Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο: «Αυξάνεται κατά 10,9% ο κατώτατος μισθός - Πάει στα 650 ευρώ!»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019 15:36 Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο: «Αυξάνεται κατά 10,9% ο κατώτατος μισθός - Πάει στα 650 ευρώ!»

Με βασικό στόχο την στροφή στην καθημερινότητα και την οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών, τα θέματα ανεργίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού και υποκατώτατου μισθού και τα ζητήματα της φορολογίας συνεδριάζει υπο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το υπουργικό συμβούλιο. Οι πληροφορίες λένε ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει τις κατευθύνσεις πάνω στις οποίες θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης, όπως έγραψε νωρίτερα το newsit.gr, απομακρύνεται χρονικά το ενδεχόμενο ανασχηματισμού.

«Σήμερα δημιουργούνται οι όροι και προϋποθέσεις για να αφήσουμε πίσω μας την Ελλάδα της παρακμής και της χρεοκοπίας και να οικοδομήσουμε μια χώρα με αυτοπεποίθηση. Μια χώρα πρωταγωνίστρια στα Βαλκάνια και την Ευρώπη», είπε στην αρχή της εισήγησή του ο πρωθυπουργός.

Τι είπε για τον κατώτατο μισθό:

«Μιλώ φυσικά για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την συνακόλουθη κατάργηση του υποκατώτου μισθού για τους νέους. Αυτού του κατάπτυστου θεσμού που δημιουργούσε εργαζομένους δύο ταχυτήτων, χωρίς να προσφέρει απολύτως τίποτα στη μάχη για την καταπολέμηση της ανεργίας. Σας καλώ λοιπόν σήμερα, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια μειώσεων μισθών να προβούμε σε ένα ακόμη ιστορικής σημασίας βήμα. Να εγκρίνει το υπουργικό μας συμβούλιο την πρόταση για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αναδιαμόρφωση του κατώτατου στα 650 ευρώ.

Πράγμα που σημαίνει ότι όσοι νέοι εργαζόμενοι παίρνουν τον υποκατώτατο μισθό 510 ευρώ και όσοι παίρνουν τον κατώτατο των 586, από τον επόμενο μήνα θα λαμβάνουν
μισθό 650 ευρώ».

Δείτε ζωντανά την εισήγηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα

 

Σήμερα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ανακοινώνεται η αύξηση του κατώτατου μισθού, που όπως εγκαίρως έχει ενημερώσει το newsit.gr θα είναι της τάξεως του 8% και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου.

Ο κατώτατος μισθός μετά την αύξηση θα ανέλθει στα 633 ευρώ από τα 586 που είναι σήμερα θα φτάσει στην Ελλάδα. Η αύξηση δηλαδή ανέρχεται στα 47 ευρώ, ενώ πολύ μεγαλύτερη θα είναι για αυτούς που σήμερα αμείβονται με τον υποκατώτατο μισθό.

Να σημειωθεί ότι η τρόικα φεύγοντας από την Αθήνα έστειλε ένα μήνυμα για λογικές αυξήσεις, απορρίπτοντας ουσιαστικά τις προτάσεις για αύξηση 10%. Φωτογράφισε μάλιστα επιθυμητές αυξήσεις πέριξ του 5% – 6%. Τελικά η κυβέρνηση επιλέγει την μέση λύση και δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια σοβαρή αντίδραση από την τρόικα, αφού δεν φάνηκε και επιμένει με ένταση στην πρότασή της Έφης Αχτσιόγλου. Σύμφωνα με την ίδια την υπουργό θα αυξηθούν συνολικά 24 επιδόματα που συναρτώνται με τον κατώτατο μισθό, μεταξύ αυτών το επίδομα ανεργίας, οι παροχές μητρότητας, το επίδομα επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών της επιχείρησης, το επίδομα διαθεσιμότητας, η αποζημίωση ασκούμενων σπουδαστών, τα οποία λαμβάνουν περισσότεροι από 280.000 συμπολίτες μας.

Πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση