Παρέμβαση εισαγγελέα για τη βεβήλωση εβραϊκού μνημείου στο ΑΠΘ

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019 14:51 Παρέμβαση εισαγγελέα για τη βεβήλωση εβραϊκού μνημείου στο ΑΠΘ

Την έρευνα καλείται να φέρει εις πέρας η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιο αυτό ερευνάται το αδίκημα της πρόκλησης διακεκριμένων φθορών με ρατσιστικά κίνητρα.

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη βεβήλωση του εβραϊκού ταφικού μνημείου στην πανεπιστημιούπολη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανος Ζαρκαντζιάς.

Την έρευνα καλείται να φέρει εις πέρας η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιο αυτό ερευνάται το αδίκημα της πρόκλησης διακεκριμένων φθορών με ρατσιστικά κίνητρα.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταδικάζει τον βανδαλισμό του μνημείου του εβραϊκού νεκροταφείου στο Α.Π.Θ.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), με ανακοίνωσή του, «καταδικάζει τον πρόσφατο βανδαλισμό του μνημείου που στήθηκε το 2014 μέσα στην Πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης ως ελάχιστη αναφορά στο κατεστραμμένο αρχαίο εβραϊκό νεκροταφείο που υπήρχε στην περιοχή έως την ναζιστική κατοχή».

«H ενέργεια αυτή, δύο ημέρες πριν από την Εθνική Ημέρα για τους Έλληνες Εβραίους Μάρτυρες και Ήρωες του Ολοκαυτώματος, ομολογουμένως περιγράφουν μία ανησυχητική κατάσταση στην Ελλάδα ως προς τον αντισημιτισμό, τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και εν τέλει ως προς τον οφειλόμενο σεβασμό στην ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου», τονίζει ο ΣΕΑ.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στην Ισραηλιτική Κοινότητα της πόλης και στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα του Α.Π.Θ. και παράλληλα καλούμε όλους τους φορείς να αντιδράσουν συστηματικά ενάντια στις πηγές που τροφοδοτούν τον φασισμό και τον αντισημιτισμό και επιτρέπουν τη δράση των θιασωτών του στη χώρα μας».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση