορίας».

πηγή: news.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση